Acció Climàtica explica la importància de realitzar treballs forestals de prevenció d’incendis al Massís de l’Ardenya-Cadiretes

Girona.- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està destinant enguany 4,5 milions d’euros a una línia d’ajuts específica perquè persones propietàries i associacions de boscos privats puguin realitzar gestió forestal considerant més que mai els incendis forestals.

Una de les zones escollides és el massís de l’Ardenya-Cadiretes, on s’estan realitzant actuacions de reducció de la càrrega de combustible com ara estassades de matoll, podes, tallades selectives i trossejat de les restes generades per reduir el risc de grans incendis forestals.
Concretament, els treballs que aquest dijous ha visitat la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, abasten un total de 80 hectàrees dels termes municipals de Llagostera i Santa Cristina d’Aro situades en aquest massís litoral d’alt risc d’incendi forestal que s’estén paral·lel al mar al sud de les comarques gironines fins al Maresme. Com en altres massissos litorals del nostre país, el risc d’incendi és molt alt a causa d’una estructura forestal contínua i una densitat de població molt notable, particularment a l’estiu.
Aquests ajuts es posen en marxa per reduir la vulnerabilitat dels boscos davant dels efectes produïts pel canvi climàtic, concretament davant de l’augment del risc dels grans incendis forestals (GIF). Bàsicament, es volen incentivar les actuacions de reducció de la càrrega de combustible sobre àrees estratègiques i la millora de la xarxa viària per accedir a aquestes àrees. La previsió és que es convoquin durant com a mínim 4 anys consecutius.

Integrar el foc de manera real en la gestió forestal
Per primera vegada, el Centre de la Propietat Forestal gestiona ajuts per dur a terme actuacions silvícoles per a la reducció de la càrrega de combustible en determinades àrees estratègiques que donin lloc a estructures de vegetació de baixa vulnerabilitat al foc de capçades. Es tracta d’integrar el foc de manera real en la gestió forestal en aquells boscos de propietat privada, que a Catalunya representen al voltant del 75% de la superfície forestal.
La convocatòria actual permet augmentar la superfície forestal privada gestionada amb l’objectiu de canviar la vulnerabilitat de determinades estructures forestals per fer-les més resilients i resistents als riscos derivats del canvi climàtic. Així, es podrà accelerar el procés d’adaptació dels boscos a les noves condicions climàtiques extremes i les seves conseqüències.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural considera necessari fomentar les actuacions silvícoles per a la reducció de la càrrega de combustible en aquelles àrees definides tant des del punt de vista de la planificació forestal com des del de l’extinció d’incendis forestals. És en aquestes àrees on recau la importància de canviar el model de vulnerabilitat de determinades estructures forestals i d’aquesta manera reduir el risc que es generin grans incendis forestals fora de la capacitat d’extinció.

Ardenya-Cadiretes, un massís amb un alt risc d’incendi
El massís de l’Ardenya-Cadiretes és un massís litoral d’alt risc d’incendi forestal declarat Perímetre de Protecció Prioritària (PPP). Des de l’any 2006, disposa d’un Pla de prevenció d’incendis forestals dissenyat per limitar l’abast dels grans incendis i dotar-lo d’una infraestructura bàsica preventiva. La planificació defineix, entre altres elements, una xarxa viària estratègica i una sèrie de franges estratègiques de gestió del combustible d’acord amb un ordre de prioritats. Així mateix, fa un repartiment orientatiu dels agents encarregats de dur a terme les accions dissenyades. Al llarg dels últims anys, s’han desenvolupat tres projectes executius impulsats per la Generalitat de Catalunya que han modificat substancialment la situació del massís.
La zona concreta on ara es fan els treballs ha patit incendis importants des de l’any 1986. Un el 9 de març de 2012, que va cremar 328 ha forestals, i un altre el 31 de gener de 2003, que va cremar 399 ha forestals.
Aquestes actuacions estratègiques de prevenció d’incendis en finques privades s’emmarquen en el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 que, amb una inversió de 72 milions d’euros, vol contribuir a preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica.

Tags: Acció Climàtica, Ardenya, boscos, Cadiretes, espais naturals, gestió, medi ambient, prevenció incendis, serveis, societat, vegetació forestal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Museu Can Mario de Palafrugell renova l’exposició permanent d’escultura contemporània
Notícia següent
Els càmpings gironins augmenten les reserves fora de l’època d’estiu

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes