Begur celebra el 40è aniversari del poemari “A hores petites” amb un recorregut per la ruta poètica Joan Vinyoli

Begur.- Aquest any 2021 es commemora el 40è aniversari de la publicació del poemari “A hores petites” escrit pel poeta Joan Vinyoli, una de les seves obres més cèlebres.

I des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Begur es vol posar en valor aquesta efemèride convidant tots els veïns i veïnes i visitants a gaudir al llarg dels pròxims mesos -coincidint amb l’arribada del bon temps- de la ruta poètica Vinyoli.
A finals del passat mes d’octubre del 2020 el consistori va finalitzar els treballs d’arranjament de la ruta Vinyoli amb la renovació íntegra de les diferents plaques informatives que formen part del circuit i que estan distribuïdes en diversos punts clau del municipi.
Les plaques, un total de 9, estan ubicades als carrers Francesc Forgas, Forgas i Elias, Campuig, Metge Pi i del Castell; a les places de Sant Ramon i de la Vila; al passeig de Sa Marinada; i al Castell de Begur. Cadascuna d’elles inclou un petit fragment d’un dels poemes de Joan Vinyoli i informació rellevant que vincula cada ubicació amb la història del poeta. Així, la ruta passa per punts com les dues cases on va estiuejar el poeta; els cafès, casinos i bars que freqüentava; i els llocs per on passejava i que van inspirar els seus poemes, com ara el mirador de Sant Ramon, les escales del Castell, el Castell i el mirador que porta el seu nom i que es va inaugurar al setembre del 2009 amb motiu del 25è aniversari de la seva mort.

Qui era Joan Vinyoli?
Joan Vinyoli (1914-1984) va arribar a Begur l’agost del 1954 i va repetir cada estiu fins al 1978, amb la seva família i amics.
Les estades a Begur van marcar profundament la seva poesia, hi va escriure i corregir bona part de l’obra editada posteriorment. Sempre portava una petita carpeta de gomes amb poemes, quartilles en blanc, postals, i apartat de la colla, en una de les taules del bar Frigola, a Can Garreta d’Aiguablava o en una taula d’Aiguafreda, escrivia tot impregnant-se del paisatge i les olors, fins que de mica en mica al voltant de l’aperitiu s’iniciava la tertúlia, mentre les dones prenien el sol i les criatures jugaven.
Des del primer contacte, el poeta va quedar enlluernat per la bellesa de Begur i les seves cales. L’imaginari begurenc, la mar fonda, el cel, les nits, les constel·lacions, el castell de Begur i el del Montgrí, el botó de la roda, les escales, la tramuntana, els fars, el cap Norfeu, les barques i els cabrestants, el rom, les illes, els camps d’arròs, els peixos, les xarxes, els pescadors, l’arbre que deixa el bosc cridat pel mar… són molt presents a tota la seva obra i tenen un contingut simbòlic que es va repetint en una mena d’espiral poètica, sempre enriquint amb noves experiències.
Begur, doncs, marca l’època de la seva plenitud vital i poètica, que culmina en els darrers anys de la seva vida. Per això Joan Vinyoli afirmarà: “el lloc important i definitiu com a centre de les meves experiències de tot ordre, poètic i vital, va ser Begur”.

Tags: Ajuntament de Begur, aniversari, begur, cultura, Joan Vinyoli, literatura, poesia, ruta, societat, visites guiades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Preinscripcions per al curs 2020-2021 del Centre de Formació de Persones Adultes de Castell-Platja d’Aro
Notícia següent
Calonge acollirà unes jornades sobre urbanisme i arquitectura saludable

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes