Castell-Platja d’Aro.- La Fundació Jordi Comas Matamala va celebrar, aquest divendres a la nit, una nova Tribuna protagonitzada pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, amb el títol “Els reptes de la sequera i els usos de l’aigua”, una de les qüestions globals que més preocupen al sector turístic.
El conseller va assegurar que ens trobem en una transformació més accelerada de la prevista, i amb una situació que ja és estructural. Per Mascort, l’escalfament global ha arribat per quedar-se i hem de saber adaptar-nos a una nova situació que ja no té marxa enrere. En aquest sentit, va precisar que més que lluitar contra el canvi climàtic, ens hem de centrar en com podem mitigar els seus efectes, de forma activa, per part de tothom.
Algunes dades facilitades pel titular d’Acció Climàtica van corroborar la situació d’emergència que estem vivint: la temperatura del mar ha arribat aquest estiu passat als 31 graus, en algun punt de la Costa Brava; es porten ja 36 mesos seguits de sequera pluviomètrica i els embassaments han arribat al seu mínim històric des que se n’enregistren les dades. Segons el conseller, si aquesta situació continua així, els embassaments tenen vida per 10 mesos.
Segons Mascort, aquesta situació obligarà a posar en marxa més restriccions, i ben aviat, tots plegats haurem d’acostumar-nos a fer el mateix, però reduint el consum d’aigua, que és un bé finit. El model del creixement infinit s’ha acabat, en tots els àmbits, va asseverar el conseller.
Una part de la ponència del conseller va servir per detallar el Pla de l’Energia i el Canvi Climàtic de Catalunya, que contempla mesures i inversions per planificar el futur i per optimitzar els recursos hídrics, amb regeneració i reaprofitament de l’aigua i amb actuacions ambientals i de sanejament. És una prioritat modernitzar el reg del nostre país, va posar de relleu, i també va destacar que, en condicions normals, no hauríem de patir per l’obtenció dels recursos hídrics, però hem de ser molt més eficients en la utilització d’aquests recursos. També va reconèixer que s’han de millorar les xarxes municipals i que s’ha d’ajudar els ajuntaments a aconseguir-ho.
Finalment, va informar que el seu Departament desplegarà aviat una nova campanya per conscienciar la societat de la situació d’emergència climàtica que estem vivint i com hem de fer-hi front.
Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i màster en Direcció i Administració d’Empreses per la Universitat de Girona, David Mascort és un bon coneixedor de la realitat de les comarques de Girona. Va ser vicepresident del Consell Comarcal del Gironès(2003 a 2007) i alcalde de Vilablareix des del 2011.
Aquesta nova Tribuna de la Fundació Jordi Comas Matamala es va celebrar, com és habitual, a l’Hotel Costa Brava de Platja d’Aro i va ser presentada pel periodista i patró de la fundació, Josep Puigbó. Va ser transmès en directe per streaming a través del canal de YouTube de las fundació i, aquest cap de setmana, Televisió Costa Brava (TVCB) l’emetrà en diferit.
Alguns dels assistents van compartir sopar amb el conseller, després de la Tribuna, servit pel restaurant Aradi.
Sobre la fundació Jordi Comas Matamala
La Fundació privada Jordi Comas Matamala es va constituir el 24 d’abril de 2015 a Castell-Platja d’Aro i el seu patronat està presidit per la senyora Carme Hospital i Poch.
Una de les raons de ser de la fundació és la de continuar teixint la xarxa de complicitats que en Jordi Comas va bastir al voltant del turisme com a fet transversal i de gran importància en la nostra societat. La fundació, per tant, té per objecte el manteniment de la seva memòria i el seu compromís cap a la Costa Brava.
La fundació desenvolupant iniciatives i activitats, al llarg de l’any, per promoure i crear un marc permanent de pensament que aporti al món del turisme un seguit de pautes i orientacions que l’ajudin a progressar, conèixer i debatre les tendències del turisme en constant evolució. Així mateix, trasllada a les empreses i a les institucions el coneixement obtingut, promou el valor del capital humà en l’activitat turística i fomenta el diàleg entre el sector turístic i els diferents actors socials per crear consciència sobre la seva transversalitat.