Verges promou la realització d’un vitrall dissenyat fa cent anys per l’arquitecte Rafael Masó i busca finançament

Verges (ACN)

Verges ha presentat el projecte de realització d’un vitrall dedicat a Sant Pere dissenyat per Rafael Masó fa cent anys. L’arquitecte noucentista va crear el cartó durant les intervencions que va fer a l’església parroquial de Verges entre el 1924 i el 1925, però la peça mai es va materialitzar.

Coincidint amb el centenari de la remodelació, aquesta iniciativa vol col·locar el vitrall a l’església d’aquí a un any. L’historiador i impulsor de la iniciativa, Salvador Vega, explica que van descobrir el cartó “per sorpresa” i, “de seguida, vam començar a moure el projecte“. El pressupost per construir el vitrall ronda els 12.000 euros i la intenció és aconseguir-los a través de donacions de particulars.
Aquest dissabte al matí s’ha presentat a l’Ajuntament de Verges el projecte “Vitrall Masó Verges”, que pretén convertir en realitat una de les peces de l’exposició “Una llum noucentista: els vitralls de Masó”, comissariada per la doctora Núria Gil i que es va poder visitar a la seu de la Fundació Masó el 2022. Concretament, es tracta d’un cartró (disseny a mida real que serveix al vitraller per a elaborar l’obra) amb la figura de Sant Pere Apòstol i un seguit d’elements simbòlics. L’obra, de 210 per 69 centímetres, va ser cedida recentment a la Fundació Rafael Masó per Nausica Masó, neta de l’arquitecte.
L’historiador i impulsor de la iniciativa, Salvador Vega, explica que van descobrir aquesta “peça excepcional per sorpresa” i, “de seguida, es va començar a moure el projecte“. Així doncs, van establir contacte amb la Fundació Rafael Masó perquè els cedissin el cartró per poder fer el vitrall, així com fer-ne participis el Bisbat de Girona, la parròquia de Sant Julià i Santa Basilissa i l’Ajuntament de Verges. “A tothom que li hem presentat el projecte ens ha obert les portes i això ens ajuda a tirar“, diu Vega.
En aquest mateix procés per fer realitat el vitrall, també s’ha establert contacte amb el taller de vitralls Can Pinyonaire, que s’ocuparà de materialitzar el projecte. La vitrallera a càrrec, Anna Santaeulària, afirma que és “un honor” realitzar un vitrall de l’arquitecte Rafael Masó, però admet que “fa respecte“. A més, assegura que “tot i que l’artista va deixar un cartró molt detallat que demostra que coneixia bé la tècnica“, hi ha una dificultat: “És un artista de molt renom a qui no podrem consultar cap dels dubtes que tinguem; estem acostumats a treballar amb artistes vius“. També, caldrà “treballar molt bé les tonalitats” per intentar plasmar l’original pintat sobre un cartó que no és marronós.
Durant la presentació del projecte, s’ha mostrat als assistents el cartró original de Masó, a més del que han fet a mida real per poder començar a construir el vitrall i una primera mostra d’un fragment acabat de construir de la peça. En total, hi treballaran dues persones amb l’objectiu que el vitrall estigui acabat d’aquí a un any per poder-lo col·locar a l’església de Sant Julià i Santa Basilissa de Verges, per on va ser dissenyat.

Vitrall de fa cent anys
El vitrall de Sant Pere va ser dissenyat fa cent anys mentre Rafael Masó s’ocupava de remodelar l’església parroquial de Verges. Pel projecte, l’arquitecte havia previst la realització de tres vitralls: un dedicat a la Santíssima Trinitat, que ocupa la rosassa de la façana; l’altre el dedicat a Sant Pere, que ara es vol fer realitat; i un tercer vitrall dedicat a Sant Joan Baptista, però del que només se n’han conservat un parell d’esbossos. El patró de la Fundació Rafael Masó, Manel Bosch, somia a poder acabar construint aquest tercer vitrall més endavant: “El futur dirà si es pot acabar construint; estaria molt bé que algú ho pugui fer“.
De moment, de les dues finestres de l’església que no tenen vitrall i per les que Masó havia fet aquests dissenys, s’ha escollit col·locar Sant Pere a la façana sud “perquè és la que tindrà més llum i ofereix més facilitat d’accés per conservar el vitrall“.

12.000 euros
La iniciativa, coordinada per Salvador Vega (historiador), Marta Geli (filòloga) i Clara Silvestre (historiadora de l’art), compta amb la participació i el suport de l’Ajuntament de Verges, la parròquia de Sant Julià i Santa Basilissa, el Bisbat de Girona, la Fundació Rafael Masó i el taller de vitralls Can Pinyonaire. Ara, l’objectiu és buscar finançament perquè acabi sent una realitat.
En total, calculen que costarà prop de 12.000 euros i la intenció és que el finançament surti de donacions de particulars. “A nosaltres ens faria feliços que tots aquests diners vinguessin de petites aportacions de gent, com de persones vinculades a la parròquia o que admirin l’obra de Rafael Masó, perquè voldria dir que el vitrall surt de baix que és des d’on ha de sortir“.
L’objectiu final és poder-lo instal·lar l’any que ve dins de l’església de Verges i presentar-lo just d’aquí a dotze mesos: el 29 de juny de 2025, coincidint amb la festivitat de Sant Pere i per celebrar el centenari del projecte de reforma de Masó a l’església de Verges.

Tags: arquitectura, cultura patrimoni, església, historia, projecte, Rafael Masó, societat, Verges

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Inaugurada la nova piscina coberta del Club Esportiu Tennis la Bisbal, construïda amb el suport de la Diputació
Notícia següent
Prevenció d’incendis i lluita contra el canvi climàtic: Catalunya promou al món el model de cap de Creus i el Montgrí

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes