Calonge i Sant Antoni.- El Castell de Calonge acull aquest dissabte 24 de juliol la primera edició de les jornades “Europa en Blau”, que pretenen crear un fòrum de reflexió i debat sobre el futur de la Unió Europea.
Els promotors de les jornades volen convertir el Baix Empordà en un espai de reflexió anual europeista, on persones interessades i compromeses amb el futur de la UE puguin reunir-se cada any per analitzar, des d’un punt de vista crític però sempre constructiu, l’estat de la Unió i els principals reptes que afronta.
En aquest primer any, les jornades formaran part dels actes promoguts per la Comissió Europea en el marc de la Conferència sobre el Futur d’Europa que impulsa la presidenta Ursula von der Leyen. Els debats se centraran en la UE postpandèmia, els valors i drets europeus, i el futur promogut pels fons Next Generation, basats en una Europa “més forta, més justa, verda i digital”.
“Europa en Blau” inclourà la participació de la conselleria d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, així com de l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, i el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro. A més, intervindran telemàticament el Cap de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, i el portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch. Les taules de debat inclouran experts, periodistes i analistes europeus com Carme Colomina, Francina Esteve, Xavier Ferrer, Pau Solanilla, Carina López o Alfons González.
La Unió Europea és un projecte en constant construcció i evolució, però la pandèmia de coronavirus ha suposat un sotrac de grans dimensions que ha portat Brussel·les a fer passos insòlits fins ara. El disseny dels Fons Next Generation de 750.000 milions d’euros o l’estratègia de compra conjunta de vacunes en són alguns exemples. La pandèmia també ha provocat, però, que la UE de la lliure circulació hagi hagut de veure com es tancaven fronteres o es dificultava creuar-les. L’Empordà és un clar exemple d’un territori fortament colpejat per la pèrdua de visitants francesos, per exemple. Per això és més necessari que mai que es pugui convertir en un epicentre de debat europeu.
El disseny de la Unió Europea post-pandèmia és clau per al futur de tots, i “Europa en Blau” aspira a aportar propostes als reptes conjunts dels catalans. La jornada, a més, vol descentralitzar un debat que massa sovint es concentra a les grans capitals, com Barcelona, Brussel·les o Madrid.