• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

El ‘caganòmetre’ de Caganer.com marca Rosalía, La Casa de Papel i Puigdemont, els més venuts de la temporada

13 de Gener de 2020

Els caganers de La Casa de Papel, Rosalía i Carles Puigdemont han liderat el rànquing de vendes de Caganer.com les últimes setmanes

Torroella de Mongrí .- Els caganers de la cantant Rosalía, dels protagonistes de la sèrie de televisió La Casa de Papel i del polític Carles Puigdemont han estat les tres figures més venudes per Caganer.com durant les últimes setmanes. L’empresa gironina, que crea figures de caganers des de fa 27 anys, compta des del novembre passat amb una quarantena de noves figures que un cop més converteixen personatges famosos del món de la política, artístics, esportius o de la ficció, en caganers del pessebre. El de Rosalía i La Casa de Papel eren novetats d’aquest any, però no el de Puigdemont, creat al 2016 i que ja forma part dels caganers més venuts juntament amb els de Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi. Durant el desembre, ja es van esgotar les figures de Rosalía, La Casa de Papel i Puigdemont en fires de Nadal catalanes on Caganer.com venia les peces -davant les peticions, es van anar repostant a poc a poc, ja que s’elaboren artesanalment, una a una.

Per a Sergi i Marc Alós, de l’empresa familiar Caganer.com, «la Rosalia, amb els seus concerts, va ser el detonant perquè les vendes del seu caganer fossin un no parar; de La Casa de Papel ja ens esperàvem aquest resultat  i la gran sorpresa va ser Puigdemont, que en ser notícia durant els dies de la fira va tornar a estar al capdamunt de les vendes, un altre cop».

El top10 de caganers famosos més venuts d’aquesta temporada el completen els polítics Donald Trump, Boris Johnson i Oriol Junqueras, l’artista mexicana Frida Kahlo, l’activista mediambiental sueca Greta Thunberg, la figura de còmic del superheroi Deadpool i els clàssics tió i Pare Noel. «En general, totes les novetats han funcionat molt bé, amb la Greta ens va ajudar que coincidís amb la seva visita a Madrid. Segurament la sorpresa més gran entre les novetats dins el top10 ha estat la Frida Kahlo», afegeixen.

Ara bé, el caganer clàssic amb la barretina, sense representar cap personatge famós, continua sent «com cada any el més venut en totes les seves mides; veiem que tant turistes com catalans se l’emporten de record per posar-lo al pessebre. La tradició segueix traspassant fronteres», subratllen Sergi i Marc Alós.

Marc i Sergi Alós, de l’empresa familiar Caganer.com, amb els tres caganers més venuts les últimes setmanes

Aquest any, Caganer.com també havia tret a la llum els caganers de la sèrie de televisió Les de l’hoquei, el polític Pablo Casado, el personatge de Mr. Bean o el músic britànic George Michael. En esports, com a novetat hi havia el fitxatge més destacat d’aquesta temporada del Real Madrid, Eden Hazard, l’evolució de Leo Messi (FC Barcelona)  amb una de les cinc pilotes d’or que ha guanyat sota el braç; Pau Gasol ara amb la samarreta dels Portland Trail Blazers i el tennista Novak Djokovic.

Peces de museu com la de David de Miquel Àngel i de monuments com les gàrgoles de Notre Dame també han cridat l’atenció de Caganer.com, que ha ampliat les figures de còmic amb els superherois Groot (Marvel Comics), Harley Quinn i Wonder Woman. La criatura mitològica de l’unicorn representada en un cavall blanc, LOL Surprise i Monkey D. Luffy del manga One Piece completen la nòmina de personatges de ficció.

Cada cop intenten incorporar més dones i moltes de les figures ja les tenen desdoblades. Per aquesta temporada s’han afegit més perfils dedicats al món de les professions, com les de cirurgiana i cuinera, i del món esportiu, com les de golfista i de futbolista en versió femenina, de waterpolista -amb casquets blanc i blau- i de gimnasta -en rítmica. La indumentària dels Sanfermines, i les figures del sol, la lluna, el lleó i el goril·la han arrodonit la quarantena de nous caganers de fang dissenyats i elaborats artesanalment al taller de Torroella de Montgrí.


No pretenen ser una burla, sinó un tribut

Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i que reconeix les creacions de l’empresa del Baix Empordà com a figures artesanes «elaborades de forma manual, individual o en petites sèries». Alòs subratlla que “són figures fetes per nosaltres mateixos, pintades aquí a casa i amb productes de proximitat, ja que, per exemple, el fang prové de la Bisbal d’Empordà. Som molt curosos i busquem que les figures cada cop tinguin més qualitat”.

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable, ineludible i respectada. Ja al segle XVIII, no hi havia pessebre sense caganer perquè es creia que posar-l’hi portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra del pessebre per l’any següent.  L’empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Durant els darrers 27 anys, cada temporada ha creat noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un tribut.

Ja des dels inicis Caganer.com va fixar-se l’objectiu de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món i ho aconsegueixen any rere any a través de la creació de figures de personatges coneguts a diferents països, especialment polítics i esportistes. Així és com Caganer.com travessa fronteres i porta la cultura i tradició catalanes a les llars d’arreu del món i durant tot l’any. Entre les figures més venudes, del clàssic caganer amb barretina, dels inicis, han passat a encapçalar el rànquing Carles Puigdemont, Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi.

Caganer.com experimenta una creixent internacionalització any rere any. Des de la seva web distribueix caganers a tot el món i va ser de les primeres empreses catalanes a crear una botiga online: ja l’any 2000 es van convertir en pioners del comerç en línia. Actualment, i després de més d’un quart de segle elaborant representacions de fang, el catàleg de Caganer.com compta a dia d’avui amb prop de 500 peces. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a la sala d’exposicions permanent situada a la seu de l’empresa, al número 11 del carrer Francesc Macià, de Torroella. Marc Alòs considera que “s’ha aconseguit que el caganer sigui conegut a arreu del món, els mitjans de comunicació hi han ajudat molt, però encara queda feina per fer. Abans, que una figura de caganer estigués a les botigues de souvenirs era una utopia; ara és una realitat”.

La col·lecció de Caganer.com es pot veure a la seva pàgina web www.caganer.com, on també s’ofereix la possibilitat de comprar online les diferents figures o consultar els punts de venda.

Aquesta temporada, entre novembre i gener, els caganers de la família Alós-Pla, com ja és habitual, s’han pogut comprar a diferents fires de Barcelona (Santa Llúcia, Sagrada Família i Port Vell), Sabadell, Espinelves, Sant Cugat del Vallès, Mataró, Granollers, Andorra, Figueres i Torroella de Montgrí.

Arxivat com a: Societat Etiquetat com a: caganer, Carles Puigdemont, La Casa de Papel, Nadal, Rosalia, tradicions

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa