Diverses entitats es mobilitzen a l’Escala i a Sant Climent Sescebes contra els macro parcs de renovables

L’Escala / Sant Climent Sescebes.- L’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, la IAEDEN-Salvem l’Empordà, ALLIMO, el Fòrum l’Escala-Empúries i SOS Costa Brava,  s’han sumat aquest dimecres a les mobilitzacions convocades per la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa en protesta pels macro parcs de renovables plantejats arreu del territori.

En el cas de les comarques gironines, les mobilitzacions s’han dut a terme a l’Escala, en concret  a la GI-623, a la rotonda de l’entrada nord del municipi, situada al costat de l’oficina de Turisme; i a Sant Climent Sescebes, a la cruïlla de Mas Ullastre, de la GI-602 amb GIV-6027, davant la base militar. Més d’un centenar de persones s’han concentrat en els dos punts amb pancartes i s’han fet talls intermitents de la circulació rodada entre les 12 i les 14 hores per tal de repartir fulls informatius amb les reivindicacions als conductors i acompanyants. S’han repartit uns 500 fulls informatius.
Les mobilitzacions s’han portat a terme per reclamar als Governs que facin marxa enrere en els macro projectes plantejats al Golf de Roses i a l’Albera que suposaran un gran impacte mediambiental, social i econòmic i que són rebutjats per un bon nombre de ciutadans. Durant les concentracions s’han aturat els vehicles que hi passaven per informar als conductors i acompanyants de la posició de les entitats en relació als macro projectes que son agressius amb el medi natural.
En el cas del macro parc eòlic marí, es recorda que s’ha de decidir als tribunals ja que s’ha presentat al Tribunal Suprem un contenciós administratiu contra el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) que dona llum verda al desenvolupament de l’eòlic marina a la zona.  També es demana que es retorni la valoració del POEM que es va fer fa deu anys perquè no hi ha hagut cap element científic que indiqui que la situació pel que fa al desenvolupament de l’eòlica marina ha canviat; i una moratòria en els projectes d’eòlic marina a la zona LEBA 2 fins que no s’hagin resolt totes les incongruències que s’han denunciat . A més es reclama que s’apliqui el principi de precaució perquè és un espai que necessita d’una protecció integral, i no parcial; i que es protegeixi en el seu conjunt tot l’entorn de la zona afectada pels macro projectes donada la seva elevada biodiversitat. Per altra banda, es demana a les administracions locals i els partits polítics de l’Empordà que manifestin, de manera clara i contundent, el seu rebuig al parc d’eòlica marina a les costes de Roses i, en cap cas, admetin un bescanvi de pèrdua de biodiversitat per un guany econòmic.
El relació al PLEMCAT, el parc eòlic experimental impulsat per la Generalitat, s’adverteix  al Govern que és una decisió temerària i precipitada i que pot tenir conseqüències judicials. Es considera que la Generalitat ha fet  un pas en fals volent dur a terme quelcom en un espai on els científics asseguren que no es pot desenvolupar l’eòlica marina.

En el cas de l’Albera, els macro projectes eòlics fa temps que amenacen la zona que és de gran importància per la seva biodiversitat, amb un patrimoni geològic i cultural ric, i amb un sector primari caracteritzat per la vinya i olivera que en conforma el paisatge. Actualment, en aquesta zona hi ha projectats diversos parcs eòlics. El que està en fase més avançada, el Galatea (49 MW), el qual està pendent d’aprovació definitiva, està situat en un pas d’aus migratòries. Cal que es comenci produint aquesta energia als sostres industrials del poble veí de la Jonquera, per així conservar l’entorn natural i afavorir que la producció d’energia estigui en sòls antropitzats i més a prop dels centre de consum.

Mobilitzacions a tot Catalunya
Amb les mobilitzacions convocades aquest dimecres inici del pont de la Puríssima per la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa a tot Catalunya es vol denunciar la vulneració dels drets de la ciutadania que comporta l’actual model de transició energètica basat en facilitar la construcció de macro parcs de renovables arreu del territori amb impactes greus i irreversibles en la biodiversitat, el paisatge i el sistema socioeconòmic. Es tracta de macro projectes orientats fonamentalment a enriquir a les multinacionals energètiques autoritzant la seva instal·lació en els punts que permeten  maximitzar els beneficis empresarials en detriment dels drets de la ciutadania.
Amb les concentracions també es vol exigir  als Governs que impulsin una implementació de renovables sostenible, que no suposi la destrucció de la biodiversitat i recursos naturals. Es demana apostar per un model de transició energètica que prioritzi  les instal·lacions d’autoconsum a les llars i a les empreses, que promogui les comunitats energètiques, els projectes públics i les iniciatives locals amb participació ciutadana i que prioritzi la instal·lació de grans projectes de renovables en espais antropitzats (xarxa viària, línies ferroviàries, o polígons industrials) i en els sòls degradats (pedreres en desús, abocadors, o espais periurbans en estat d’abandonament).

Tags: Albera, Alt Empordà, badia de Roses, energies renovables, L’Escala, medi ambient, parc eòlic, protesta, reivindicació, Sant Climen Sescebes, societat, transició energètica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Un celler de la DO Empordà portarà el seu vi a la Festa del Vi Novell d’aquest dissabte a Barcelona
Notícia següent
L’Ajuntament de Palafrugell atorga 29.000 euros en subvencions per robòtica i llibres als centres educatius del municipi

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes