Agricultura destina 1 milió d’euros a millorar la seguretat de les urbanitzacions i nuclis de població enfront dels incendis forestals

Catalunya.- La situació de les zones urbanes-forestals continua sent una de les principals preocupacions del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i per això un dels objectius fonamentals és incentivar-ne l’autoprotecció.

D’aquesta manera, pensant ja en la campanya de l’estiu de 2021, el Departament destinarà fins a un milió d’euros a millorar la seguretat de les urbanitzacions i els nuclis de població enfront dels incendis forestals.
Fins al dia 21 de gener, els ajuntaments podran sol·licitar ajuts per realitzar treballs de tractament de vegetació en les franges de protecció perimetral de les urbanitzacions i els nuclis de població dels seus municipis.
Els treballs que se subvencionen consisteixen a aclarir l’estrat arbori i estassar l’estrat arbustiu, en un franja de com a mínim 25 metres d’amplada en els terrenys arbrats i de matoll que envolten les urbanitzacions o nuclis de població. Es respecta un arbre cada sis metres (tenint-ne en compte la mida) i es neteja el sotabosc deixant-hi les espècies que no són inflamables.
L’execució de les actuacions que ara se sol·liciten s’haurà de fer abans del 31 de juliol de 2021. Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció: d’una banda, serveixen per mitigar l’acció d’un foc procedent de la zona forestal per facilitar les tasques d’extinció i, d’aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones; d’una altra, aquestes franges han de prevenir el progrés d’un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s’estengui a la massa forestal.
En la convocatòria de 2020, el Departament d’Agricultura ha atorgat 497.060 euros que han permès actuar en 42 municipis i realitzar 110 actuacions en urbanitzacions amb una superfície gestionada de més de 700 hectàrees.
Les subvencions s’atorguen per complir la Llei 5/2003, de 22 d’abril. Les mesures de prevenció d’incendis forestals són obligades a totes les urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions situades en terrenys forestals o en la franja de cinc-cents metres que els envolta.
El Departament promou l’establiment i el manteniment de les franges de protecció perimetral en urbanitzacions i nuclis de població. Cal recordar que aquestes franges són únicament una de les cinc mesures a què obliga la Llei 5/2003:
· Disposar d’una franja exterior de protecció de com a mínim vint-i-cinc metres d’amplada.
· Mantenir les parcel·les i les zones verdes interiors amb la massa arbòria aclarida i lliures de vegetació seca.
· Pla d’autoprotecció contra incendis forestals.
· Disposar d’una xarxa perimetral d’hidrants homologats o una reserva d’aigua equivalent.
· Mantenir nets de vegetació seca els vials interns i d’accés i les cunetes.

Tags: ajudes, ajuntaments, Catalunya, Departament d’Agricultura, franges d'autoprotecció, Generalitat, medi ambient, prevenció incendis, serveis, societat, urbanitzacions, vegetació forestal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La DO Empordà organitza el concurs “La força de la Tramuntana”
Notícia següent
Calonge i Sant Antoni organitza dues sessions de retorn de participació ciutadana per Mas Pallí i Sant Antoni

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes