Els centres escolars de Torroella i l’Estartit, plenament implicats amb la recollida d’oli usat

Torroella de Montgrí / L’Estartit

Les escoles bressol i de primària de Torroella i l’Estartit va recollir un total de 186,5 litres d’oli usat durant el curs passat en el marc de la campanya municipal de sensibilització ciutadana “Ara li toca a l’oli: a l’aigüera, ni un gota d’oli”.

La recollida es va fer entre els mesos de gener i juny de 2023 i els resultats van ser els següents: Escola Portitxol de l’Estartit (81,5 l), Escola Guillem de Montgrí (75,5 l), escola bressol El Petit Montgrí (18 l) i escola bressol Mar i Cel (11,5 l). Aquests litres representen el 9,66 % del total recollit durant la campanya a tot el municipi.
Per tal de fomentar la participació activament, es va proposar a cada centre escolar participar en un ralli virtual on cada cotxe representava una escola, i l’avançament dels vehicles depenia dels litres recollits per cada centre.
Les escoles disposen d’un contenidor on l’alumnat i les famílies poden dipositar les ampolles de plàstic i bricks de cartró amb l’oli per reciclar. Per afavorir-ne l’abocament, es va repartir entre l’alumnat un total de 635 embuts per fer la recollida a casa. Estan especialment dissenyats per encaixar a les ampolles de plàstic buides i facilitar la tasca de reciclar l’oli de cuina.
D’altra banda, durant el curs es van fer diverses xerrades a les escoles Guillem de Montgrí i Portitxol i conte infantil per a l’alumnat i les famílies bressol El Petit Montgrí i Mar i Cel.
Les accions de la campanya per a la recollida de l’oli de cuina, també conegut com oli vegetal o domèstic, estan emmarcades en les polítiques de gestió de residus i normativa vigent de la Llei 7/2022, de 8 d´abril, de residus  sòls contaminants per l´economia circular. es tracta d’un residu altament contaminant si es llança a l’aigüera, però en canvi, és fàcilment valoritzable si es tracta adequadament.
Llançar l’oli a l’aigüera comporta un greu impacte natural sobre l’entorn i fa que la depuració de les aigües sigui molt costosa.  A més, si no es fa una depuració total de l’oli, al tornar al medi ambient, aquest contamina els rius, el mar i els aqüífers, interferint en la vida natural i degradant l’entorn. L’oli també ocasiona problemes en les canonades obstruint-les i generant males olors.
Aquesta setmana, els dies 21 i 22, l’alumnat de l’Escola Portitxol ha participat en dues sessions al Cinema Montgrí com a premi per haver estat el centre amb la ratio de litres per alumnes més elevada: Portitxol (0,34 ), Mar i Cel (0,32), Petit Montgrí (0,18) i Guillem de Montgrí (0,14).
Per bé que la campanya de sensibilització es va finalitzar l’estiu passat, durant aquest curs els centres continuen recollint oli usat.

Tags: consciència ambiental, L'Estartit, medi ambient, oli, reciclatge, residus, serveis, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Càritas Girona alerta d’una “cronificació de la pobresa” que afecta especialment dones i joves a la demarcació
Notícia següent
L’hospital de Palamós implementa la micropigmentació del mugró a dones que han patit càncer de mama

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes