50è aniversari del Museu del Suro de Catalunya de Palafrugell

Palafrugell.- Durant l’any 2023 Palafrugell celebra el cinquantenari de la creació del Museu, i per a la celebració aquest proper dissabte s’ha preparat una tarda-nit d’activitats.

Es començarà a les 18 hores amb un espectacle de màgia infantil, “L’Encanteri” del Mag Nil, organitzat conjuntament amb La Xarxa-Palafrugell, a la Bòbila. A les 19.30 començarà al museu l’acte de commemoració amb la participació de Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, i la col·laboració de l’Escola de Música. Els actes acabaran a les 22 hores amb un concert de Rock’n Roll Brothers durant el qual es farà una barra solidària de col·laboració amb la Fundació Vimar.
Després de diverses sol·licituds a l’ajuntament de Palafrugell que es poden remuntar a 1964, l’any 1972 el Patronat de l’Escola d’Arts i Oficis, fa una petició formal per la creació d’un museu municipal a Palafrugell. En aquesta sol·licitud es proposen els càrrecs de director i sots director i la possible ubicació.
A partir d’aquest moment l’Ajuntament envia a la Dirección General de Bellas Artes de Madrid l’expedient de creació del museu. Aquest organisme tramet el permís oficial d’obertura el mes de juliol de 1973. S’organitzen activitats puntuals en nom del museu i comença una època de recerca d’un espai adequat per a l’exposició. Es comptava en aquest moment amb tres seccions: l’arqueològica, la de història local i la d’etnologia, que es basava principalment en les col·leccions lligades a les artesanies locals i de la comarca, especialment la indústria surera.
El museu es volia instal·lar a l’edifici de l’Escola d’Arts i Oficis, on hi havia la seu del Patronat, però aquesta opció es va esfumar per la necessitat d’instal·lar-hi provisionalment l’escola de professional mentre es construïa l’edifici definitiu. No es va poder obrir una primera sala fins l’any 1976, a la Casa de Cultura Josep Pla, amb una exposició que es va mantenir durant tres anys. L’espai es va fer petit i s’aconseguí el trasllat a l’antiga fàbrica Genís, on es creà un grup de treball, principalment voluntari, que va donar un gir a l’activitat pública, començant els inventaris, creant exposicions i participant en excavacions arqueològiques. En aquest moment, dins el marc del museu, començà l’activitat de l’arxiu municipal, que treballava en el mateix espai amb les col·leccions en paper municipals. El museu s’anomenà Museu-Arxiu de Palafrugell.
Aquest període més actiu durà de 1980 a 1983. L’any 1985 s’inaugurà una exposició que es va mantenir fins el següent trasllat del museu a l’Escola d’Arts i Oficis l’any 1987. S’inicià una nova etapa amb la creació d’una plaça de conservador professional i la separació de l’arxiu municipal que es va quedar a la fàbrica Genís i començà a treballar de manera independent, també amb personal tècnic.

Ja a l’any 1982, des de la Generalitat i també des de l’Ajuntament, es va començar a parlar de la creació del Museu del Suro. L’any 1988, amb la nova seu i la plaça de conservador ocupada, va començar la feina de fer créixer les col·leccions relacionades amb la indústria surera. Va ser el moment adequat, la indústria surera evolucionava ràpidament cap a la tecnificació i les fàbriques encara conservaven màquines que ja eren obsoletes. Amb el material recollit es va poder inaugurar finalment la primera sala del Museu del Suro l’any 1991. A partir d’aquí el museu es va poder incorporar al Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica, del que va passar a ser Museu Secció.
Es treballava per consolidar la ubicació al carrer de la Tarongeta quan la fàbrica Armstrong va deixar lliure l’espai Can Mario. Així va començar una tasca llarga de planejament i trasllat del museu que, després de molts esforços es va produir l’any 2012, encara amb una exposició provisional. L’exposició permanent s’obrirà definitivament l’any 2024.
El nou edifici a Can Mario ha permès augmentar la superfície d’exposició, multiplicar l’activitat, tenir un espai dedicat a la mainada i a les activitats escolars, oferir un auditori per a l’ús propi i extern, obrir centre de documentació Ramir Medir…, en definitiva ha suposat un creixement en tots els sentits. L’abast de les col·leccions, que superen l’àmbit municipal, i la investigació realitzada en aquests anys han facilitat la creació de la Càtedra d’Estudis del Suro amb la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Palafrugell i, finalment, el canvi de nom per passar a ser el Museu del Suro de Catalunya. Palafrugell.
Des del Museu també s’ha fet un treball patrimonial, s’ha col·laborat amb la Universitat de Girona en les excavacions del jaciment iber de Sant Sebastià i en la seva transformació en espai visitable. S’ha creat l’espai Far d’interpretació de la muntanya i s’ha obert al públic el Dipòsit Modernista de Can Mario. Des de la primera direcció a càrrec de Joan Badia i la sotsdirecció d’Albert Recasens atorgada per l’Ajuntament l’any 1973, s’ha treballat durament i s’ha comptat amb la col·laboració de més de 300 persones que, d’una manera o altra han aportat el seu granet de sorra per portar el museu a la celebració d’aquest cinquantenari. I també s’han de considerar les més de 700.000 visites que ha rebut el museu en aquest període.

Tags: aniversari, celebració, cultura patrimoni, equipaments, festa, historia, Museu del Suro, Palafrugell, societat, suro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La Fundació Esportiva Begur presenta els seus equips de bàsquet al Pavelló Municipal d’Esports
Notícia següent
Palamós posa en marxa les activitats culturals, patrimonials i lúdiques que prepara amb motiu de la festivitat de Tots Sants

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes