Mari Cruz Rodríguez (Metgessa del Servei de Prevenció dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà)
Baix Empordà.- Fent memòria de com ha afectat la Covid-19 al món i al Baix Empordà, podríem destacar 2 dates del 2020 i 2 més, aquestes ben esperançadores, del 2021.
El 12 de gener de 2020 Xina va fer pública la seqüència genètica d’un nou virus, un coronovirus causant d’un conglomerat de casos de pneumònia.
Un parell de mesos després, l’11 de març, l’OMS va declarar la COVID-19 com a pandèmia (malaltia epidèmica estesa a nivell global) i un dia després, el 12 de març, es va diagnosticar el primer cas de coronavirus al Baix Empordà.
De nou un 12 de gener, en aquest cas del 2021, va començar la vacunació dels professionals sanitaris i sociosanitaris de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE). I el 23 de febrer d’aquest mateix any, hem iniciat la vacunació de la població general del Baix Empordà, començant amb les persones dependents i cuidadors/es i persones majors de 80 anys.
Qui ens hauria dit fa un any que ens trobaríem immersos en la pitjor pandèmia del segle? I qui ens hauria dit que tot just dotze mesos després d’identificar el SARS-CoV-2 podríem començar a vacunar als professionals i a la població del Baix Empordà?
No ens hauríem imaginat la pandèmia, però tampoc l’arribada tan ràpida de les vacunes, que s’ha pogut aconseguir gràcies als treballs previs realitzats durant molts anys, al solapament de fases en la recerca i desenvolupament de les vacunes, però sobretot gràcies a abocar tots els esforços a nivell mundial en una sola direcció.
La vacuna és segura i eficaç, per això els sanitaris estem tenint una resposta massiva a la campanya vacunal. També perquè hem vist la malaltia molt de prop, com lamentablement molts dels ciutadans del Baix Empordà. I l’hem vista des de fora, però també des de dins: com a professionals de la salut al nostre dia a dia veiem persones malaltes, però en aquest cas també hem emmalaltit nosaltres, i en un percentatge més alt que la resta de la població. Per això, per la nostra exposició laboral al risc de Covid-19, la vacuna es va oferir, amb caràcter voluntari, a tots els professionals que treballen a centres sanitaris i sociosanitaris, i se’ns ha donat prioritat per vacunar-nos. Aquesta priorització s’ha mantingut també dins del nostre grup a la campanya de vacunació liderada pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals.
Al Servei de Prevenció de SSIBE treballem 5 persones. Tenim la millor feina del mon, perquè ajudem a cuidar de persones que cuiden de persones. El dia 7 de gener de 2021, com un ben esperat regal de Reis, ens van avisar que arribarien les vacunes i el dia 12 de gener ja estàvem vacunant.
Preparar la campanya vacunal de 1600 persones ha estat un repte, que vam entomar amb gran il·lusió, la mateixa il·lusió que veiem a la cara dels nostres companys quan els vacunem.
Administrada de manera eficient i responsable, no s’ha perdut ni una dosis. Caldria destacar la rapidesa i adaptabilitat amb què hem respost tots els implicats, donat que hem pogut administrar vacunes en grans i petites quantitats quan han arribat, gairebé sempre amb molt poc temps d’avís, de forma ordenada i amb una bona priorització. La participació de la resta de serveis i departaments de SSIBE implicats i la col·laboració amb la Regió Sanitària de Girona han estat excel·lents: tothom està donant el màxim, fins i tot fora d’horari com ja venim fent des de fa molt de temps.
Donat que són un tipus de vacunes noves amb unes característiques quant a la seva conservació, reconstitució i administració, el Departament de Salut va habilitar una formació on-line obligatòria, imprescindible per tal de poder administrar-la.
Per la campanya vacunal als professionals tots els departaments de SSIBE s’han mobilitzat per a la seva organització. Per l’administració de les vacunes a l’hospital van participar, juntament amb el Servei de Prevenció, 5 infermers/es y 3 administratives. D’aquests professionals s’han muntat els equips de vacunació (2 infermeres i 1 administrativa per equip) que segons les necessitats han treballat conjuntament fent doble equip, o s’han anat turnant. A l’atenció primària, cada centre es va organitzar per a vacunar els professionals de la seva pròpia Àrea Bàsica de Salut, també amb equips formats prèviament. La vacunació s’està fent de forma molt ordenada: els professionals acudeixen amb cita per SMS, APP o trucada telefònica, ràpida per part nostra -tant bon punt ens arriben les vacunes s’administren tot i que hem patit alguns retards en subministrament-; el dia 5 de febrer vam arribar a administrar 468 dosis en un matí entre hospital i atenció primària.
Un dels temes més complexes va estar la priorització del personal a vacunar. Es va establir un ordre de vacunació rigorós, detallat i en profunditat en funció del risc d’exposició laboral a SARS-CoV-2, i tenint també en compte en alguns casos criteris organitzatius , epidemiològics, i els indicats directament per la Regió Sanitària de Girona (per exemple es van vacunar també alguns grups de sanitaris col·laboradors amb SSIBE com Transport Sanitari de Catalunya).
Aquesta priorització es va fer en quatre grans grups segons que el professional tingués:
– Contacte amb pacients Covid / Zona Covid i/o contacte amb pacients vulnerables.
– Contacte habitual amb pacients / mostres / fòmits.
– Contacte ocasional amb pacients / zones de risc.
– No contacte amb pacients ni zones de risc.
Aquests grans grups a la seva vegada es van subdividir en subgrups també per ordre de prioritat.
Les primeres vacunes que van arribar es van destinar als professionals que treballen en àmbits on té més risc el pacient, per exemple Palamós Gent Gran. Dins de l’apartat de risc per Covid es va oferir primer als professionals d’urgències, UCIM, Atenció Primària i als que treballen habitualment a la planta Covid. Però també els que entren puntualment a dins de les habitacions Covid, com els nostres professionals voluntaris que de forma completament altruista i fora del seu horari de treball ajuden a malalts aïllats per Covid a fer videotrucades als seus familiars. També a les nostres pallasses, Tirita Clown, i professionals que fan les PCRs per tota la població.
Les darreres persones a vacunar-se han estat les que no tenen contacte directe amb pacients ni zones de risc, finalitzant amb la direcció de l’entitat.
La vacuna suposa un raig d’esperança, una possibilitat de canviar les coses, i així s’ho han agafat els professionals de SSIBE.
A data d’avui, 23 de febrer, més de 1.200 professionals de SSIBE ja hem rebut almenys una dosi de Vacuna Covid-19 i la propera setmana continuarem amb més primeres dosis, juntament amb les segones dosis que falten per posar. I la campanya encara no ha acabat.
A banda, s’inicia la campanya de vacunació a la població general, començant amb els grups que marca el Departament de Salut, com són les persones dependents i les seves cuidadores junta amb les majors de 80 anys. Mica en mica, s’anirà desplegant i ampliant els col·lectius a vacunar, de forma ordenada i en funció de la disponibilitat de vacunar.
Per a fer-ho, s’han habilitat diferents punts de vacunació fora dels mateixos CAP que han estat possible gràcies a la col·laboració dels diferents ajuntaments de la comarca.
Cal destacar que la vacuna ens la posem no només per protegir-nos, sinó també per protegir als nostres pacients, a les nostres famílies i per contribuir, encara més, a lluitar contra la Covid-19.
Tots i totes hem vist els ulls de la malaltia molt de prop, i això no s’oblida. Veiem la malaltia de prop cada dia, perquè a més, nosaltres també emmalaltim. I malgrat que la nostra gent és jove i majoritàriament sana, des de que va començar la pandèmia hem tingut companys/es ingressats/des i companys a la UCI. Els números indiquen, com a col·lectiu, que tenim clar que ens volem vacunar.
Ara tenim l’oportunitat tots plegats, sanitaris i ciutadans del Baix Empordà, de vacunar-nos i d’aquesta manera contribuir a cuidar-nos i a ajudar a aturar la pandèmia.
Deixa un comentari