La pedregada de la Bisbal d’Empordà deixa una factura de 6 MEUR un any després

La Bisbal d’Empordà (ACN).- La pedregada que va caure ara fa un any a la Bisbal d’Empordà hauria provocat unes destrosses valorades en més de 6 milions d’euros.

L’alcalde del municipi, Òscar Aparicio, assegura que arreglar els equipaments municipals haurà costat pràcticament un milió d’euros i calcula que la reparació de teulades dels edificis privats suposarà més de 5 milions més. Si bé és cert que bona part dels diners prové de les asseguradores, l’alcalde ha recordat que la virulenta tempesta va deixar el municipi en una situació tensionada per la manca de pèrits i constructors i la saturació de tècnics municipals per tramitar les llicències d’obres. Pel que fa als equipaments municipals, s’han executat més del 90% de les obres previstes.
El 30 d’agost del 2022 a mitja tarda la Bisbal d’Empordà es tenyia de blanc en qüestió d’un quart d’hora. El motiu era una pedregada excepcional amb projectils que arribaven als 11 cm de diàmetre, segons mesuraven alguns veïns. Els resultats d’aquest fet climatològic són teulats trencats, cotxes abonyegats i vidres esmicolats per tot el carrer.
Un any després, a primera vista tot sembla haver recuperat la normalitat tot i que encara queden teulats per reparar i algunes destrosses pendents. De moment, qui ha fet bona part dels deures és l’Ajuntament de la Bisbal. L’alcalde, Òscar Aparicio, assegura que han executat més del 90% de totes les obres que tenien pendents.
Aparicio ha recordat que la pedregada va afectar 37 edificis municipals, com ara les dues escoles que hi ha a la capital, el museu de terracota o XX. El consistori assegura que les reparacions han costat 896.380 euros, tot i que bona part d’aquesta quantitat ha anat a càrrec de les asseguradores. De fet, el consistori només ha hagut de posar-hi uns 110.000 euros del total de la despesa.
Pel que fa a les obres pendents, hi ha el bar del camp de futbol vell, les cobertes planes del pavelló, l’arxiu o dos habitatges de titularitat municipal. Són accions que l’ajuntament anirà afrontant a poc a poc a mesura que la capacitat de contractació els permeti.

Menys agilitats en obres privades
Però les reparacions en instal·lacions privades no ha anat amb la mateixa celeritat que en el cas de les administracions. De moment, el consistori té constància de 560 expedients per reparacions de teulades i altres estructures destrossades per la tempesta. De tots ells, només la meitat s’han executat. Malgrat tot es calcula que l’import de totes aquestes obres supera els 5 milions d’euros, fet que la tempesta deixaria una factura global de 6 milions, si hi sumem l’afectació en equipaments públics.
Aparicio ha detallat que l’agilitat en el cas de les obres privades és menor perquè la tempesta i el gran volum de destrosses ha deixat el municipi en una situació tensionada. L’elevat volum d’expedients suposa una sobrecàrrega de pèrits de les assegurances que han de comprovar les destrosses. A continuació ve el procés de mediació amb les assegurances i finalment s’han de trobar constructors disponibles a la zona perquè puguin tirar endavant les obres. En paral·lel, la gestió dels expedients també ha saturat els tècnics municipals, que han hagut de gestionar un volum exponencialment més gran de l’habitual de tramitacions.
Malgrat tot, l’alcalde de la capital del Baix Empordà assegura que “amb bona voluntat” el municipi està “encarrilant” la tornada a la normalitat.

Tags: Assegurances, balanç, destrosses, economia, equipaments, La Bisbal d'Empordà, meteorologia, pedregada, reparació, serveis, societat, tempesta, teulades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Dissabte vinent Palamós celebrarà el tradicional romiatge al santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc
Notícia següent
Rescaten tres menors que feien caiac i surf de rem a Llançà i no podien tornar a la platja pel fort onatge

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes