Unió de Pagesos alerta d’un “mínim històric” en la collita d’ordi a les comarques gironines

Girona (ACN) .- Unió de Pagesos alerta que la producció d’ordi d’enguany marcarà un nou “mínim històric” de producció a les comarques gironines. Els sindicat agrari també preveu un “molt mal any” per a la collita de blat de qualitat, destinat al consum humà.

Segons el sindicat, hi ha dos factors que han provocat el descens en les collites. D’una banda, la primavera “sorprenentment plujosa” i, de l’altra, l’increment dels danys per senglar. Els rendiments per hectàrea se situen aquest any entre els 1.000 i els 2.500 quilos, quan la mitjana és de 4.000. Això suposa una pèrdua de producció superior al 50% en relació amb la mitjana dels darrers cinc anys.
“Una de les pitjors collites que hi ha hagut en molt temps, amb una producció molt inferior a la de l’any 2017”, afirma UP en un comunicat que pren com a referència la darrera “mala anyada” que hi ha hagut. En la collita 2017, es van produir 56.322 tones d’ordi, unes 15.000 tones menys que la mitjana dels darrers cinc anys (que és de 71.520 tones). Enguany, amb 425 hectàrees menys de sembra respecte del 2017, els rendiments que estan obtenint els cerealistes gironins són d’entre 1.000 i 2.500 quilos per hectàrea, quan la mitjana del rendiment és de 4.000. Això, segons el sindicat agrari, suposa una pèrdua de producció superior al 50% de la mitjana dels darrers cinc anys.
A més, exposen que els pocs quilos produïts presenten uns nivells de proteïna excessivament baixos i algun tenen problemes d’excessiva humitat del gra, cosa que comporta una pèrdua de qualitat que repercuteix en els ingressos obtinguts per la collita.
Segons UP, molts dels productors que davant la situació van optar per ressembrar la parcel·la amb blat de moro també han vist com els aiguats malmetien la sembra, a causa dels entollaments que s’han prolongat molt més de l’habitual. Alguns productors han arribat a ressembrar fins a tres cops la parcel·la, cosa que ha incrementat el cost.
Respecte al blat, afirmen que ha estat “molt malt any per a la pagesia” del sector que havia optat per diferenciar la seva producció apostant per la producció de qualitat destinada al consum humà, per exemple sota les marques de pa ‘És farina de Girona’ i ‘Pa de Tramuntana’. L’elevada humitat ha fet que el gra germinés, i això obliga a modificar la destinació cap a la producció de pinso, enlloc de cap a la producció d’elaborats destinats al consum humà. No obstant això, la producció global de blat a Girona presenta una menor pèrdua de producció, valorada en un 30% de la collita mitjana, en els darrers cinc anys. La producció de blat total a Girona és de 43.653 tones de mitjana i enguany calculen que serà de poc més de 30.500 tones.
Unió de Pagesos està efectuant una recopilació de dades, també en altres territoris, on es preveu un fort descens de la producció. Amb aquestes xifres reals sobre l’abast del perjudici, sol·licitaran mesures fiscals i financeres per a aquelles explotacions agràries professional més afectades per les adversitats climàtiques d’aquesta primavera “atípica”. El sindicat concreta que la pluja registrada ha duplicat la mitjana climàtica de la demarcació, excepte a la part del Cap de Creus.
Tags: blat, collita, ordi, pluja, senglar, Unió de Pagesos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Localitzen la dona de 84 anys que s’havia perdut a Mont-ras en bon estat de salut
Notícia següent
Palafrugell incorpora l’escenari dels Ametllers a la Festa Major amb aforament limitat i reserva prèvia degut a la Covid-19

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes