• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

El bernat marbrejat origina danys en cultius de fruita i verdura a les comarques gironines

31 de Maig de 2022

Girona.- El bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) ha continuat expandint-se pel territori català i va originar danys a diferents cultius i comarques durant la campanya 2021.

Així ho constaten les dades aportades en el marc de la reunió del Comitè de Seguiment que es fa per avaluar l’estat de la situació d’aquesta plaga invasora i els estudis desenvolupats amb l’objectiu d’establir de manera conjunta les mesures més adients per a la seva prevenció i lluita.
Exemplars d’aquest insecte ja s’han començat a detectar en alguns cultius de fruiters a Catalunya com ara a Campllong, Llambilles, Cassà de la Selva, Bordils, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí o la Tallada d’Empordà. Es tem que enguany els danys que originin puguin ser superiors als de l’any passat. A la primavera, el bernat acaba la seva hibernació i marxa dels racons i les cases on s’havia amagat per passar-hi els mesos més freds per cercar nous llocs on alimentar-se i reproduir-se. S’alimenta i es reprodueix en jardins i cultius i es nodreix principalment de fulles, tiges i fruits, cosa que origina danys que en altres llocs d’Europa com ara Itàlia ja són molt greus.
A diferència dels anys anteriors, la primavera de 2021 va ser molt seca, no va afavorir el desenvolupament d’aquest insecte i les poblacions es van mantenir en general baixes. Tot i així, a zones humides de les comarques del Gironès i la Selva es van trobar poblacions elevades que provocaven danys a plantacions fruiteres. A la comarca de la Selva, a Vilobí d’Onyar, els danys es van detectar en diferents espècies de fruiters a l’estadi de quallat del fruit. Al Gironès, els danys es van detectar en plantacions de pomera al moment de la collita a  Bordils, en perers a Campllong i en diversos fruiters a Llambilles. Al Baix Llobregat, a Gavà, tot i tenir una població molt baixa de bernats marbrejats, es van trobar un centenar individus en pebrots a cultius d’horta al final de la temporada.

Climatologia favorable per incrementar la plaga invasora
Les dades meteorològiques apunten que aquesta primavera està essent més plujosa del que és habitual i una primavera humida podria provocar un increment del nombre d’individus d’aquesta plaga invasora molt concentrada de moment pel que fa a danys a les comarques gironines i el Parc Agrari del Baix Llobregat. Segons els registres recollits pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’IRTA, l’any 2020, la primavera va tenir uns paràmetres més humits dels habituals, cosa que va afavorir una alta població de bernat marbrejat. En canvi, l’any 2021, la primavera va ser més seca, va frenar-ne l’augment d’individus i va limitar així el possible dany als conreus i les molèsties als nuclis urbans.
El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona l’any 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona. Es va estendre, posteriorment, als municipis i cultius del Baix Llobregat. Podria haver arribat accidentalment a través de material comercial procedent dels països de l’est i el sud-est asiàtic originaris de l’insecte o bé de països on va ser introduït i ha desenvolupat grans poblacions com ara els Estats Units o Itàlia.
Durant la campanya d’enguany, caldrà parar especial atenció a les parcel·les on durant l’any anterior hi va haver danys, i en tot el conjunt de parcel·les on es va detectar l’insecte o se sospita que hi és.

Què hem de fer si trobem un bernat marbrejat?
Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix destorb quan entra a les cases o es mostra als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius i provocar pèrdues econòmiques importants. Per això, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que es reprodueixin i generin poblacions més altes que tornin a entrar a les cases durant la tardor i causin danys als cultius a l’estiu. Poden aparèixer en llocs molt diversos de les llars. Per exemple, se’l pot trobar al sofà, a les cortines, dins de coixins o als escocells de les finestres. Si se’n troba als habitatges, cal eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegant-los amb aigua i sabó, i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.
Els experts demanen a tothom que, si veuen un bernat marró marbrejat, l’eliminin. L’insecte s’assembla a altres espècies de bernats autòctons; per això, els experts indiquen que per identificar-lo cal fixar-se en les antenes, que tenen dues franges blanques cadascuna. A la part dorsal del cos, tenen un patró de color marró marbrejat, i també cal fixar-se en el ventre, que no té espina.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coordina amb l’IRTA els treballs de seguiment, estudi i control de la plaga del bernat marbrejat. Les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) també ajuden a la seva vigilància i control.

Una nova campanya per demanar la col·laboració de la ciutadania
Al portal www.elbernatesaqui.cat i al web del Departament d’Acció Climàtica, hi ha informació relacionada amb la plaga i una secció oberta a la ciutadania perquè reporti observacions d’individus de bernat marbrejat per ajudar els experts a fer-ne un seguiment. Aquesta campanya està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Barcelona. Aquesta és una nova campanya que fa una crida específicament perquè la ciutadania col·labori en el control de la plaga i elimini els exemplars que trobi. La campanya també rep el suport de la Diputació de Girona perquè és una de les zones de risc envers possibles danys potencials originats per aquesta plaga i s’hi sumen també la Diputació de Tarragona i de Lleida per fer difusió de manera preventiva.

Un 20% dels municipis catalans conviu amb l’insecte
L’insecte, que és originari de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees, ja s’ha detectat a 185 municipis de Catalunya repartits per totes les comarques. Aquesta informació se sap gràcies als seguiments de la plaga que fa el Servei de Sanitat Vegetal i als avisos que fa la ciutadania a través de les fotos al web del projecte de ciència ciutadana “Hhwanted” dins del portal Natusfera, a través de l’app o el web (https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted.mobile). Els experts revisen les fotos que s’envien a la plataforma i, un cop verificades, es publiquen en un mapa virtual que serveix com a informació complementària molt valuosa per dissenyar les estratègies de control.

Arxivat com a: Alt Empordà, Baix Empordà, Medi ambient, Societat Etiquetat com a: Acció Climàtica, agricultura, campanya, col·laboració, Comarques gironines, control, danys, espècies invasores, expansió, medi ambient, natura, pagesia, plaga, societat

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació "L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació econòmica en temps de Postguerra”, de @francesc.bosch.torrent (Historiador i escriptor). Podeu llegir l’article complet al número 79 de la @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous” #historia #cultura #patrimoni #seglexx #nazisme #franquisme #sagaro #santfeliudeguixols #anys40 #costabrava #rafaelmasó
"Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i "Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i flors amb verat semi curat”, de @iolandabustos (xef biodinàmica, especialista en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #cuinaambflors #cuinatradicional #receptes #floracatalana #costabrava #premsacomarcal
Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola mixta a Bell·lloc, va ajudar a restaurar diversos jaciments prehistòrics... Imatge de l'@arxiu_santacristina que il·lustra l'article "La infància a Romanyà de la Selva al segle XX", de @gloriajaraalberti. El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #romanyadelaselva #santacristinadaro #educació #ensenyament #cultura #historia #infants #infancia #patrimoni #seglexx #costabrava #premsacomarcal
Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet de peix "La Mar de Dones". Podeu llegir l'entrevista de Jazmina Caballero amb @teresaferres64, una de les fundadores de la cooperativa @lamardedones, al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #fumet #peix #pesca #pescadors #gastronomia #cuinamarinera #cuinatradicional #km0 #palamos #costabrava
"Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels "Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels Alls", de @narcissubirana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santcebriàdelsalls
#Gavarres #educació #ensenyament #infants #cultura #historia #seglexx #costabrava #premsacomarcal
"Peix de sopa", d'Alfons Garrido (@museudelapesca "Peix de sopa", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" 
#gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #pesca #pescadors #cuinamarinera #sopesibrous #sopadepeix #receptes #cultura #patrimoni #palamos #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"Néixer en un medi aquàtic a l'Hospital de Palam "Néixer en un medi aquàtic a l'Hospital de Palamós. Entrevista a Yolanda Casabella Casares, coordinadora de les llevadores", de @rosamariamasana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #salut #maternitat #hospitaldepalamos #naixement #infants #mare #premsacomarcal
"Recupereu les sopes de peix!", d'@abrahamsimon793 "Recupereu les sopes de peix!", d'@abrahamsimon7932. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #empordagastronomic #gastronomia #sopesibrous #sopes #pesca #peix #sopesdepeix #cuinacatalana #receptes #cuinaempordanesa #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
"El joc i els infants. Jocs d'ahir i d'avui", de F "El joc i els infants. Jocs d'ahir i d'avui", de Francesca Ríos i Ullastres (Mestra, Llicenciada en Història- Centre d'Estudis Calongins @colonico1980). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #cultura #historia
#patrimoni #infants #jocsinfantils#jocs #seglexx #fotosantigues #imatgesantigues #costabrava #premsacomarcal
"Les sopes", de @fabregajaume. Podeu llegir l'arti "Les sopes", de @fabregajaume. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #sopes #gastronomia #receptes #cuinacatalana #cuinatradicional #cuinaempordanesa #historia #cultura #patrimoni #empordagastronomic #emporda #premsacomarcal
Bones festes i un millor any 2023! #revistabaixemp Bones festes i un millor any 2023!
#revistabaixemporda #empordagastronomic #baixemporda #cultura #historia #gastronomia #patrimonicultural #patrimoninatural #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #premsacomarcal #feliç2023 #bonesfestes #bonnadal
"Els fills de la foscor: nens abandonats o de pare "Els fills de la foscor: nens abandonats o de pares incògnits (segles XVI-XIX)", de Ramir Lacasa. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #infants #nensabandonats #historia #palafrugell #seglexix #seglexviii #seglexvii #maternitat #poblespetits #parròquies #premsacomarcal
Acabades de sortir del forn! A partir de demà pod Acabades de sortir del forn! A partir de demà podeu començar a trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Infants d'ahir i d'avui" i "Sopes i brous" #cultura #historia #infants #educació #ensenyament #patrimoni #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #sopes #receptes #costabrava #premsacomarcal
"La gamba blanca, la nova promesa del sector pesqu "La gamba blanca, la nova promesa del sector pesquer", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de @rbaixemporda, "Crònica negra" #pesca #pescadors #lacuinadelpeix #cuinamarinera #cuinamediterrania #gastronomia #museudelapesca #palamos #costabrava #premsacomarcal
"Georgina Regàs tenia un llimoner a l'eixida", de "Georgina Regàs tenia un llimoner a l'eixida", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra" #cuinatradicional #cuinaempordanesa
#cuinadelesàvies #confitures #gastronomia #homenatge #donesambempenta #donescuineres #gastronomia #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Castell de Foixà" (c. 1945), pintura de José M. Castell de Foixà" (c. 1945), pintura de José M. Mascort, Col·lecció privada Mascort, Barcelona. És una de les imatges que il·lustren l'article "El castell de Foixà", de Pau Roig (periodista i escriptor). El podeu llegir al número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix" #foixa #espaismedievals #castellsdelempordà #patrimoni #patrimonicultural #historia #historiamedieval #castelldefoixà #emporda #costabrava #pinturacatalana #fundaciomascort #premsacomarcal #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà
"El viatge dels empordanesos a les Amèriques", d' "El viatge dels empordanesos a les Amèriques", d'@adria.rubio.ruart (xef de l'@leixidarestaurant a @visita_peratallada). Podeu trobar aquesta i moltes altres receptes al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de @rbaix, "Crònica negra" #peratallada #forallac #gastronomia #cuinacatalana #cuinamarinera #lacuinadelpeix #menjardecollons #receptes #turbot #peix #pesca #pescadors #costabrava #premsacomarcal
"Un tastet d’indika. Menjar i beure en època ib "Un tastet d’indika. Menjar i beure en època ibèrica”: Excel·lent vermut aquest diumenge al migdia al @macullastret de la mà de @iolandabustos i @_lagastronomica en el marc del festival #somcultura del Patronat de turisme @costabravapirineu. Una gran experiència! #ullastret #ibers #indiketes #arqueologia #historia #cultura #patrimoni #gastronomia #cuinaantiga#menjardecollons #cuinaambflors #baixemporda #costabrava
Targeta postal de fotografia Granés del paratge d Targeta postal de fotografia Granés del paratge de Treumal de Calonge a principis de la dècada de 1950. És una de les imatges que il·lustren l'article "Calonge i Sant Antoni: estiuejants a Treumal (1889-1936)" d'Esther Loaisa i Joan Molla (Ateneu Popular de @calongesantantoni). Podeu llegir l'article al número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix" #calongeisantantoni #treumal #platges #costabrava #1950s #fotosantigues #imatgesantigues #seglexx #cultura #historia #patrimoni #turisme #premsacomarcal
"@bodegamasoller, un celler singular i amb una for "@bodegamasoller, un celler singular i amb una forta personalitat", de Pau Roig. Podeu llegir l'entrevista amb Jordi Esteve (gerent), Astrid Caritg (sommelier i responsable comercial) i Marta Arenós (enòloga) al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra" #torrent #doemporda #vinsdoemporda #vinsdelemporda #gastronomia #cellers #enologia #enogastronomia #costabrava #empordagastronomic

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa