• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Un viatge cultural per Romanyà de la mà de Mercè Rodoreda

8 d'Abril de 2022

Santa Cristina d’Aro.- Mercè Rodoreda va triar Romanyà de la Selva per escriure i viure els darrers anys de la seva vida, i també per reposar eternament en el petit cementiri situat a la vora del dolmen la Cova d’en Daina, història pura de Santa Cristina d’Aro.

A Romanyà, Rodoreda hi va escriure algunes de les pàgines més belles i més punyents de la literatura catalana del segle XX. Hi va acabar “Mirall trencat”, hi va escriure els viatges de “Viatges i flors”, hi va començar “Quanta, quanta guerra…”, i ho va fer envoltada “d’aquestes muntanyes segures, sempre verdes”, que li donaren “grans quantitats de pau”. Mercè Rodoreda va descriure Romanyà en aquestes obres i ara, a Santa Cristina d’Aro, es volen recrear a través d’uns itineraris aptes per a tots els públics.
La primera de les rutes prevista per aquest diumenge, 10 d’abril, és “Un xerès amb Mercè Rodoreda”, una activitat que es durà a terme al jardí que envolta el Senyal Vell, un lloc d’inspiració per a Mercè Rodoreda, a les dotze del migdia. Esdevingut un personatge més de la seva obra, el mític jardí de l’escriptora ens obre les seves portes per fer-nos testimonis, entre d’altres, de l’ascens i la caiguda dels Valldaura amb una copeta de xerès, com les que Mercè Rodoreda i la seva amiga Carme Manrubia prenien en els seus berenars a la casa que van compartir a Romanyà de la Selva.
Continuen les activitats de la ruta cultural amb “La guerra ha passat per aquí”, amb una triple sessió prevista pels dies 8 de maig i 18 de setembre a les dotze del migdia, i 31 de juliol a les sis de la tarda. Una experiència teatral de dues hores de duració inspirada en “Quanta, quanta guerra” i “Viatges i Flors”, a través de la qual es descobriran els lligams entre la darrera literatura de Mercè Rodoreda i el paisatge que va envoltar-la els últims anys de la seva vida, tant el que es veu com el que sembla invisible. Una reportera de guerra ens aproparà la visió de l’escriptora sobre el conflicte, l’exili i la seva capacitat per sobreviure enmig d’un món que es desfà. L’inici de la ruta serà a l’emblemàtic bust de Mercè Rodoreda, situat a la plaça Rectoria de Romanyà.
Passant al mes de juny, la següent activitat serà “Una joia de valor. Teresa Godoy revela els secrets de Mirall trencat” que es durà a terme el dia 12 de juny en una primera sessió, i el dia 6 de novembre en una segona, ambdues a les dotze del migdia.
Teresa Goday és probablement un dels personatges més fascinants de Mercè Rodoreda, l’origen de molts dels secrets que guarda “Mirall trencat” i l’única coneixedora de molts d’altres. S’anirà fins al jardí del Senyal Vell per trobar-nos amb el fantasma d’una dona fascinant, descobrir si el seu paradís està fet d’àngels esparracats o de records de joventut i si, finalment, va perdonar a Rodoreda per haver-la fet passar tants anys immòbil davant d’una finestra. Quina Teresa trobarem? La jove? L’amant del notari Riera? O la que contempla la desfeta familiar postrada davant del jardí?
Ja entrats al mes de juliol, el dia 3 a les set de la tarda la cita és a la plaça de l’Església de Romanyà amb l’activitat “L’amor? És un joc que a mi em decep”. Al llarg de tota l’obra de Mercè Rodoreda, l’amor es presenta com la gran aspiració humana que acaba sempre en decepció. En aquest recital, la música acompanyarà els personatges des de l’enamorament fins a la catàstrofe, començant per un dels millors idil·lis de l’obra rodorediana que sorgeix, precisament, de la música: l’amor impossible entre Salvador Valldaura i Bàrbara. Tota mena d’amants, imaginaris i reals, es donaran cita invocats pel violoncel de Domènec Surroca.
El 13 d’agost es realitzarà l’activitat “Nits amb Mercè Rodoreda”, a les set de la tarda repetint ubicació, a la plaça de l’Església de Romanyà. Algunes de les trames més importants a les obres de Rodoreda tenen lloc durant la nit. Per aquest motiu, es proposa una vetllada literària on es llegiran i comentaran alguns fragments de novel·les que tenen la nit com a escenari, novament amb la companyia del violoncel·lista Domènech Surroca.
Finalment, conclourà la ruta de les activitats dedicades a Mercè Rodoreda amb “Un estiu. Quan Mercè Rodoreda va arribar a Romanyà de la Selva”. Una activitat innovadora que es durà a terme el dia 9 d’octubre a les dotze del migdia a l’hostal Les Gavarres.
La Carme Manrubia es fa una casa a La Selva del Camp, prop del dolmen de Romanyà i, mentre li estan fent, s’allotja a l’hostal Les Gavarres, un lloc tranquil i bonic on hi manquen els luxes. “Sí, un restaurant molt bo”, aquest fragment correspon a una carta que Susina Amat va enviar a Mercè Rodoreda el 10 de juliol de 1972. A partir d’aquell moment, vindria el descobriment per part de l’escriptora de Romanyà de la Selva, on passaria els darrers anys de la seva vida. A través de la correspondència que l’autora de “La plaça del Diamant” va mantenir amb les seves amistats i el seu editor durant aquell temps, i d’algunes peces del trencaclosques que s’han anat trobant s’intentarà descobrir aquell estiu i més enllà, el que va convertir Romanyà de la Selva en l’únic lloc del món on Mercè Rodoreda va poder acabar “Mirall trencat”.
Amb l’execució d’aquestes activitats, Santa Cristina d’Aro vol fer arribar la vida i obra de l’emblemàtica escriptora a tots el públics. Una aventura lúdica i inspiradora que no deixarà indiferent a ningú.

Arxivat com a: Baix Empordà, Cultura, Gavarres, Societat Etiquetat com a: Ajuntament de Santa Cristina d'Aro, cultura, Gavarres, homenatge, literatura, Mercè Rodoreda, promoció econòmica, Romanyà de la Selva, societat, turisme, visites guiades

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"El parc municipal de can Prats de la Carrera", de "El parc municipal de can Prats de la Carrera", de Ramir Lacasa. Podeu llegir l'article complet al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #palafrugell #parcsijardins #natura #urbanisme #cultura #historia #fotosantigues #seglexx #premsacomarcal
"Fulles tendres, morro de bacallà, espinacs i cir "Fulles tendres, morro de bacallà, espinacs i cirereta", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #gastronomia #cuinaempordanesa #quermanygastronòmic #cuinacatalana #receptes #bacalla #lacuinadelhort #empordanet #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic #menjarbé
Paratge natural de Riuet, a l'extrem sud de la bad Paratge natural de Riuet, a l'extrem sud de la badia de @visitplatjadaro (actual Port d'Aro), a la dècada de 1920. Imatge de l'Arxiu Municipal de Castell-Platja d'Aro que il·lustra l'article "El Parc dels Estanys, la història d'una lluita", de Carlos Alvarez-Cros i @ramotgarcia (@grupnaturasterna). El podeu llegir al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #platjadaroturisme #castellplatjadaro #portdaro #grupdenaturasterna #imatgesantigues #fotosantigues #seglexx #natura #espaisnaturals #costabrava #emporda #paisatge #premsacomarcal
"Conserva de formatge fresc, tàrtar de carbassó "Conserva de formatge fresc, tàrtar de carbassó marinat amb pesto i gamba blanca", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #lacuinadelhort #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanet #receptes #palamós #costabrava #premsacomarcal
Vista del passeig de Mar des del Casino dels Nois Vista del passeig de Mar des del Casino dels Nois (1900-1910). Imatge d'Amadeu Mauri (Fons Josep Escortell Cerqueda, AMSFG) que il·lustra l'article "Un passeig pels jardins de Sant Feliu de Guíxols" de Pau Roig. El trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #parcsijardins #cultura #historia #urbanisme #santfeliudeguixols #guixols #passeigdemar #fotosantigues #imatgesantigues #seglexx #costabrava #emporda  #premsacomarcal
"Aptenia cordifolia (L.f.)" i "Amanida verda de cu "Aptenia cordifolia (L.f.)" i "Amanida verda de cullera amb flors d'aptènia", de @iolandabustos (Xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu l'article i la recepta al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #empordagastronomic #gastronomia #lacuinadelhort #horta #natura #amanida #receptes #menjardecollons #paisatgesdecataluya #cuinacatalana #floracatalana #cultura #premsacomarcal
L'església de Sant Andreu de Pedrinyà, a La Pera L'església de Sant Andreu de Pedrinyà, a La Pera. Una imatge de Pau Roig que il·lustra l'article de Temi Vives "Els humans necessitem parcs i jardins", que trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #parcsijardins #natura #espaisnaturals #jardins #flors #cultura #historia #patrimoni #lapera #pedrinyà #costabrava #raconsemporda #raconscomarquesgironines #queboniceslempordà
Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibrerie Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Parcs i jardins" i "La cuina de l'hort" #empordà #cultura #historia #patrimoni #parcsijardins #natura #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #doemporda #hort #horta #costabrava #premsacomarcal #llegirencatalà
Presentació aquest migdia a Romanyà de la Selva Presentació aquest migdia a Romanyà de la Selva del llibret “La prehistòria i l’antiguitat al @santacristina_aj. Recull de documents sobre l’època”, de Xavier Niell i Ciurana, novè títol de la Col·lecció de Temes Cristinencs de l'@arxiu_santacristina. Molt bona feina! #santacristinadaro #romanyadelaselva #baixemporda #costabrava #prehistoria #megalitisme #antiguitat #historia #gavarres #cultura #patrimoni
L'escriptor i fotògraf @estevajordi exposa "L'imp L'escriptor i fotògraf @estevajordi exposa "L'impuls nòmada" al #palausolterra de la @fundacio.vila.casas a l'@ajtorroella fins al 27 de novembre. La inauguració és aquest dissabte a les 12h  #torroellademontgri #baixemporda #vilacasas #fundaciovilacasas #cultura #fotografia #artcontemporani #nomadlife #nomada #premsacomarcal
#pedresvenerables a #torroellademontgri: gàrgola #pedresvenerables a #torroellademontgri: gàrgola reaprofitada segurament com a element de protecció de la llar a la casa que hi ha al final del carrer dels Dolors cantonada amb el carrer de la Farigola #cultura #historia #patrimoni #patrimonicultural #espaismedievals #raconsmedievals #raconsamagats #escultura #gargoyle #baixemporda #costabrava #queboniceslempordà
Val de proveïment per a espardenyes emès per la Val de proveïment per a espardenyes emès per la Conselleria de Proveïments del @santacristina_aj durant la guerra. És una de les imatges que il·lustren l'article "La repressió franquista a Santa Cristina d'Aro (1939-1944)" d'@artandwordslover, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santacristinadaro #historia #guerracivil #guerracivilespañola #repressió #franquisme #memoriahistorica #premsacomarcal
Presentació aquest matí a Ca la Pruna de @visitp Presentació aquest matí a Ca la Pruna de @visitpals del Pla estratègic de difusió de la marca #arrosdepals de l'@ajuntament_de_pals amb el suport de la @diputaciogirona, molt bona feina! #arros #productesdelemporda #pals #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #estanydepals #molidepals #agricultura #marcadegarantia #premsacomarcal
Ricard Viladesau, Francesc Dalmau, Santiago Bañer Ricard Viladesau, Francesc Dalmau, Santiago Bañeras i la seva cunyada Mònica de la Fuente. Una de les imatges del fons de la família Dalmau que il·lustren l'article de @dpagesicassu "El Dr. Francesc Dalmau vist per Francesc Marco-Palau". El podeu llegir al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamos #historia #cultura #medicina #salut #seglexx #personatges #personatgeshistòrics #biografia #entrevista #llibres #fundaciojosepirla #premsacomarcal
Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) feste Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) festejant al voltant del seu niu. Una de les imatges de @rosamatesanz que il·lustren l'article "Els gens de la vida. Una història de sexe (o no...)" de @ramotgarcia (president del @grupnaturasterna). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #ocells #ocellscatalans #naturasterna #natura #bernatpescaire #fauna #fotografia #costabrava #premsacomarcal
Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltempo Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltemporda i el @ccbaixemporda el diploma de reconeixement per l'adhesió a la #marcaemporda i pel compromís amb els seus valors #altemporda #baixemporda #cultura #historia #patrimoni #mediambient #tradició #gastronomia #cuinaempordanesa
"Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant "Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant Vicenç de les Olives", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #garrigoles #lesolives #artmedieval #artromanic #romàniccatalà #patrimoni #patrimonicultural #historia #espaismedievals #costabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya #premsacomarcal
Presentació aquest matí al @clubnauticestartit d Presentació aquest matí al @clubnauticestartit de les de les XXVI Jornades Gastronòmiques Sèpia i Clova de l'@ajtorroella i l'@emdlestartit. Del 15 de maig al 15 de juny a @torroellaestartitillesmedes, molt bona feina @enestartit @visitemporda #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinamarinera #sepia #clova #jornadesgastronòmiques #pesca #premsacomarcal
"Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissu "Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissubirana (Membre del Cercle Català d'Història). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #pals #historia #historiamedieval #pubilles #princeses #ermessenda #dones #donesambhistòria #costabrava #premsacomarcal
"Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamar "Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamarlans i ceps", d'@antequera_cuiner. Podeu llegir l'article i la recepta al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #gastronomia #cuina #cuinacatalana #boletscatalans #boletscatalunya #lacuinadelsbolets #cargols #lacuinadelcargol #cultura #marimuntanya #receptes #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa