El col·lectiu “Renovem-nos” posa en dubte l’últim estudi científic sobre l’eòlica marina i insta a desplegar parcs flotants

Roses (ACN).- El col·lectiu “Renovem- nos” posa en dubte l’últim estudi científic sobre la implantació de l’eòlica marina i insta a desplegar els parcs d’aerogeneradors flotants per combatre el canvi climàtic.

La inacció no és una opció“, assegura el col·lectiu format per científics, activistes i professionals de diferents sectors. L’article sobre el qual “Renovem-nos” posa el focus, que es va presentar a Roses, afirma que l’eòlica marina provocaria danys a la biodiversitat i que el seu desplegament al Mediterrani se solaparia amb àrees de la Xarxa Natura 2000. El col·lectiu critica que l’article es basa en informes “escassos“, sense “evidència científica prou consistent” i que moltes àrees Natura 2000 “només estan protegides sobre paper“.
L’article sobre l’eòlica marina es titula “Floating offshore wind farms in Mediterranean marine protected areas: a cautionary tale”. Parteix d’un estudi que han fet un equip científic interdisciplinari de la Universitat de Girona (UdG), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) i la Politècnica de Catalunya (UPC).
El text es va publicar a la revista científica ICES Journal of Marine Science i a finals de setembre es va presentar a Roses en el marc de la V Jornada científica de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG. L’article alerta que nou zones destinades a implantar parcs eòlics –entre elles, el golf de Roses– o bé se solapen o bé limiten amb àrees de la Xarxa Natura 2000, i també recela sobre l’impacte que els aerogeneradors poden tenir damunt la biodiversitat.
El col·lectiu d’acció climàtica “Renovem-nos” assegura que les conclusions de l’article “no se sustenten en una evidència científica prou consistent” i alerta que si s’apliquen les seves recomanacions –com fer avaluacions científiques més acurades– això faria “endarrerir encara més la transició ecològica a Catalunya“. Aquest fer empitjoraria l’augment de temperatures i provocaria impactes encara més greus que els que es proposen al mateix article, subratlla “Renovem-nos”.
Segons el col·lectiu, els impactes damunt les espècies marines es basen “en estudis científics escassos que gairebé sempre s’acompanyen de paraules que només indiquen possibilitat“. En contraposició, “Renovem-nos” subratlla que “el canvi climàtic és l’amenaça més gran per a la biodiversitat de la Mediterrània” –punt en què també coincideixen els autors de l’estudi– i insta a desplegar les renovables com “la mesura més urgent i efectiva” per frenar-lo.
D’altra banda, cal recordar que la causa principal de degradació dels ecosistemes marins a Europa és la pesca d’arrossegament […] i en aquest sentit, recordem que una instal·lació eòlica marina comporta l’exclusió pesquera, de manera que esdevé automàticament un espai de renaturalització de tota la columna d’aigua i del seu fons marí“, recull el col·lectiu en un comunicat.

Un milió de tones de CO2 anuals
El col·lectiu d’acció climàtica també recela de les proves pilot per avaluar i conèixer els impactes de l’eòlica marina a la Mediterrània. Més que res, perquè assegura que no hi ha temps. “La crisi climàtica no és cap prova pilot; estem a punt de sobrepassar el grau i mig d’escalfament, i d’esgotar el pressupost de carboni fins al 2050 abans del 2030“, afirma ‘Renovem-nos’ al comunicat.
Cal afrontar de manera urgent la reducció dràstica d’emissions d’efecte hivernacle, abandonant els combustibles fòssils gràcies a les energies renovables; la inacció no és una opció“, subratlla el col·lectiu. I aquí, “Renovem-nos” recorda que Catalunya es troba “a la cua” en implantació de renovables i que un parc eòlic marí de 500 MW “permetria estalviar 1 milió de tones de CO2 anuals“.
A més, en referència a les proves pilot, el col·lectiu també qüestiona que l’article recomani fer-les en zones degradades –diuen que no seran representatives– i que els científics indiquin que l’objectiu seria “avaluar aspectes tècnics de les instal·lacions, com el cablejat o l’estabilitat mecànica” dels molins. “Si les incerteses tècniques fossin tan grans, no s’entendria que la majoria de projectes que entraran a la subhasta no contemplin cap prova pilot“, recullen.

“El grau de fricció és mínim”
Per últim, a partir de càlculs propis, “Renovem-nos” també analitza quines zones proposades per implantar aerogeneradors marins se solapen amb àrees protegides de la Xarxa Natura 2000. Conclou que en són quatre (una a Andalusia, i les altres tres, a la part francesa del golf de Lleó). “El solapament afecta aproximadament un 7% i un 18% de les àrees protegides afectades; es pot concloure doncs, que en el conjunt del mediterrani occidental, el grau de fricció real entre eòlica marina i espais protegits és mínim“, afirma el col·lectiu.
A més, “Renovem-nos” aprofita per denunciar que la majoria d’àrees de la Xarxa Natura 2000 “només estan protegides sobre paper” perquè no tenen pla de gestió o bé s’hi han aplicat regulacions “que les facin diferent de zones no protegides“. “I això deixa la biodiversitat profunda a mercè de l’acció de la pesca de ròssec local, amb independència de la presència o no de polígons d’energia eòlica marina“, conclou el col·lectiu.

Tags: Alt Empordà, biodiversitat, canvi climàtic, ciència, energies renovables, espais naturals, estudi, fons marí, impacte ambiental, parc eòlic, societat, transició energètica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El sector turístic gironí celebra el Dia Mundial del Turisme amb queixes per la falta de personal
Notícia següent
Inscripcions obertes per a les activitats dirigides d’esports 2023-24 de Begur

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes