El 2023, la Creu Roja va acollir a 1.450 persones refugiades i sol·licitants d’asil, de les quals el 48% eren dones, en diferents recursos d’allotjament repartits per la demarcació de Girona.
El programa d’acollida a persones refugiades a banda d’oferir allotjament i cobertura de necessitats bàsiques posa l’èmfasi en l’aprenentatge de la llengua i en una fase posterior en l’orientació laboral, per tal que les persones ateses tinguin les competències necessàries per desenvolupar-se al territori.
La inserció laboral per a una persona refugiada significa l’accés a una ocupació digna i estable al país d’acollida, cosa que té un impacte profund i positiu en la seva autonomia econòmica, la seva integració social, el seu desenvolupament social, la seva estabilitat i seguretat, així com la dignitat i confiança. El 2023, es va atendre 129 persones, amb una inserció laboral del 27% dels participants.
Tanmateix, arribar a aquest moment vital comporta un llarg procés d’orientació, capacitació, formació, homologació de títols, recerca de feina… sense oblidar processos vitals com l’aprenentatge de l’idioma, trobar una residència estable, forjar xarxes socials, etc. En tots aquests processos, els acompanya la Creu Roja. L’Organització Humanitària no només proporciona ajuda material, sinó que també potencia l’autonomia i la dignitat dels i les sol·licitants de protecció.
Un projecte integral de suport
Des de fa ja més de tres dècades, la Creu Roja ha mostrat un compromís ferm amb la humanitat i orienta els seus esforços cap a les persones en situació de vulnerabilitat. Aquesta dedicació es reflecteix clarament en les seves accions en l’àmbit de migracions, oferint un suport integral a persones migrades, refugiades i desplaçades.
Creu Roja no es limita a proporcionar allotjament i manutenció. També ofereix seguretat, vestuari i informació en idiomes que siguin comprensibles per a les persones que atenem. L’organització s’esforça per millorar la salut mental de les persones ateses, i aborda problemes d’adaptació i dol migratori. A més, ofereix assistència jurídica en la sol·licitud de protecció internacional, temporal o apatrídia i suport en diverses gestions legals i administratives.
El reforç de competències i habilitats és fonamental. A través d’un itinerari personalitzat, des de la Creu Roja es fomenta l’autonomia personal, el coneixement de l’entorn i la igualtat de gènere. També sensibilitza altres entitats i a la població en general sobre la necessitat d’un habitatge digne per a les persones migrants i refugiades, sobre la necessitat de desestigmatitzar aquestes persones i la necessitat de promoure la convivència, per garantir la cohesió social.
Paral·lelament, Creu Roja impulsa la immersió lingüística, vital per a la inserció laboral i social, i ofereix serveis de traducció i interpretació. A més, dóna suport a l’hora de realitzar tràmits administratius com ara l’empadronament i l’escolarització, i fomenta la participació ciutadana, facilitant la integració social.
El programa d’atenció a persones refugiades de la Creu Roja compta amb el suport de la Secretaria d’Estat de Migracions del Govern Espanyol i la col·laboració de les diferents administracions públiques.