Activitats d’estiu al Terracotta Museu de La Bisbal

La Bisbal d’Empordà

Aquest estiu, el Terracotta Museu ha preparat una programació especial plena d’activitats per a tots aquells que volen gaudir del bon temps mentre descobreixen la història i el patrimoni ceràmic de La Bisbal, sempre d’una manera lúdica i distesa.

S’han programat visites guiades, tallers familiars, una nova edició de la nit de curtmetratges documentals “4 peces de museu” i un itinerari de coneixença de la Ceràmica de la Bisbal. A més, l’espai exterior del Museu també acollirà els concerts del fITM, espectacles de la Fira de Circ al Carrer i concerts de la Festa Major.
Així doncs, una de les novetats d’aquest any és l’itinerari immersiu de tot un matí per la ceràmica de la Bisbal “Tradició i innovació”. Organitzat conjuntament amb l’Associació de Ceramistes, aquest recorregut comença amb una visita guiada al Terracotta Museu. Els participants descobriran per què aquesta ciutat s’ha convertit en un dels centres ceramistes més importants del país, fins al punt de ser considerada la capital de la ceràmica a Catalunya. Després, es visitaran tres tallers de ceràmica professionals, cadascun amb una producció ben diferent, des dels més tradicionals fins als més innovadors, per mostrar l’àmplia varietat de ceràmica que es fa actualment a la ciutat. Els artesans ens obriran les portes dels seus tallers i compartiran amb nosaltres els secrets del seu ofici. Una experiència única per submergir-vos en la tradició ceramista de la Bisbal.
Per aquells que no disposin de tot un matí també s’ha programat dues visites guiades a l’exposició permanent: “La ceràmica de la Bisbal: Artesania, industria i art”, amb la qual es podrà copsar la importància que ha tingut i encara té aquest sector en la història i l’actualitat de la Bisbal, la gran varietat de peces que s’han produït i la qualitat dels mestres ceramistes de la ciutat; i “El Terracotta en sis peces”, on explorarem una selecció de les principals peces del Museu, a través de les quals, aprofundirem en el procés d’elaboració d’aquesta manufactura, destacant les seves característiques principals.

 

La ceràmica, com activitat que aglutina diferents coneixements, fomenta l’aprenentatge mitjançant l’observació i la manipulació. Per desenvolupar aquestes possibilitats pedagògiques, s’han programat dos tallers familiars, un per a mainada d’entre 7 i 12 anys on aprendran a fer un bol, una peça que fan servir cada dia per esmorzar i que, probablement, no coneixen la feina que hi ha al seu darrere. Per fer-lo s’utilitzaran motlles de premuda, una tècnica que a la Bisbal en deien el “apretón”. El segon taller serà per a mainada de la mateixa edat però acompanyats per una persona adulta, el neriage és una tècnica que consisteix a amassar dues o més argiles de colors diferents per tal de crear peces amb bonics efectes similars al marbre. En aqust taller aprendran la tècnica a quatre mans.
Les famílies que visitin el museu també podran fer la visita familiar autoguiada “El manual del petit ceramista”. Aquesta activitat complementa la visita lliure, permetent als nens i les nenes convertir-se en aprenents de ceramista i guanyar un premi.
La nit del dijous 18 de juliol a les 22 hores hi haurà la quarta edició del “4 peces de Museu”, una nit de curtmetratges documentals presentats pel cineasta i productor Antoni Martí. Aquest any, la selecció inclou: “Poema del Tren Petit” de Josep Martí Clarà “Bepes” (1987), “Farinera de Can Sunyer de la Bisbal” (1990), “Forn de pa de Cal Quel de Foixà” (1990) i “Les basses de Can Maruny” (1990).
El divendres 19 de juliol a les 19:30 hores s’inaugurarà “Contingent”, la nova exposició temporal de l’espai “La Peixera”, comissariada per l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, on es mostrarà una espectacular instal·lació artística del ceramista Lluís Xifra.
Durant tot l’estiu els exteriors de l’equipament es convertiran en l’escenari de diverses propostes organitzades per les entitats locals. Cal destacar el cicle de concerts fITM, la cinquena edició que se celebra al Museu d’ençà que es va reconvertir en el Festival Internacional del Terracotta Museu, que tindrà lloc quatre dimecres de juliol. També hi haurà un espectacle de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal i concerts de la Festa Major.

Tags: activitats culturals, cultura patrimoni, estiu, La Bisbal d'Empordà, societat, Terracotta Museu

1 comentari. Leave new

  • Antònia Roig Perera
    4 de juliol de 2024 19:14

    Com autora de les meduses del Museu Terracotta, em fa molta il.lusió veure que reiterades vegades la revista Baix Empordà, utilitza aquesta imatge.
    Gràcies.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La biblioteca de Palamós es trasllada als barris del municipi durant l’estiu
Notícia següent
L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni posa en marxa de nou els pressupostos participatius amb una partida de 125.000€

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes