Diumenge el nivell 3 del Pla Alfa s’activa a 58 municipis de 8 comarques per un increment del perill d’incendi forestal

Catalunya.- El Cos d’Agents Rurals ha activat aquest diumenge 6 d’agost a les 00 hores el nivell 3 del Pla Alfa a 58 municipis de 8 comarques. L’activació suposa que també es restringeixen els accessos a 6 espais naturals protegits: l’Albera, el Montgrí, Tivissa-Vandellòs, els Ports, Cardó-Boix i cap de Creus.

L’ampliació de l’activació que va començar el dia 3 d’agost ve motivada per l’entrada d’un vent del nord de certa intensitat, que se suma a les humitats baixes a les zones amb una sequera acumulada important, com Empordà, costa central de Barcelona, Camp de Tarragona i interior Terres de l’Ebre. Aquestes circumstàncies propicien que de produir-se incendis forestals hi hagi una ràpida evolució dels mateixos.

Restriccions
Els controls d’accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.
A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa.
Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

Situació de vent amb poca precipitació prèvia
Diumenge s’espera l’entrada de vent del nord. Aquest episodi de vent és el més important del que portem d’estiu, i afectarà a comarques que presenten importants dèficits de precipitació, tant a curt com a llarg termini. Parlem de zones com el litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l’Ebre i litoral de l’Empordà.

Prohibició de fer foc
Entre el 15 de març i el 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Durant aquest període, es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en aquesta plana web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi.

Pla Alfa
El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.
Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.
La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.
Aquest mapa de perill d’incendi forestal és elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.
Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment.

Tags: agents rurals, Albera, Catalunya, medi ambient, Parc Natural del Cap de Creus, Parc Natural del Montgrí, pla alfa, restriccions, risc d'incendis, serveis, societat
Notícia anterior
Crida per a participar a la triple jornada de donació de sang programada per la setmana vinent a Palamós
Notícia següent
El Departament d’Acció Climàtica convoca 20 milions d’euros en ajuts per la comercialització i transformació de productes agroalimentaris

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes