XXII Jornada Europea de la Cultura Jueva a Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries.- Al llarg del primer cap de setmana de setembre se celebra la Jornada Europea de la Cultura Jueva amb la finalitat de posar en valor la cultura, la història i el patrimoni jueu.

Enguany el lema que ens proposen des de l’Associació Europea per a la Conservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu (AEPJ) és “Diàleg”, un mot carregat de simbolisme que evoca la voluntat d’apropament entre els pobles a través de la paraula.
Castelló d’Empúries es sumaa la celebració de la Jornada Europea de la Cultura Jueva amb la intenció de reivindicar el llegat d’aquells jueus que van viure a la zona en temps del comtat d’Empúries, de manera amena i festiva però sense deixar de banda el rigor històric.
Les activitats entorn a la difusió de la cultura jueva començaran el divendres 3 de setembre a la tarda, els responsables de la Sinagoga del Puig Mercadal ens obriran les seves portes amb una visita comentada per descobrirf les restes arqueològiques d’una de les antigues sinagogues de Castelló d’Empúries. La visita inclou una degustació de vi kosher, elaborat complint amb les normes ortodoxes de caràcter dietètic que imposa el judaisme. Continuaran dissabte a primera hora de la tarda amb un taller d’iniciació a l’escriptura hebrea. Des de la Sinagoga del Puig Mercadal fa uns anys que imparteixen aquest taller de la mà de la historiadora Ariadna Comas. Seguidament, a les 17 hores s’ofereix la tradicional visita “Castelló d’Empúries en clau jueva” a càrrec d’EmpordàBrava. Es tracta d’un itinerari guiat de dues hores pels principals emplaçaments relacionats amb el llegat jueu. A continuació, a les 19.30 hores un concert de música de tradició jueva organitzat per l’Arxiu Municipal i la Biblioteca Ramon Bordas. En aquesta ocasió el Grup Klaima interpretarà “L’ànima del Klezmer”, un recorregut per les músiques més populars centreeuropees amb referències a la música sefardita i hebrea. Tant el concert com la visita guiada precedent són gratuïtes però cal reserva prèvia a través de la plataforma Koobin.
El diumenge al matí es durà a terme la visita guiada: “El llegat cultural i arqueològic jueu a Castelló d’Empúries” organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV i l’empresa Terramar, natura i cultura. Els participants podran visitar el centre històric i les sales del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó on podran contemplar la col·lecció de làpides jueves que allotja aquest centre. La visita és de pagament i s’ofereix en diversos idiomes. Reserves i informació addicional a reserves@terramar.org o infocuriapreso@castello.cat, o bé al telèfon 618 54 79 58.
Totes les activitats de la Jornada Europea de la Cultura Jueva requereixen reserva prèvia i algunes són de pagament. Trobareu tota la informació a l’agenda de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i a les Oficines municipals de turisme.
Per donar compliment dels protocols vigents per a la Covid-19, els organitzadors es reserven el dret d’alterar el format si fos necessari.

Tags: Alt Empordà, Castelló d'Empúries, cultura patrimoni, historia, jornades, jueus, música, societat, visites guiades
Notícia anterior
Catorze detinguts per estafar 300.000 euros a un centenar de persones a Girona
Notícia següent
Editen 600 fulls informatius contraris al macroparc eòlic marí per repartir entre els turistes de la Costa Brava

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes