Caminada reivindicativa per exigir l’execució de la sentència del macroxalet del Golfet i l’obertura del Camí de Ronda

Palafrugell.- La federació SOS Costa Brava, juntament amb les entitats ecologistes Salvem el Golfet i SOS Palafrugell, fan una convocatòria pública per aquest dissabte 10 de febrer a les 11.30 h del matí, a Calella de Palafrugell (amb punt de trobada a la platja del Port Bo), per tal reivindicar l’execució de les sentències dictades en relació a les obres del macroxalet del Golfet, l’enderroc dels murs perimetrals i per denunciar el tancament del Camí de ronda al Golfet i l’incompliment del deure d’executar les obres d’adequació del camí de ronda i d’obrir-lo al públic.

L’acte consistirà en una caminada des de Port Bo fins a la platja del Golfet, resseguint el Camí de Ronda amb pujada final al mirador de Dorothy Webster per mostrar la tanca que impedeix el pas. Serà el tret de sortida d’una campanya que s’allargarà tot el 2024 per tal de reivindicar el pas públic pel Camí de Ronda a tot el litoral gironí i per denunciar la situació actual.
SOS Costa Brava i les entitats federades denuncien l’absoluta manca d’execució, per part de l’Ajuntament de Palafrugell, de les sentències dictades per la jurisdicció contenciosa administrativa en relació a les obres del macroxalet del Golfet. Sentències que van ordenar l’anul·lació de les 3 llicències municipals d’obres alhora que denuncien que tot continua igual. També reivindicaran l’execució del camí de ronda al front del macroxalet construït dalt del penya-segat de la platja del Golfet, que es troba actualment interromput per una tanca provisional d’obra i encara pendent d’execució, malgrat que la cessió del camí fou una condició per l’aprovació del Pla de Mobilitat Urbana del carrer Castellets del municipi i per l’execució de les obres d’aquesta polèmica edificació. En definitiva, les entitats ecologistes denuncien que l’Ajuntament de Palafrugell no ha garantit el bé comú, en haver autoritzat i permès la construcció del macroxalet, haver atorgat la llicència de primera ocupació d’aquesta segona residència, i en no executar les sentències dictades pels Tribunals ni garantir l’execució del camí de ronda al front de les noves obres d’edificació que han desfigurat i transformat aquest punt del litoral.
SOS Costa Brava i les entitats federades reclamen també la restauració i recuperació de les escales d’accés a la platja del Golfet, tancades des de fa alguns anys. En aquest sentit, assenyalen que les sentències dictades pel Jutjat Contenciós Administratiu de Girona (en data 4 de desembre de 2020 i pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (en data 18 de gener de 2023) van anul·lar les 3 llicències d’obres atorgades per construir el macroxalet del Golfet, i encara continuen pendents d’execució malgrat el temps transcorregut. Les associacions ecologistes, doncs, denuncien l’incompliment de les obligacions de l’Ajuntament de Palafrugell en ordre a complir les sentències, raó per la qual instaran davant dels Jutjats de Girona la seva execució forçosa.
Cal tenir present que les sentències dictades van anul·lar les 3 llicències d’obres atorgades per l’Ajuntament de Palafrugell i van ordenar el següent:
· Anul·lar l’acord d’1 d’abril de 2014 de la Junta de Govern Local concedint la llicència d’obres per construir l’habitatge unifamiliar aïllat, i ordenar la retroacció de l’expedient per tal de que es requereixi l’aportació d’un Estudi d’impacte i integració paisatgística i es faci sotmetre el projecte a informe de l’òrgan del paisatge de la Generalitat de Catalunya.
· Anul·lar l’acord de 17 de Març de 2016 que autoritza el Projecte de jardineria i de construcció dels murs de tancament, ordenant l’enderroc de les parts que excedeixen de l’alçada autoritzada pel Servei de Costes, de l’alçada permesa pel POUM de 2015 i les que no disposen de l’autorització corresponent, havent d’incoar un expedient sancionador.
· Anul·lar l’acord de 15 de novembre de 2016 pel què s’aprovà el projecte de legalització de tots els elements no contemplats en la llicència d’obres d’1 d’abril de 2014.
Malgrat el temps transcorregut l’Ajuntament de Palafrugell no ha complert la sentència, raó per la qual les entitats ecologistes demanaran davant dels Jutjats la seva execució forçosa. Les concretes peticions que es demanaran al Jutjat de Girona per tal de complir les sentències són:
· Ordenar l’execució forçosa i requerir a l’Ajuntament de Palafrugell dur a terme les actuacions administratives corresponents adoptant els acords pels que es deixin sense efecte i s’anul·lin les 3 llicències d’obres.
· Ordenar l’enderroc dels trams dels murs quina llicència fou anul·lada en la part que excedeix l’alçada màxima i del mur que no fou objecte d’informe per part del Servei de Costes.
· Ordenar a l’Ajuntament de Palafrugell que requereixi a Casa Calella SL presentar un nou projecte amb Estudi d’impacte i integració paisatgística que contingui anàlisi d’alternatives d’emplaçament de l’edificació, per tal d’ubicar-la en el lloc de menor impacte i millor integració i que justifiqui l’aplicació o no de l’excés del 3% d’ocupació.
· Sotmetre el projecte a informe de l’òrgan competent en matèria de paisatge de la Generalitat de Catalunya.
· Enderrocar tot allò que excedeixi de l’ocupació màxima del 8% de la parcel·la.
· Incoar expedient sancionador per les obres executades.
· Ordenar el condicionament, execució i obertura del camí de ronda amb front a la parcel·la edificada, que es troba interceptat i tancat des de l’inici de les obres i quina cessió i execució era condició del Pla de Millora Urbana i de la llicència d’obres.

El tret de sortida d’una campanya per reivindicar el pas públic del Camí de Ronda
Aquest acte serà el tret de sortida per la campanya de SOS Costa Brava per reivindicar el pas públic pel Camí de Ronda a tot el litoral gironí i per denunciar la situació actual. La iniciativa s’impulsarà durant tot l’any 2024 convocant caminades reivindicatives per mostrar els puntsd’intercepció dels camins de ronda, les ocupacions privades, el mal estat i per reivindicar el seu acondicionament i millora a tota la Costa Brava. Així, la federació preveu organitzar actes reivindicatius a Lloret de Mar, a la finca de Can Juncadella, entre la Platja de Canyelles de Lloret de Mar i la Cala Morisca de Tossa de Mar, on el pas està interromput malgrat les sentències dictades; a Colera, a la badia de Garbet; a Begur; i al Cap Roig, també al municipi de Palafrugell; entre d’altres indrets.

Tags: Calella de Palafrugell, camí de ronda, caminada, espais naturals, façana litoral, manifestació, medi ambient, Palafrugell, reivindicació, Salvem el Golfet, societat, SOS Costa Brava, urbanisme
Notícia anterior
Tret de sortida als actes centrals del Carnaval de Palamós 2024
Notícia següent
“El joc de l’equívoc”: la Fundació Vila Casas explora l’obra de Joan Pla al Palau Solterra de Torroella de Montgrí

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes