El sector turístic gironí celebra el Dia Mundial del Turisme amb queixes per la falta de personal

Masarac (ACN).- El Castell de Biart a Masarac ha estat l’escenari aquest dilluns de la celebració del Dia Mundial del Turisme. Organitzat per la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, l’acte ha tornat a reunir el conjunt d’agents turístics públics i privats de la demarcació.

El Dia Mundial del Turisme ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; l’alcalde de Masarac, Lluís Molas; el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent; el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Agustí Badosa; la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas; els diputats i vicepresidents primer i segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, Jordi Masquef i Joan Plana, i la diputada Míriam Lanero, entre altres autoritats.
Per primera vegada en 18 anys s’hi han lliurat tres guardons, que es mantindran en properes edicions. El primer s’ha concedit al periodista del Diari de Girona, Albert Soler per la cobertura mediàtica que durant aquests anys ha fet de l’esdeveniment. També s’ha guardonat l’empresa proveïdora de l’acte, Complet Hotel, i al president de la Diputació i del Patronat de Turisme de la Costa Brava, Miquel Noguer.

El sector turístic diu que no troba personal i carrega contra les ajudes: “El cafè per a tots no funciona”
El president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, Antoni Escudero, diu que un dels principals problemes que es troben els empresaris –no només del sector turístic– és la falta de personal i ha carregat durament contra les ajudes i els subsidis que concedeix l’Estat: “El cafè per a tots no funciona“. “Com pot ser que hi hagi un atur del 8,2% a Girona i no trobem gent?“, s’ha preguntat Escudero. En aquest sentit, també ha dit que segur que hi ha gent “que les necessita” però que no hi ha cap país que “es pugui mantenir així“.
El màxim representant de la Federació d’Hostaleria de Girona ha començat el seu discurs a l’acte de commemoració del Dia Mundial del Turisme reivindicant la necessitat d’apostar per esdeveniments que situïn Catalunya “al mapa“. Per això, ha demanat al Govern que reconsideri la seva posició en relació a la celebració de la Ryder Cup de Golf l’any 2031. “Seria un oportunitat“, ha dit Escudero.
Però per atendre “propostes com aquesta“, ha insistit, cal resoldre un dels principals problemes que té el sector: “Trobar recursos humans“. “Tots, no només d’hostaleria, tenim problemes per trobar gent“, ha dit. En aquest sentit, s’ha preguntat com pot ser que hi hagi atur i que, en canvi, no trobin mà d’obra per a molts establiments.
En relació a això, ha dit que aquest estiu hi ha hagut restaurant que no han pogut obrir totes les sales o fer tots els torns necessaris perquè els faltava personal i que això és “un despropòsit“.
Escudero ha apuntat directament a les ajudes i subsidis estatals com a origen del problema. N’ha numerat més d’una desena, “la cirereta” de les quals, ha dit, “l’ingrés mínim vital“. “Un país es pot mantenir així? Quin tipus de societat estem creant? El pa per a tots no funciona“, ha afirmat.

“Es donen baixes a tort i a dret”
El president de la federació ha dit que segur que hi ha gent que necessita les ajudes però que caldria estudiar “cas per cas” i no aplicar “el cafè per a tots“. També ha demanat eliminar “traves burocràtiques” en els contractes fixes-discontinus i revisar el sistema de baixes mèdiques. “Es donen a tort i a dret“, ha assegurat durant la seva intervenció.
Per la seva banda, Roger Torrent ha admès que falta personal qualificat i ho ha atribuït al fet que “durant molts anys s’ha menystingut la formació professional“. “Aquesta ha de ser la legislatura de la formació“, ha dit.
Pel que fa a la Ryder, Torrent ha respost a Escudero que està convençut que es podrà arribar a acords. Però ha puntualitzat que cal fer-ho “amb les condicions que vol la societat del segle XXI“. La presidenta del Parlament, Anna Erra, per la seva banda, ha dit que calia apostar-hi. El Govern ja va admetre a finals de la setmana passada que es reprenien els contactes després que l’organització s’obrís a adaptar els camps de golf actuals.

Menys turistes, més pernotacions
En el seu torn de paraula, el president de la Diputació de Girona ha agraït el guardó concedit a l’ens supramunicipal en reconeixement al “seu suport” a aquesta celebració des del primer dia, i ha fet un balanç provisional de la temporada turística. L’ha qualificat com a “satisfactòria, a l’espera de conèixer les dades econòmiques relatives a consum i despesa”. En aquest sentit, ha valorat molt positivament que, durant els vuit primers mesos del 2023 (del gener a l’agost), les pernoctacions hagin estat dos punts per sobre de les de l’exercici 2022, i deu per sobre de les del 2019, considerat un any rècord.
El turisme està mostrant un comportament exemplar i empeny fort l’economia. Tenim una indústria molt potent i molt competitiva que contribueix al desenvolupament d’altres sectors. Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Girona, continuem treballant per desenvolupar l’activitat de forma sostenible, responsable i pròspera”, ha destacat Noguer.

Tags: antoni Escudero, balanç, celebració, Comarques gironines, dia mundial, Diputacio Girona, Federació d'hostaleria, guardons, hostaleria i turisme, sector turistic, societat, temporada turística, turisme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Glòria Marull, Vicepresidenta de l’ACM i Presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, es reuneix a Suècia per conèixer bones pràctiques en gestió sanitària i ús de noves tecnologies
Notícia següent
El col·lectiu “Renovem-nos” posa en dubte l’últim estudi científic sobre l’eòlica marina i insta a desplegar parcs flotants

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes