• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Coronavirus, pandèmies i natura

15 de Maig de 2020


Temi Vives Rego (Biòleg i filòsof. Professor Honorífic de la Universitat de Barcelona. Membre del Grup de Natura Sterna)

Les malalties infeccioses i la natura estan més entortolligades del que ens pensem. Per exemple, els ecosistemes tenen un paper fonamental a l’hora de mantenir les poblacions salvatges que limiten els hostes i reservoris naturals de paràsits i patògens.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, les malalties infeccioses suposen una quarta part del total de malalties, algunes estan en expansió, alhora que n’apareixen de noves. Hi ha més de 1400 espècies patògenes pels humans de les que un 60% tenen el seu reservori i estan transmeses per animals (se’n diuen patògens zoonòtics).
Sabem que per exemple la tuberculosi, el xarampió i la verola, són zoonosis (malalties que ens les transmeten animals), que ens van venir quan vam domesticar el bestiar. Molts patògens que es propaguen de persona a persona inicialment procedeixen de zoonosis i alguns virus fins i tot s’han incorporat al nostre genoma i ara son malalties genètiques. Els grans canvis ambientals, demogràfics, i de transport dels dos segles darrers han contribuït a l’emergència de nous patògens i de malalties infeccioses humanes. Dit d’una altra manera, la hípermobilitat de persones i mercaderies, faciliten tan epidèmies com espècies invasores. Les grans ciutats amb alta densitat humana i les mega-granges de cria d’animals són en realitat unes excel·lents incubadores de patògens.

Les malalties causades per patògens que viuen part del temps en medis externs a les persones com l’aigua o en organismes vectors són les que més han estat influïdes pels canvis ambientals. Per tant, la lluita contra les malalties infeccioses demana un gran coneixement de la biologia dels patògens, dels vectors i dels hostes, així com de les condicions ambientals que faciliten o dificulten llur transmissió. Segons alguns autors, els virus que infecten humans són menys de 300 distribuïts en 25 famílies diferents. Hi ha estimacions que diuen que, en les mateixes 25 famílies víriques de risc hi podrien haver uns 700.000 virus potencialment patògens.
No ha agradat a ningú la aparició de la pandèmia del Covid-19 que estem patint a nivell mundial. Aquesta situació és, però, el darrer capítol (però no l’últim) d’una llarga i antiga trajectòria que el món en general, i Europa en particular, que ha provocat històricament moltes morts humanes (i també de bestiar) a banda de pèrdues econòmiques terribles. Per descomptat que Catalunya va patir la part que li tocava de totes les epidèmies europees, doncs els microbis no reconeixen ni s’aturen davant de les línies frontereres que estan traçades als mapes. Qui vulgui repassar de manera gràfica i ràpida la Historia de les epidèmies humanes por fer-ho a https://www.visualcapitalist.com/history-of-pandemics-deadliest/.

És crucial entendre que la higiene (individual i urbana), el progrés social i els avenços mèdics son les eines que tenim per protegir-nos de les epidèmies. A banda, la potabilització de l’aigua de boca, la depuració de les aigües residuals, la correcta gestió de les escombraries són pràctiques higiènico-sanitàries que aturen moltes epidèmies, doncs impedeixen la transmissió  de patògens i eliminen llurs vectors (rates, puces, polls, mosquits, etc.). Sortosament hi ha molts patògens sensibles als antibiòtics, mentre que alguns virus responen davant de certs quimioteràpics (dits antivirals). Malauradament, com sabeu a data d’avui ni tenim vacunes ni  tenim antivirals eficients per lluitar contra el Covid-19. Dit això i sempre des de la perspectiva científica no ens hauria de sorprendre que regularment apareguin epidèmies com sempre ho han fet. També cal dir amb tota claredat (com he senyalat al principi), que les característiques de la civilització actual augmenten el risc de noves epidèmies.
La protecció de la natura, fer que la civilització actual sigui sostenible i la gradual implantació de l’economia circular, molt probablement ens permetran aturar el canvi climàtic, millorar la qualitat ambiental i el que és fonamental: fer que la ciutadania tingui més temps per les activitats personals, familiars i de proximitat a l’hora que reduïm el consumisme. Tot això, reduiria la possibilitat de noves pandèmies.

Una pregunta clàssica és per quin motiu els patògens i paràsits ens fan mal, i fins i tot ens maten, quan la seva vida depèn precisament de la persona o animal infectat. Cal aclarir que els patògens entren en els teixits de l’hoste i es nodreixen d’ells o dels seus recursos per mantenir-se o reproduir-se, per tant els danys al nostre cos són inevitables. Hi ha una teoria (basada en alguns casos) que diu que la selecció natural descarta els paràsits extremadament virulents que es reprodueixen molt ràpid i maten l’hoste abans de trobar-ne un altre. De la mateixa manera, els que es reprodueixen massa lentament tenen problemes per ser transmesos fàcilment. Cal, per tant, que  els patògens en general tinguin unes taxes de reproducció intermèdies que donin temps a la transmissió abans de la mort de l’hoste. La qüestió de la virulència és important. Si la malaltia és molt virulenta, els hostes moren molt ràpid i la transmissió s’interromp aviat. Són els patògens de virulència mitjana els que tenen més efectes a llarg termini sobre les poblacions d’hostes i sobre el conjunt dels ecosistemes.
Però recordeu: quan protegim la natura i recuperem espais naturals estem reduint el risc  de noves epidèmies.

Arxivat com a: Opinió, Salut, Societat Etiquetat com a: ciència, coronavirus, espais naturals, historia, natura, opinió, pandèmia, Salut, societat, Temi Vives, virus

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integr "L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà", d'Anna Ribera (Directora assistencial de @_ssibe), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #ssibe #hospital #hospitaldepalamos #baixemporda #salut #sanitat #metges #personalsanitari #covid #coronavid19 #premsacomarcal
"Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de ll "Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de llorer i salsa fricandó", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #receptes #pollastredepagès #canelo #quermanygastronòmic #pals #baixemporda #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel "L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel Borrell i Sabater, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #hospital #santfeliudeguixols #antichospital #historia #fotosantigues #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"A vegades penso que encara no fem prou bandera de "A vegades penso que encara no fem prou bandera dels productes meravellosos que tenim". Entrevista amb Quim Casellas, xef del @casamarllafranc, a l'Empordà Gastronòmic número 17, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #palafrugell #llafranc #casamar #gastronomia #cuina #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #cuinacatalana #baixemporda #empordanet #costabrava
“L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, “L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, de Ramir Lacasa, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #historia #sanitat #cultura #patrimoni #palafrugell #baixemporda #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i "Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i puré de murtrons i orellanes", de @iolandabustos. Trobareu aquesta i moltes altres #receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #menjardecollons #rostit #cuinaambflors #flors #floracatalana #baixemporda #costabrava #iolandabustos #premsacomarcal
Feliç tortell de reis! #reismags #tortelldereis # Feliç tortell de reis! #reismags #tortelldereis #tradicions #cuinacatalana #cuinatradicional #postresdeliciosos #quinfredquefa #hivern #baixemporda #costabrava #empordanet #premsacomarcal
"L'Hospital de pobres i malalts de @torroellaestar "L'Hospital de pobres i malalts de @torroellaestartitillesmedes (segle XVII)", de Rosa M. Masana Ribas, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #torroellademontgri #hospital #historia #patrimoni #patrimonicultural #sanitat #edificisemblemàtics #arquitectura #cultura #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
La Barraca dels Hereus, una de les construccions d La Barraca dels Hereus, una de les construccions de #pedraseca més ben conservades del #massisdelmontgri a @torroellaestartitillesmedes #rutadelvent #patrimoni #patrimonicultural #patrimoniimmaterial #feinesdelbosc #torroellademontgri #estartit #parcnaturaldelmontgrí #baixter #historia #cultura #baixemporda #costabrava
"Els 6 magnífics dels 5 de l'Empordanet: Jaume Fo "Els 6 magnífics dels 5 de l'Empordanet: Jaume Font, Eduard Gascons, Lluís Cruañas, Jordi Budó, Carles Camós i Josep Font". Podeu llegir l'article de @vadorgarbos al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #cuinacat #cuinacatalana #historia #empordanet #baixemporda #premsacomarcal
"Els apotecaris de Palamós entre els segles XV i "Els apotecaris de Palamós entre els segles XV i XVIII. Els guardians de la #salut pública", de @gabrielmartinroig, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut" #tempsdesalut #sanitat #artmedieval #miniatura #historia #palamos #cultura #patrimoni #baixemporda
Els millors desitjos per aquestes festes i per un Els millors desitjos per aquestes festes i per un millor any 2021! #bonnadal #bonesfestes #feliçanynou #feliç2021 #lanyqueveseràmillor #lanyquevemesimillor #totaniràbé🌈 #salutiforçaalcanut
El rebost d'en Llenas #miquelllenas #gastronomia # El rebost d'en Llenas #miquelllenas #gastronomia #cuina #hostaleria #hostaleriagirona #hostaleriasegura #volemtreballar #premsacomarcal
"L'àngel de la mort colpejant una porta durant la "L'àngel de la mort colpejant una porta durant la plaga de Roma", gravat de Levasseur que il·lustra l'article "Epidèmies i pandèmies: ahir i avui" de Temi Vives Rego, que trobareu al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #epidemies #pandemia #historia #cultura #sanitat #coronavid19 #covid #premsacomarcal
Empordà Gastronòmic dedica el seu número 17 als Empordà Gastronòmic dedica el seu número 17 als 25 anys del primer col·lectiu gastronòmic de Catalunya, la @cuinaempordanet. Amb textos de @fabregajaume, @vadorgarbos i @juditlloberol, el pròleg de Manuel Vázquez Montalbán per l'edició del seu primer receptari l'any 1983 i les millors #receptes de la #cuinaempordanesa, el trobareu a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda! #gastronomia #cuina #cuinamediterrania #cuinatradicional #menjardecollons #menjarbé #cuinaempordanet #empordanet #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic #revistadelbaixempordà
Acabades de sortir del forn! "Temps de #salut" i " Acabades de sortir del forn! "Temps de #salut" i "25 anys de La @cuinaempordanet", les propostes de @rbaixemporda i #empordagastronomic per aquestes festes a partir d'avui a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda  #sanitat #sanitaris #medicina #infermeria #historia #cultura #patrimoni #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinacat #cuinacatalana #receptes #empordà #costabrava #costaempordanesa #costabravacentre #premsacomarcal #novetateditorial
Nova #bretolada, més aviat acte de #vandalisme, c Nova #bretolada, més aviat acte de #vandalisme, contra el #patrimonicultural del #baixemporda: arrencades una seixantena de rajoles del pedrís perimetral de l'era de can Güitó de #romanyadelaselva a @visitsantacristina. Tota la informació a www.revistabaixemporda.cat #patrimoni #cultura #historia #santacristinadaro #Gavarres #costabrava
Portes obertes, racons amagats al Castell de #pera Portes obertes, racons amagats al Castell de #peratallada a l'@ajuntament_forallac #espaismedievalsemporda #patrimoni #patrimonicultural #historia #artmedieval #costabrava #empordanet #baixemporda #cultura #raconsemporda #raconscomarquesgironines #raconscostabrava #raconsambencant #raconsamagats #queboniceslempordà #castellsdelempordà #castelldeperatallada
"Temps de salut" i "25 anys de La @cuinaempordanet "Temps de salut" i "25 anys de La @cuinaempordanet", les propostes de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic per aquestes festes, a partir de la setmana que ve a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda! #salut #sanitat #medicina #sanitaris #personalsanitari #historia #cultura #patrimoni #gastronomia #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #menjardecollons #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
El Molí d'en Coia, patrimoni etnològic de gran v El Molí d'en Coia, patrimoni etnològic de gran valor en perill al veïnat de Pastells de l'@ajcmss.cat #cruillesmonellsisantsadurnidelheura #Gavarres #patrimoni #patrimonihidràulic #patrimonietnològic #cultura #historia #feinesdelbosc #raconsemporda #raconscomarquesgironines #raconscostabrava #edificissingulars #llocsabandonats #natura #baixemporda #costabrava #raconsamagats #aigua #queboniceslempordà

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa