• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Un mes per tornar del Perú a la Bisbal d’Empordà; el periple de dos joves confinats a l’Amèrica del Sud

18 d'Abril de 2020

La Bisbal d’Empordà (ACN).- Un mes. Aquest és el temps que han hagut de passar en Joan Ramírez i en Bernat Jaumandreu al Perú, abans de poder tornar a casa seva a la Bisbal d’Empordà.

Els dos joves estaven fent un viatge per l’Amèrica Llatina quan el confinament els va agafar per sorpresa a Cusco, el passat 14 de març. Va ser aleshores quan l’hostal en el que s’allotjaven els va fer fora, ja que no volia turistes espanyols, ni francesos ni xinesos, i van haver de buscar-ne un altre. Aleshores, els dos nois juntament amb altres viatgers de la resta de l’Estat van demanar ajuda a l’ambaixada que no els oferia “cap solució factible”. “Veiem com turistes d’altres països tornaven a casa i nosaltres seguíem allà al Perú. Ens hem sentit desatesos“, assenyalen.
El dimarts 14 d’abril va sortir de Lima un avió en direcció Madrid. Era el primer dels dos que l’Estat havia organitzat per repatriar els turistes espanyols que hi havia al Perú –l’altre està previst que surti aquest dissabte–. A dins de la primera aeronau hi viatjaven dos bisbalencs que tornaven cap a casa, després d’estar prop d’un mes fent peripècies, juntament amb molts altres ciutadans de l’Estat per intentar tornar.
En Joan Ramírez i en Bernat Jaumeandreu tenen 23 i 22 anys i van arribar a la ciutat peruana de Cusco el passat 10 de març. Al cap de quatre dies, el govern va anunciar que a partir del dia quinze es faria efectiu l’estat d’emergència a tot el país, com a conseqüència de la crisi del coronavirus. Unes hores abans que això passés, el responsable de l’hostal on s’allotjaven els dos joves bisbalencs els va fer fora “per ser espanyols“. “Va dir que no volia ni espanyols ni francesos ni xinesos“, relata en Joan.
Després de buscar i trobar un nou allotjament, reben juntament amb un grup nombrós de ciutadans un avís advertint-los que si volen tornar cap a Espanya han de fer-ho el dia 15 de març, data en la que es preveia el tancament de l’espai aeri comercial. “Només ens donen unes hores de marge per decidir-ho i el bitllet costa uns 1.500 dòlars cadascun“, explica en Bernat.
Al final decideixen quedar-se a Cusco i esperar resposta de les autoritats espanyoles al país. El problema és que quan s’adrecen al consolat, se’l troben tancat. Malgrat els reiterats intents dels turistes que havien quedat atrapats perquè els hi oferissin una solució, la primera proposta de l’Estat no arriba fins el dia 28 de març, segons expliquen els afectats.
Es tracta d’un autocar que els portaria a Lima, la capital, però un cop allà, no els oferien cap altra solució i el trànsit aeri comercial continuava tancat. “A més el trajecte costa normalment 25 dòlars i ens en cobraven 150“, revela en Joan. De les 250 persones que quedaven a Cusco, més de la meitat van decidir marxar en diversos busos i més d’un centenar es van quedar, entre ells en Bernat i en Joan. “Va marxar gent que estava desesperada. Nosaltres tampoc sabíem quina alternativa ens donaven un cop allà“, expliquen.

Tots els països repatriaven
El descontent per la “poca voluntat” de l’ambaixada a oferir solucions als turistes espanyols anava creixent i era “generalitzat“. De fet, en Bernat recorda que mentre la resta de països “feien feina repatriant als seus ciutadans” ells continuaven allà “sense cap solució“.
De fet, en una de les moltes trucades que van mantenir amb responsables diplomàtics de l’Estat a Perú, des de l’ambaixada van recomanar-los que agafessin un vol que organitzés un altre país. En Joan explica que van estar a punt de pujar a un d’Air France amb destí a París, però que al final no ho van fer perquè el preu era alt i no el podien assumir.
Finalment, l’ambaixada els confirma que un avió sortirà de Lima en direcció a Madrid el dia 9 d’abril, però els diuen que s’han d’espavilar per cobrir els 1.000 quilòmetres que separen Cusco de Lima. Els dos joves i la resta de turistes atrapats demanen si els poden facilitar un altre autocar com el del dia 28, però l’Estat se’n desentén, i han de ser ells mateixos qui, a contrarellotge, lloguin els busos i parlin amb les autoritats peruanes per obtenir salconduits i no tenir problemes.
Quan tot semblava llest per poder retornar, es troben amb un tancament total del trànsit que els impedeix fer el trajecte amb autocar i veuen com se’ls hi escapa la possibilitat de tornar a casa. La pressió constant i el malestar, fa que l’estat finalment accedeixi uns dies més tard a posar dos vols, un de Cusco a Lima i un altre de la capital peruana a Madrid, això sí, un mes després d’haver anat al consolat per primera vegada, segons relaten els dos joves bisbalencs.

Desatesos i mal informats
Els dos nois lamenten que durant tot aquest mes s’han sentit “desatesos i mal informats” per part de l’ambaixada espanyola, i deixen clar que es tracta d’una sensació “generalitzada“. “Teníem la impressió que entre ells no s’entenien, i al final et trobaves que li deien una cosa a un i la contrària al del costat“, expliquen.

Arxivat com a: Baix Empordà, Salut, Societat, Successos Etiquetat com a: confinament, coronavirus, La Bisbal d'Empordà, societat, successos, viatges

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Magnífica sortida #TastDePaisatge aquest matí a Magnífica sortida #TastDePaisatge aquest matí a @visitpals amb la xef @iolandabustos, amb un sensacional vermut amb aperitius silvestres per acabar. Una experiència molt recomanable! #iolandabustos #tastdepaisatge #flors #floracatalana #herbesaromatiques #cuinarambflors #gastronomia #cuina #aperitiussilvestres #menjardecollons #natura #sortidesguiades #pals #platjadepals #baixemporda #costabrava #empordanet
Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels plats brutals de "Lo ranxo del migdia" de @lacalataverna de #palamos #gastronomia #cuinamarinera #cuinamarimuntanya #menjardecollons #menjarbé #fideua #fideus #baixemporda #costaempordanesa #costabrava #incostabrava
Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Cre Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Creu del Castellar a @calongesantantoni #calongeisantantoni #calonge #mirador #paisatge #febrer #costaempordanesa #costabrava #patrimoni #patrimonicultural #patrimoninatural #raconscomarquesgironines #raconsemporda #vistes #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà #incostabrava
Primera collita de la temporada #esparrecs #esparr Primera collita de la temporada #esparrecs #esparrecsdemarge #natura #delboscalplat #gastronomia #cuina #palamos #capgros #baixemporda #costabrava #empordanet #menjardecollons
La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel a La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel al fons, cap al 1950 (Fons família Planas Ruart). Una de les imatges que il·lustren l'article "El castell de Sant Miquel de @visitpals" de @narcissubirana, que trobareu al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #pals #cultura #patrimoni #historia #molidepals #baixemporda #costabrava #empordanet #premsacomarcal #fotosantigues #imatgesantigues #1950s
La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la d La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la dècada de 1930”. Foto: Mur. Col·lecció d’imatges de l’@ajuntamentdepalamos (AMP). Una de les imatges que il·lustren l’article “La costa dels americans” d’Evarist Puig. El trobareu al número 71 de la  @rbaixemporda, “Temps de salut”, ja a la venda #baixemporda #costabrava #costaempordanesa #historia #cultura #patrimoni #1930s #seglexx #imatgesantigues #fotosantigues #premsacomarcal
"El regne dels fongs. La funció secreta dels labo "El regne dels fongs. La funció secreta dels laboratoris sota terra", de @ramotgarcia amb fotografies de @rosamatesanz, al número 71 de la  @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #natura #fongs #terra #floracatalana #baixemporda #grupdenaturasterna #premsacomarcal #territori
"L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de "L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #labisbaldempordà #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava
"Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al "Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #boletscatalans #boletsdecatalunya #bolets_cat #bolets #gastronomia #micologia #cuinacat #cuina #cuinacatalana #cuinadelbolet #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de "Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de @narcissubirana (Investigador i membre del Cercle Català d'Història), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #salutiforçaalcanut #epidemies #empordà #historia #cultura #empordanet
"Cargols amb sèpia i gambes", una de les #recepte "Cargols amb sèpia i gambes", una de les #receptes de l'article "Mars i muntanyes" d'Abraham Simon-Ferré que trobareu al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #marimuntanya #gastronomia #empordagastronomic #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #cuinacat #cuinacatalana #cargols #menjarbé #menjardecollons #baixemporda #costabrava
Benedicció de la primera ambulància de la #creur Benedicció de la primera ambulància de la #creurojasantfeliudeguixols, popularment coneguda com la "Campaneta", davant del @guixols_ajuntament cap a l'any 1955. Una de les imatges que il·lustren l'article "Metges de capçalera vocacionals a Santa Cristina d'Aro", de @gloriajaraalberti, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #creuroja #sanitat #metges #santfeliudeguixols #valldaro #baixemporda #costabrava #imatgesantigues #fotosantigues #historia #cultura #santacristinadaro #premsacomarcal
"Olis @brugarol. L'essència de l'Empordà", al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #brugarol #oli #olidelemporda #olidoliva #agricultura #gastronomia #cuina #cuinatradicional #palamos #valldebell_lloc #baixemporda #empordà #costabrava #costaempordanesa #premsacomarcal
"L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @vis "L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @visitpals", de @narcissubirana, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #pals #costabrava #premsacomarcal
"Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i "Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i cherrys estofats amb all tendre", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a l'@ajuntamentdepalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinadelpeix #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #palamos #baixemporda #empordà #costabrava #menjardecollons #premsacomarcal #empordagastronomic
"L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integr "L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà", d'Anna Ribera (Directora assistencial de @_ssibe), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #ssibe #hospital #hospitaldepalamos #baixemporda #salut #sanitat #metges #personalsanitari #covid #coronavid19 #premsacomarcal
"Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de ll "Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de llorer i salsa fricandó", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #receptes #pollastredepagès #canelo #quermanygastronòmic #pals #baixemporda #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel "L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel Borrell i Sabater, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #hospital #santfeliudeguixols #antichospital #historia #fotosantigues #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"A vegades penso que encara no fem prou bandera de "A vegades penso que encara no fem prou bandera dels productes meravellosos que tenim". Entrevista amb Quim Casellas, xef del @casamarllafranc, a l'Empordà Gastronòmic número 17, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #palafrugell #llafranc #casamar #gastronomia #cuina #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #cuinacatalana #baixemporda #empordanet #costabrava
“L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, “L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, de Ramir Lacasa, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #historia #sanitat #cultura #patrimoni #palafrugell #baixemporda #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa