Dissabte vinent Palamós celebrarà el tradicional romiatge al santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc

Palamós.- Dissabte vinent 2 de setembre, Palamós celebrarà el tradicional romiatge comarcal al santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc.

Aquest romiatge i aplec, que la vila de Palamós va prometre de celebrar a perpetuïtat l’any 1652 arran de la gran pesta que es va patir, és organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palamós, amb la col·laboració de l’Associació Amics de la Vall de Bell-lloc, la parròquia de Palamós i Sant Joan, l’Agrupació Sardanista Costa Brava i Escàlem Coral.

Programa d’actes
La trobada s’iniciarà a partir de les 10 hores del matí, amb la sortida a peu de totes aquelles persones que ho desitgin des de l’església de Santa Maria, en direcció a la vall de Bell-lloc per arribar al santuari.
Aquest itinerari farà una parada a les 10:30 hores a l’inici del camí de Bell-lloc (davant la fàbrica Nichirin) per a sumar les persones que s’incorporin al romiatge en aquest punt.
A les 11:15 hores s’obrirà el programa d’actes al Santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc, amb el Rosari, i a les 12 hores serà el moment per a la ballada de sardanes, que l’Agrupació Sardanista Costa Brava programarà en aquest cas amb la cobla Baix Empordà.
Els actes del matí es tancaran amb el dinar de germanor que se celebrarà a les 14 hores, en el qual cadascú s’ha de porta el seu dinar i l’organització distribuirà taules i cadires per a tothom, amb un límit d’aforament de 120 persones.
Les activitats de tarda s’obriran a partir de les 16:30 hores, amb la tradicional lectura del Vot de Vila i la missa solemne, que comptarà amb la participació de la formació Escàlem Coral. Els actes conclouran a partir de les 18 hores amb el comiat a la Verge i el “Cant dels Adéus”.

750 anys de la primera referència a la capella
Enguany es commemora el 750 aniversari de la primera referència a la capella de Santa Maria de Bell-lloc. La dada es localitza en el testament (1273) del senyor del castell de Vilaromà, Pere Alemany, quan mana donar unam tortam cerae, perquè cremi a l’església de Santa Maria de Belloloco (Bell-lloc).
Més endavant, l’any 1277, el bisbe Pere de Castellnou, que havia comprat tots els dominis del castell de Vila-romà, també en fa esment en el seu testament on inclou la donació d’un present a Santa Maria de Pulchroloco de Villaromano.

Vot de Vila
El dia 3 de setembre de 1652, el Consell General de la Universitat de totes les persones de la vila de Palamós, fora i a prop dels murs de la vila, va fer el vot solemne, la promesa, de pelegrinar anualment a aquesta església. Palamós va ser una de les viles on més incidència va tenir l’epidèmia de pesta de mitjan segle XVII.
Els Jurats al capdavant de la vila en aquell moment, a banda de veure’s obligats a demanar auxili a les institucions superiors per a sufragar les pèrdues humanes i els danys materials, varen cercar el remei demanant als patrons de les ermites veïnes la seva intercessió.
Així fou com l’any 1652, Palamós va fet el vot solemne de pelegrinar anualment a l’ermita de Bell-lloc si la pesta cessava.
La pesta va cessar, i a partir de l’any següent 1653, acordaren complir el vot en acció de gràcies. Malgrat que alguns anys per circumstàncies diverses el Vot de Vila no s’ha pogut renovar, la voluntat és la de continuar amb aquesta promesa que ja és tota una tradició.

Tags: ajuntament de Palamós, Bell-lloc, cultura, palamós, religió, romiatge, sardanes, vot de vila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Platja d’Aro acull per primera vegada a la península la competició d’aigües obertes Open Water Series
Notícia següent
La pedregada de la Bisbal d’Empordà deixa una factura de 6 MEUR un any després

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes