El Consorci d’Aigües de la Costa Brava instal·larà un sistema automàtic per detectar vessaments al canal dels regants

Pont de Molins (ACN).- El Consorci d’Aigües de la Costa Brava instal·larà un sistema automàtic que detectarà vessaments en el canal de la Comunitat de Regants del Marge Esquerra de la Muga.

Aquest sistema avisarà automàticament a l’Agència Catalana de l’Aigua i als regants perquè prenguin accions ràpidament i evitin el malbaratament d’aigua. Es preveu que es posi en funcionament els propers dies. Així ho ha anunciat l’ens aquest dimecres en un comunicat en què respon a les crítiques per mala planificació en el consum d’aigua que ha anunciat Iaeden. El consorci creu que faltaven “valors de referència” per calcular el consum a la zona nord de la Costa Brava arran de l’assecament dels pous naturals.
Des de l’1 d’octubre del 2023 el Consorci d’Aigües de la Costa Brava s’encarrega d’abastir l’aigua dels municipis de Colera, el Port de la Selva i la Selva de Mar, tres municipis que des d’ara obtenen l’aigua amb un punt de captació a Vilanova de la Muga. Fins ara, els municipis captaven l’aigua dels pous naturals que tenien, però la falta de pluja els ha deixat secs i per tant depenen de la xarxa d’aigua que se subministra des de Vilanova de la Muga.
A aquest fet cal sumar-hi que en els últims mesos el consum d’aigua de Llançà s’ha triplicat, segons informa el consorci, perquè els seus pous també han quedat secs. Això ha provocat una “sèrie de situacions inaudites” que han portat al consorci a fer una previsió de demanda dels municipis durant les festes, que ha estat superior al consum real que ha tingut.
En un primer moment, es va demanar una dotació de 180 litres per segon a partir del 18 de desembre, i de 200 a partir del 21. El 4 de gener es va demanar una rebaixa de 170 litres per segon i el 8 de gener es va tornar als 150 que hi havia abans de les festes. El fet que s’hagin registrat excedents d’aigua aquests dies ha fet que la previsió hagi estat “errònia” perquè ha estat superior al consum real. Malgrat tot, el consorci considera que no hi havia “valors de referència d’anys anteriors” per la manca d’aigua en pous naturals i per això creuen que s’ha produït aquest error de càlcul.

Vessaments del canal de regants
Per altra banda, la denúncia de Iaeden sobre el vessament d’aigua al canal de la comunitat de regants, el consorci recorda que són els regants els que tenen “la facultat de maniobrar les infraestructures“. En la denúncia feta pels ecologistes es criticava que s’havia donat aigua per omplir l’estany de regants, però una vegada ple ha seguit vessant aigua.
Tot i així, el consorci apunta que el vídeo que han difós els ecologistes per les xarxes va arribar a les seves mans el 5 de gener a primera hora del matí, conjuntament amb la denúncia rebuda pel malbaratament que els comunicava l’ACA. A les tres, el consorci va respondre a l’agència anunciat que ja s’havien donat indicacions als regants perquè demanessin una reducció immediata del desembassament i anunciaven que prendrien mesures tècniques per evitar que es repetís la situació.
En aquest sentit, el Consorci d’Aigües de la Costa Brava recorda que la regulació del desembassament i l’operació de les infraestructures que calen el fan els tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua i la Comunitat de Regants, però no el consorci. En aquest sentit, hi ha un conveni en què l’ens col·labora econòmicament en la gestió i manteniment del canal, però les tasques les fan els membres de la comunitat.
Tot i així, afegeixen que el mateix dia 5 de gener es va comprovar que ja s’havia fet una reducció del cabal, tal com demanava la comunitat de regants i a dos quarts de cinc de la tarda ja no hi havia aigua vessant. L’endemà es va comprovar que la situació seguia normalitzada i el consorci no té constància que s’hagi tornat a repetir la situació.

Tags: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aigua, Alt Empordà, cabal, Castelló d'Empúries, Consorci de la Costa Brava, denúncia, detecció, ecologistes, medi ambient, regants, riu Muga, societat, vessament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Miquel Riera porta l’urbanisme desaforat al Museu del Suro en l’exposició “Costa Esbravada”
Notícia següent
Bons resultats del Club Arquers Esclanyà al Campionat de Catalunya de Clubs de Sala

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes