Torroella de Montgrí / L’Estartit (ACN).- El Festival Ítaca Sant Joan, que s’ha celebrat aquest cap de setmana a la platja de l’Estartit, ha tancat amb uns 8.000 assistents entre les dues nits de concerts (3.000 la primera i 5.000 la segona).
Divendres hi van passar artistes com Alizzz, Iseo & Dodosound i Els Catarres, i aquest dissabte ha estat el torn de Vetusta Morla, la M.O.D.A., Triquell, CARMEN113 i Ryna DJ. A més, la programació incloïa un espectacle de drons. El director del festival, Fran Arnau, fa un bon balanç del festival; assegura que “la fórmula funciona als pobles i aquí també” perquè “s’ha consolidat“. I afegeix: “Intentem portar grups que no van a altres festivals per fer una proposta una mica diferent“.
Després de l’aposta d’enguany per l’indie nacional mantenint una programació eclèctica, el director de l’Ítaca assegura que “el sector està vivint canvis i s’entreveu un punt d’inflexió“. En aquest sentit, trasllada que “la venda d’entrades ha canviat de ritme, alentint-se i fent un increment a darrera hora“. Tot i això, diu, celebren “la gran resposta del públic al cartell d’enguany“.
Únic concert de Vetusta Morla a Catalunya
Vetusta Morla, que ha encapçalat l’Ítaca Sant Joan 2023, ha ofert aquest dissabte l’única actuació de l’any a Catalunya. Amb 25 anys de trajectòria, la banda madrilenya de pop-rock ha desplegat a l’Estartit una discografia carregada d’himnes acompanyada de projeccions audiovisuals. El seu darrer tour, “Mismo sitio, distinto lugar” inclou 86 concerts a 66 ciutats diferents i a una quinzena de països.
L’expectació també era màxima per un dels altres grans noms de la nit: La Maravillosa Orquesta del Alcohol (La M.O.D.A.). Amb una dècada de trajectòria que els ha brindat el reconeixement del públic i la crítica musical, la banda va desgranar les cançons de l’aclamat Nuevo Cancionero Burgalés, combinant-ho amb altres grans cançons emblemàtiques del septet i, fins i tot, amb certes llicències no contemplades al repertori previst, com “Campo Amarillo”, tema extret del seu disc Salvavida (de las balas perdidas), de l’any 2017.
Va encetar la vetllada la banda d’indie pop gironina CARMEN113, que després del seu darrer treball Hipnòtica, arribaven a l’Ítaca havent exhaurit entrades el cap de setmana passat a Madrid i amb un senzill acabat d’estrenar: “Bailar llorando”. Els va seguir Triquell, qui aviat presentarà un primer disc que promet altes dosis de pop i música urbana. La vetllada va ser rematada per una DJ de denominació d’origen de comarques gironines: l’empordanesa Ryna DJ va amanir la vetllada amb una de les seves sessions eclèctiques i ballables.
La nit de dissabte també va incloure l’estrena d’un espectacle tridimensional amb 200 drons a càrrec de Flock Drone Art, que ha duplicat el nombre d’aeronaus. Així, es va presentar en primícia –i com a únic festival musical que incorpora una proposta d’aquest estil– l’espectacle ”Eco 200”, una al·legoria lluminosa de la natura i un clam per conscienciar sobre el respecte al medi ambient.
Delafé y Las Flores Azules a la platja de Port Bo
El Festival Ítaca clourà l’onzena edició amb Delafé y Las Flores Azules i col·laboracions sorpresa a l’escenari de les Havaneres de Calella de Palafrugell, la platja de Port Bo, el diumenge 2 de juliol. “Reciclem l’escenari de les havaneres i hi programem un espectacle diferent“, detalla el director de l’Ítaca. L’any 2015, Delafé y Las Flores Azules van separar-se i no va ser fins a l’any passat, després de set anys de carreres en solitari, quan Oscar D’Aniello i Helena Miquel es van tornar a trobar sobre l’escenari per recuperar el seu hip-hop.