Ullastret.- El dia 19 de novembre de 1947 es van iniciar, de manera oficial, les excavacions arqueològiques al jaciment del Puig de Sant Andreu d’Ullastret.
Aquesta primera campanya d’excavacions, sota la direcció formal de Lluís Pericot, catedràtic de la Universitat de Barcelona, i la direcció sobre el terreny del seu deixeble Miquel Oliva, es va plantejar com a una intervenció per contrastar el potencial que se li pressuposava al jaciment. Cal recordar que la seva descoberta, l’any 1931, va generar un gran interès per part de la comunitat científica, després que Josep de C. Serra i Ràfols i Josep Colomines, del Servei d’investigacions arqueològiques de l’Institut d’Estudis Catalans, visitaren el lloc i constataren la importància del mateix. Això va motivar que, malgrat que no s’havia començat a excavar, la Generalitat republicana protegís el jaciment incorporant-lo al Registre del Patrimoni Històric, Artístic i Científic de Catalunya.
Després d’una segona campanya d’excavacions, l’any 1949, a partir de 1952 la Diputació de Girona va assumir el finançament de les mateixes que, a partir d’aquell any, es van desenvolupar de manera sistemàtica. Així mateix, aquesta institució va iniciar poc després la compra dels terrenys on es trobava el jaciment i l’any 1957 acordà la creació del museu monogràfic, inaugurat l’any 1961, que constituirà la gènesi de l’actual seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
El complex arqueològic d’època ibèrica d’Ullastret, declarat Bé Cultura d’Interès Nacional, està format avui per un conglomerat únic de jaciments, entre els quals destaquen els dos nuclis d’hàbitat (Puig de Sant Andreu i Illa d’en Reixac) i la necròpolis del Puig de Serra (Serra de Daró). Aquest, de manera conjunta, constitueix un dels conjunts arqueològics més importants de la protohistòria al Mediterrani occidental, tant per la seva entitat com per la recerca desenvolupada de manera gairebé ininterrompuda durant aquests 75 anys des de l’inici de les seves excavacions. Per aquest motiu, el Museu d’Arqueologia de Catalunya vol celebrar i commemorar aquesta data per posar en valor l’aportació que la recerca en aquest conjunt ha aportat a l’estudi i coneixement de la cultura ibèrica, considerada la primera civilització autòctona al territori de l’actual Catalunya.