Brussel·les (ACN).- La Comissió Europea ha anunciat aquest divendres que compensarà els productors de la Unió per destil·lar una part del vi que no hagin venut.
Amb aquesta mesura, l’executiu pretén limitar l’impacte que està tenint la inflació al sector, que està provocant una reducció del consum i conseqüentment una pèrdua d’ingressos per a les empreses. Segons dades de la Comissió, la producció de vi es va incrementar un 4% al conjunt de la UE, mentre que el consum en països com Espanya es va reduir un 10% (a Alemanya i Portugal va disminuir fins a un 34%) i les exportacions durant el període comprès entre gener i abril de 2023 van caure un 8,5% en termes interanuals.
Tal com ha detallat Brussel·les, els cellers podran destil·lar part del vi que els hagi quedat per vendre fins al 15 d’octubre de 2023. La quantitat serà limitada per a cada productor i l’alcohol obtingut en el procés només es podrà fer servir amb finalitats no alimentàries -es podrà utilitzar en sectors com el químic o el farmacèutic, per exemple- per, d’aquesta manera, evitar distorsions de competència.
En paral·lel, la Comissió Europea autoritzarà els diferents estats membres a compensar els productors amb ajudes nacionals.
Per altra banda, l’executiu ha apuntat que serà més flexible en relació amb la implementació i finançament de programes de suport al vi de cara al 2023, per tal que els estats membres “puguin adaptar-se millor a la situació de mercat” i puguin utilitzar les collites “per prevenir o reduir l’excedent potencial“.
A més, el percentatge de cofinançament de la Unió Europea en projectes relacionats amb la reestructuració del sector, la collita ecològica, la promoció i la inversió passarà del 50% al 60%.