
Torroella de Montgrí (ACN).- El conseller de Territori, Damià Calvet, afirma que està disposat a aturar el projecte de la variant de Torroella de Montgrí si hi ha un rebuig majoritari del territori.
Durant la inauguració de l’ampliació del Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà, Calvet ha respost a preguntes dels periodistes que estudiaran les al·legacions i que faran adaptacions, “si convé“. I ha afegit: “Si veiem que majoritàriament s’hi està en contra i des del territori es valora que no afegeix mobilitat, doncs no ho tiraríem endavant“. L’anunci arriba després que les entitats ecologistes i els pagesos s’hagin oposat al projecte, que veuen com “el primer pas d’una autopista a la Costa Brava“.
Asseguren que el futur pont sobre el Ter trinxarà la plana agrícola i només traurà un 10% del trànsit cap a l’Estartit.
Aquest estiu, el Departament de Territori va treure a exposició pública els estudis informatiu i d’impacte ambiental de la nova variant de Torroella de Montgrí. De les dues alternatives proposades, l’escollida és fer un nou vial que connecti la Gi-643 amb la C-31, i que inclou un nou pont sobre el Ter a Ullà. Es preveu que l’obra suposi una inversió de 28 milions d’euros (MEUR).
El Síndic de Greuges també ha anunciat que estudiarà el projecte per les “importants implicacions” que tindrà en el paisatge.
Ampliació del Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà
L’ampliació del Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà ha permès habilitar noves instal·lacions per acollir els animals que arriben ferits o malmesos durant el seu procés de recuperació, i millorar, així, tant l’atenció com les condicions de treball del personal veterinari i assistencial.
Durant la visita, Calvet ha defensat que “som un país que pretén fer del medi ambient, la biodiversitat i la sostenibilitat una de les seves senyals d’identitat, amb infraestructures que ho permetin i el centre que visiten avui, n’és un”.
El conseller ha agraït la tasca de l’associació IAEDEN i “de totes aquelles persones voluntàries, entitats i fundacions que van fer possible la construcció i que han donat suport i han permès que el centre no es tanqués, com l’Associació de càmpings, i algun en concret que fins i tot hi van aportar recursos”.
A més, Calvet ha posat en valor que la construcció de les noves instal·lacions “ens permet renaturalitzar la zona allà on hi havia l’antic centre de fauna, que és un hàbitat d’interès comunitari inundable i donem més valor afegit al parc natural”. La voluntat, ha afegit, és que “Catalunya sigui un lloc emblemàtic en la preservació de la biodiversitat”.
L’actuació, que ha suposat una inversió de 189.000 euros, ha estat finançada amb fons estructurals FEDER de la UE i suposa la culminació del trasllat a l’entorn de serveis del Cortalet –la seu del Parc– de les antigues instal·lacions de les Closes.
La nova construcció ocupa una superfície total de 527m², dels quals 335m² són gàbies de vol, formades per recintes tancats perimetralment a cel obert. D’altres 48m² són coberts amb porxos d’ombra per a la protegir del sol o la pluja les aus. En total, compta amb 4 gàbies per a aus voladores, una de majors dimensions, i una gàbia per ocells passeriformes. La resta de la superfície, 187 m2, acull 8 recintes destinats a gàbies de muda, una càmera frigorífica per guardar els aliments dels animals, una cuina per preparar-los, una ‘nurseria’, per acollir i mantenir cries de tot tipus d’espècies i un estabulari per criar animals que serveixen d’aliment.
El nou edifici, de planta rectangular, s’ha construït en planta baixa, amb dues alçades diferenciades: la de les gàbies de vol, amb 3,90 metres per sobre de la rasant natural del terreny exterior, i la de les gàbies de muda i annexes, amb 3,30 metres. S’articula mitjançant un passadís que dona accés a la totalitat de les gàbies i les comunica directament amb la cuina. Juntament amb un porxo, són els espais de distribució i relació d’àrees, per tal de minimitzar els recorreguts i facilitar les tasques pròpies del centre.
Deixa un comentari