Comunicat de premsa de l’Associació de Xiringuitos de Catalunya

Catalunya.- Aquesta situació es inadmissible!

La crisi del COVID 19 ha afectat a gran part dels sectors econòmics i socials del nostre món, aquesta situació inèdita, exigeix per part de la societat, respostes coordinades i eficients davant de la greu crisi que s’espera, és per això, que els empresaris del sector turístic de guinguetes, representats per l’Associació de Xiringuitos de Catalunya , conscients de la excepcionalitat del moment i de la enorme gravetat de les repercussions econòmiques i socials que està provocant i sens dubte provocarà la pandèmia, hem iniciat contactes amb els nostres ajuntaments a fi de trobar solucions que permetin mantenir oberts els nostres serveis, i garantir que es segueixi generant ocupació i riquesa al territori.
Els nostres serveis estan gestionats per treballadors autònoms o per petites i mitjanes empreses de caire familiars que donem feina de caràcter temporal, directa o indirectament a centenars i milers de treballadors, sovint de les mateixes poblacions on es prestem el servei.
Més enllà del servei específic que prestem, també dotem a les platges de lavabos, i col·laborem activament amb la seguretat de les platges fent de nexe d’unió entre usuaris i forces policials quan cal, també proporcionem seguretat sanitària ja que sovint som els primers a actuar amb petites cures i donar l’alarma als serveis de salvament i socorrisme en cas de necessitat. Sovint som els primers a rebre notícies d’infants perduts i a col·laborar en la cerca dels petits o dels seus familiars. Som també oficines d’objectes perduts on recuperar claus o telèfons mòbils extraviats. Som petites oficines d’informació turística on sovint ajudem als usuaris de platja a trobar un pàrquing, un caixer automàtic o una farmàcia. En fi, som no només una empresa que gestiona un servei amb intenció de obtenir un benefici, sinó també un col·laborador desinteressat que dona suport a totes les necessitats dels usuaris de les nostres platges.
Lamentablement volem fer palès el malestar, el cansament, la tristesa i la indignació que sentim de moltes de les reaccions que de diverses administracions hem rebut. Les demandes del sector en aquests difícils moments, fan referència a dos grans àmbits.

1. Supressió o adaptació dels canons d’ocupació o de les taxes municipals que hem de pagar a la nova realitat que aquesta pandèmia està generant.

2. Compensació temporal, allargant la durada dels contractes establerts entre administració i concessionari a fi de permetre la viabilitat i la recuperació de les inversions realitzades o compromeses.

I quines son les respostes rebudes per la majoria d’administracions? Bones intencions.
Bones intencions en relació a estudiar les nostres propostes però la realitat és tossuda, i el rellotge no es para, i les incerteses no desapareixen, i el neguit de les persones que de nosaltres depenen no millora, i l’angoixa dels nostres proveïdors per saber si ens seguiran tenint com a clients no marxa, la pressió de les entitats financeres per recuperar préstecs no ens deixa dormir.
I respecte del primer punt, algunes respostes arriben, i en alguns casos son la indiferència, la intransigència. En altres la resposta ofereix la possibilitat de reducció de cànon i taxes proporcionalment al temps que per causes de força major no hem pogut donar servei, fet que obvia que de la resta del període del qual si que es pretén cobrar-lo, aquest servei no es pot donar en les condicions contractuals pactades degut a limitacions d’aforament i exigències afegides de caire higiènic i sanitari i sense oferir cap mena de correcció que equilibri la situació. Ens sorprèn però observar com en altres comunitats com ara la d’Andalusia la sensibilitat dels seus responsables feta palesa a l’edició de La Vanguardia del 8 de maig es fa ressò de la posició de la Junta de Andalucia en els següents termes “ Por otra parte, la Junta solicita al Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico que se exima a estas empresas del canon anual de ocupación del dominio público marítimo terrestre para 2020 ”. Tot i que hem d’afegir la perplexitat que aquesta disparitat de mesures ens suposa.
En relació al segon punt, la compensació temporal en forma de pròrroga també ens sorprèn quan alguns dels nostres ajuntaments ens responen que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya declara taxativament que la llei de costes no preveu aquestes mesures i per tant amb els instruments jurídics disponibles no és possible, però al mateix temps la reconeguda i solvent agència de notícies Europa Press en la seva edició de 8 de maig declara “La Consejería de Agricultura, Ganadería, Pesca y Desarrollo Sostenible va a permitir que, de forma extraordinaria, en 2020 puedan volver a montarse las instalaciones y desarrollarse las actividades incluidas en planes de playas vencidos en 2019 y que se encuentran actualmente en tramitación. Con esta medida de caràcter excepcional, la Junta de Andalucía quiere “mostrar su apoyo a este sector”.
Volem remarcar també que estem treballant en la creació d’un manifest, amb argumentacions de base jurídica per continuar la nostre lluita i que en breu farem públic, i que si no s’articulen mesures per ajudar al sector, correm el perill del tancament de una immensa majoria d’empreses del sector (tenim l’exemple dels empresaris de guinguetes de Barcelona) amb la conseqüent destrucció de llocs de treball i l’augment de la crisi social derivada.
Per tot l’exposat amb anterioritat, demanem que totes les administracions implicades, i en especial les que tenen la capacitat per legislar i articular mesures excepcionals per a moments excepcionals no perdin més temps i prenguin mesures orientades a salvar el sector, no fer-ho pot deixar aquest estiu les nostres platges buides de serveis. No volem caritat, només demanem dignitat.

Associació Xiringuitos de Catalunya

 

Tags: Catalunya, comerç, coronavirus, desconfinament, economia, platges, restauració, xiringuitos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Cues quilomètriques i “allau” de compradors al Pertús per l’inici del desconfinament a França
Notícia següent
El Museu de l’Empordà se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus que serà virtual a tot el món

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes