• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Un viatge cultural per Romanyà de la mà de Mercè Rodoreda

8 d'Abril de 2022

Santa Cristina d’Aro.- Mercè Rodoreda va triar Romanyà de la Selva per escriure i viure els darrers anys de la seva vida, i també per reposar eternament en el petit cementiri situat a la vora del dolmen la Cova d’en Daina, història pura de Santa Cristina d’Aro.

A Romanyà, Rodoreda hi va escriure algunes de les pàgines més belles i més punyents de la literatura catalana del segle XX. Hi va acabar “Mirall trencat”, hi va escriure els viatges de “Viatges i flors”, hi va començar “Quanta, quanta guerra…”, i ho va fer envoltada “d’aquestes muntanyes segures, sempre verdes”, que li donaren “grans quantitats de pau”. Mercè Rodoreda va descriure Romanyà en aquestes obres i ara, a Santa Cristina d’Aro, es volen recrear a través d’uns itineraris aptes per a tots els públics.
La primera de les rutes prevista per aquest diumenge, 10 d’abril, és “Un xerès amb Mercè Rodoreda”, una activitat que es durà a terme al jardí que envolta el Senyal Vell, un lloc d’inspiració per a Mercè Rodoreda, a les dotze del migdia. Esdevingut un personatge més de la seva obra, el mític jardí de l’escriptora ens obre les seves portes per fer-nos testimonis, entre d’altres, de l’ascens i la caiguda dels Valldaura amb una copeta de xerès, com les que Mercè Rodoreda i la seva amiga Carme Manrubia prenien en els seus berenars a la casa que van compartir a Romanyà de la Selva.
Continuen les activitats de la ruta cultural amb “La guerra ha passat per aquí”, amb una triple sessió prevista pels dies 8 de maig i 18 de setembre a les dotze del migdia, i 31 de juliol a les sis de la tarda. Una experiència teatral de dues hores de duració inspirada en “Quanta, quanta guerra” i “Viatges i Flors”, a través de la qual es descobriran els lligams entre la darrera literatura de Mercè Rodoreda i el paisatge que va envoltar-la els últims anys de la seva vida, tant el que es veu com el que sembla invisible. Una reportera de guerra ens aproparà la visió de l’escriptora sobre el conflicte, l’exili i la seva capacitat per sobreviure enmig d’un món que es desfà. L’inici de la ruta serà a l’emblemàtic bust de Mercè Rodoreda, situat a la plaça Rectoria de Romanyà.
Passant al mes de juny, la següent activitat serà “Una joia de valor. Teresa Godoy revela els secrets de Mirall trencat” que es durà a terme el dia 12 de juny en una primera sessió, i el dia 6 de novembre en una segona, ambdues a les dotze del migdia.
Teresa Goday és probablement un dels personatges més fascinants de Mercè Rodoreda, l’origen de molts dels secrets que guarda “Mirall trencat” i l’única coneixedora de molts d’altres. S’anirà fins al jardí del Senyal Vell per trobar-nos amb el fantasma d’una dona fascinant, descobrir si el seu paradís està fet d’àngels esparracats o de records de joventut i si, finalment, va perdonar a Rodoreda per haver-la fet passar tants anys immòbil davant d’una finestra. Quina Teresa trobarem? La jove? L’amant del notari Riera? O la que contempla la desfeta familiar postrada davant del jardí?
Ja entrats al mes de juliol, el dia 3 a les set de la tarda la cita és a la plaça de l’Església de Romanyà amb l’activitat “L’amor? És un joc que a mi em decep”. Al llarg de tota l’obra de Mercè Rodoreda, l’amor es presenta com la gran aspiració humana que acaba sempre en decepció. En aquest recital, la música acompanyarà els personatges des de l’enamorament fins a la catàstrofe, començant per un dels millors idil·lis de l’obra rodorediana que sorgeix, precisament, de la música: l’amor impossible entre Salvador Valldaura i Bàrbara. Tota mena d’amants, imaginaris i reals, es donaran cita invocats pel violoncel de Domènec Surroca.
El 13 d’agost es realitzarà l’activitat “Nits amb Mercè Rodoreda”, a les set de la tarda repetint ubicació, a la plaça de l’Església de Romanyà. Algunes de les trames més importants a les obres de Rodoreda tenen lloc durant la nit. Per aquest motiu, es proposa una vetllada literària on es llegiran i comentaran alguns fragments de novel·les que tenen la nit com a escenari, novament amb la companyia del violoncel·lista Domènech Surroca.
Finalment, conclourà la ruta de les activitats dedicades a Mercè Rodoreda amb “Un estiu. Quan Mercè Rodoreda va arribar a Romanyà de la Selva”. Una activitat innovadora que es durà a terme el dia 9 d’octubre a les dotze del migdia a l’hostal Les Gavarres.
La Carme Manrubia es fa una casa a La Selva del Camp, prop del dolmen de Romanyà i, mentre li estan fent, s’allotja a l’hostal Les Gavarres, un lloc tranquil i bonic on hi manquen els luxes. “Sí, un restaurant molt bo”, aquest fragment correspon a una carta que Susina Amat va enviar a Mercè Rodoreda el 10 de juliol de 1972. A partir d’aquell moment, vindria el descobriment per part de l’escriptora de Romanyà de la Selva, on passaria els darrers anys de la seva vida. A través de la correspondència que l’autora de “La plaça del Diamant” va mantenir amb les seves amistats i el seu editor durant aquell temps, i d’algunes peces del trencaclosques que s’han anat trobant s’intentarà descobrir aquell estiu i més enllà, el que va convertir Romanyà de la Selva en l’únic lloc del món on Mercè Rodoreda va poder acabar “Mirall trencat”.
Amb l’execució d’aquestes activitats, Santa Cristina d’Aro vol fer arribar la vida i obra de l’emblemàtica escriptora a tots el públics. Una aventura lúdica i inspiradora que no deixarà indiferent a ningú.

Arxivat com a: Baix Empordà, Cultura, Gavarres, Societat Etiquetat com a: Ajuntament de Santa Cristina d'Aro, cultura, Gavarres, homenatge, literatura, Mercè Rodoreda, promoció econòmica, Romanyà de la Selva, societat, turisme, visites guiades

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa