Càritas Girona alerta d’una “cronificació de la pobresa” que afecta especialment dones i joves a la demarcació

Comarques gironines

Càritas Diocesana de Girona alerta d’una “cronificació de la pobresa” a la demarcació que afecta principalment les dones. De fet, el 60% dels usuaris que van a l’entitat ho són, una situació que s’ha consolidat els darrers anys.

A banda, també assenyala que cada vegada hi ha més joves que necessiten els seus servei. En concret, el 2023 una de cada tres persones usuàries tenien menys de 35 anys, fet que “preocupa” a Càritas. Un altre col·lectiu cada cop més habitual són les famílies monoparentals, que des del 2020 ha passat del 8% a prop del 25%. A més, la gran majoria són dones amb fills a càrrec que tenen com a principal obstacle l’accés a un habitatge, ja que es troben constantment amb la negativa dels propietaris a llogar-los l’immoble.
Aquest dijous s’ha presentat a Girona la memòria de Càritas Diocesana a la demarcació. En total, l’entitat ha atès 27.310 persones arreu de les comarques gironines, la majoria d’elles dones. Un fet que és habitual i que porta al responsable d’Anàlisi de l’entitat, Caye Gómez, a parlar de “feminització de la pobresa“. La realitat és que els darrers anys no ha deixat de créixer el nombre de dones que han de ser ateses per Càritas, però també ha crescut de manera significativament el col·lectiu menor de 35 anys, que ja suposa un 40% del total. Es tracta de joves que han d’acudir a Càritas perquè no arriben a final de mes, malgrat que alguns tenen feina.
De fet, els anomenats “treballadors pobres” són cada vegada més habituals, com a conseqüència de la pujada de preus de l’energia i de la cistella de la compra. Alguns dels que van a Càritas són persones amb una feina precària i en altres casos famílies monoparentals. Aquest col·lectiu, que ja suposa un de cada quatre usuaris, pateix, a més, la dificultat afegida de trobar un habitatge de lloguer.
El problema, explica la directora de Càritas a Girona, Dolors Puigdevall, és que molts propietaris opten per no llogar el pis a aquestes famílies, al veure que només compten amb un ingrés i que tenen fills a càrrec. “Això és una llàstima i ho hem de denunciar“, assenyala.
En aquest sentit, Gómez ha ressaltat que moltes d’aquestes famílies viuen en una sola habitació que és rellogada i, em molts casos, hi ha menors “amb les dificultats que suposa a l’hora de fer vida normal amb la resta dels inquilins“. Puigdevall i Gómez han ressaltat la importància de comptar amb una xarxa territorial “molt important” amb 287 punts de serveis distribuïts arreu del territori.

Set programes
La directora ha repassat els set programes que té ,l’entitat i ha destacat que “malgrat que son diferents, tots tenen com a objectiu acompanyar la persona“. El primer, el d’Acollida i Acompanyament ha atès més de 6.300 persones. El gruix dels usuaris de Càritas, però, s’han acollit al programa de Cobertura de Necessitats Bàsiques, del que se n’han beneficiat 16.369 persones, la gran majoria persones que han anat al Centre de Distribució d’Aliments.
En relació al programa d’Acompanyament de Persones Grans, el nombre d’atesos ha estat de 1.236, mentre el d’Infància i Joves ha arribat a més de 1.000 persones. El d’Assessorament Jurídic ha arribat a 3.329 usuaris, mentre que el Sense Llar i Habitatge a 289. Finalment, l’empresa de servei Ecosol ha donat feina a 126 persones.
Cal tenir en compte que dels programes no només se’n beneficien les persones ateses, sinó també el seu nucli familiar, fet que dispara el nombre de persones que han aprofitat els serveis de Càritas.

La cohesió social com a repte
A la presentació també hi ha assistit el bisbe de Girona, fra Octavi Vilà, que ha assenyalat la cohesió social com un dels reptes que té la societat del futur.  Vilà, ha ressaltat la feina de Càritas i remarca que es tracta d’una acció “extensa“. També ha reconegut als voluntaris i als treballadors de Càritas.
Vilà també ha destacat que l’entitat s’ha d’adaptar “a les noves realitats” sobre els perfils de persones que han d’acudir a Càritas. “Sortir del pou de la pobresa no és fàcil i un dels reptes és la cronificació de la pobresa“, ha reblat.

10,8 milions de pressupost
Finalment, el secretari general de Càritas a Girona, Martí Batllori, ha explicat que l’entitat ha gestionat un pressupost el 2023 de 10.888.047 euros. D’aquests, 4,2 milions han vingut de fons públics, 3,7 de fons privats i gairebé 3 milions més dels serveis de l’empresa Ecosol. En relació a la inversió de Càritas Girona, la gran majoria dels recursos –gairebé 6,9 milions d’euros– han anat a parar a l’acció social.

Tags: acompanyament, balanç, banc dels aliments, Càritas, cohesió social, Comarques gironines, dones, habitatge, joves, pobresa, serveis, societat, xarxa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Portbou i la Vajol s’integren al consorci del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera
Notícia següent
Els centres escolars de Torroella i l’Estartit, plenament implicats amb la recollida d’oli usat

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes