“100 anys de cinema amateur”, la proposta de Revista del Baix Empordà per aquestes festes

Baix Empordà.- Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibreries del Baix Empordà els nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, dedicats respectivament a “100 anys de cinema amateur” i “Olles i cassoles”.

Aprofitant el centenari de la comercialització de les primeres pel·lícules cinematogràfiques de 16 mm, Revista del Baix Empordà dedica el tema central del seu número 83 al cinema amateur a casa nostra, és a dir, a l’art de realitzar cinema a títol d’aficionat, sovint amb un pressupost baix o gairebé inexistent, amb l’objectiu de fer una pel·lícula per el simple plaer de fer-la, sense cap mena de finalitat comercial. És un cinema massa sovint titllat de desmanegat o fins i tot de vulgar, sense cap interès especial, quan en realitat constitueix –i això deixant de banda els films d’argument– un dels testimonis documentals més importants i vàlids per conèixer la societat de la segona meitat del segle XX (viatges, festes majors, celebracions, esdeveniments esportius…). Nascut a partir de la comercialització de formats cinematogràfics de maneig simple i accessibles a la butxaca de la gent del carrer, com el 9,5 mm (1922), el 16 mm (1923), el 8 mm (1932) i el super-8 (1965), el mateix concepte de “cinema amateur” engloba també un moviment d’aficionats més o menys organitzat, un grup heterogeni de “cineïstes” (cineastes no professionals) que fins no fa massa anys disposaven d’alguns dels més prestigiosos aparadors per a les seves creacions al Baix Empordà: el Festival Internacional de Cinema Amateur de la Costa Brava de Sant Feliu de Guíxols (19 edicions entre 1962-1982), i el Concurs de Cinematografia Amateur “Documental de la Costa Brava en Color” de Palafrugell, després conegut amb el nom de Biennal de Cinema Amateur (11 edicions entre 1964 i 1985).
Amb articles de Francesc Bosch Torrent, Alfons Hereu i Ruax, Glòria Jara i Albertí, Rosa M. Masana, Lluís Molinas, Jordi Pons i Busquet, Evarist Puig, Pau Roig i Temi Vives, la publicació rescata així una part encara poc coneguda però fonamental del patrimoni audiovisual de casa nostra.
Revista del Baix Empordà
es complementa, com és habitual, amb diversos articles independents  sobre la història, la cultura, el patrimoni i les tradicions de casa nostra, entre els que destaquen “Òlibes, Gavarres i voluntariat”, de Carlos Álvarez-Cros i Jaume Ramot; “La misteriosa desaparició d’un avió en front de Calella”, de Jordi Ardanuy; “La tramuntana de l’Empordà”, de Narcís Subirana; o “La nissaga dels Pineda a Calonge i Sant Antoni, entre cavallers i monges”, de Sergi Alcalde i Vilà.
La presentació de les dues publicacions tindrà lloc el proper diumenge 14 de gener a les dotze del migdia al Terracotta Museu de La Bisbal d’Empordà, i anirà a càrrec del documentalista Antoni Martí i de l’activista de la cuina tradicional Abraham Simon-Ferré.

Tags: Baix Empordà, centenari, cinema, cultura patrimoni, historia, medi ambient, novetat editorial, presentacio, Revista del Baix Empordà, societat
Notícia anterior
L’institut escola Vila-romà iniciarà el 2024 amb noves aules per al cicle de secundària
Notícia següent
El preu dels habitatges nous a comarques gironines puja un 15% de mitjana el darrer any

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes