Miquel Riera porta l’urbanisme desaforat al Museu del Suro en l’exposició “Costa Esbravada”

Palafrugell.- El periodista Miquel Riera (Torroella de Montgrí, 1960) presenta l’exposició “Costa Esbravada” on repassa i dona la seva visió particular sobre les barbaritats constructives perpetrades des dels anys 50 fins l’actualitat al litoral gironí, des de Portbou fins a Blanes.

L’exposició es podrà veure al Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell, del 20 de gener al 3 de març de 2024.
La Costa Brava l’han degradat la inconsciència d’un afany constructor desconsiderat i un marc legal incongruent. La manca de sentit humà i d’amor a la terra ha fet que, sovint, construir fos destruir”, va dir, en un llunyà 1977, Josep Ensesa i Montsalvatge, fill del fundador de S’Agaró i primer president del Patronat de Turisme de la Costa Brava.
Narcís-Jordi Aragó, periodista i un dels impulsors del Debat Costa Brava l’any 1976, considerava, en un article amb motiu del centenari de la Costa Brava l’any 2009, que “allò que era l’argument per a la marca turística ha estat sovint menyspreat, amenaçat i agredit”.
Jordi Sargatal, ornitòleg i naturalista, primer director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, anava fins i tot més enllà, i en un article publicat l’any 2013 propugnava que no s’hauria de construir més a la Costa Brava. “Tot fa aconsellar dir prou, i el més assenyat seria no malmetre ni un centímetre quadrat més de la Costa Brava, ni de la costa catalana”, escrivia.
A partir d’aquestes premisses i d’un treball que s’ha allargat durant més d’un any i mig, Miquel Riera ha recorregut tota la Costa Brava intentant fotografiar amb la seva càmera la cara menys amable del litoral gironí. Aquelles urbanitzacions i edificis, aixecats sovint en els primers anys del turisme, però també els últims temps, i que han enlletgit la Costa Brava.
No és un treball exhaustiu, tot i que tenim cap a unes mil cinc-centes fotografies, i aquesta tampoc era la intenció, sinó fixar-nos en allò que té un impacte real en el paisatge. Aquesta és la intenció. I de passada mirar de conscienciar al públic de la necessitat de protegir encara més del que ho està la nostra Costa Brava”, afirma Miquel Riera.
En l’exposició al Museu del Suro s’hi podran veure una trentena de fotografies, mentre que fins a una seixantena es projectaran en una pantalla de televisió. “No n’hi ha de totes les poblacions i fins i tot, alguns municipis que n’hi tenen vàries. He prioritzat les que m’agradaven més i les que, per a mi, tenien més impacte”, aclareix el periodista.
Coincidint amb l’exposició s’han organitzat diferents actes paral·lels. Així el 9 de febrer es projectarà el documental “Els límits de la Costa Brava” d’Antoni Martí, que presenta les opinions de diferents personalitats que l’any 2003 van donar la seva visió sobre el futur de la Costa Brava. El 16 de febrer tindrà lloc el debat “Costa Brava. costa esbravada?”, amb la participació de Juli Fernández, alcalde de Palafrugell, Albert Llausàs, del departament de Geografia de la UdG i d’Eduard de Ribot, de SOS Costa Brava.
L’exposició es fa amb el suport dels Amics del Museu d’Art de Girona, la Revista de Palafrugell, sota el paraigües de Foto Torroella i amb la col·laboració de SOS Costa Brava, l’entitat que els últims anys més ha alçat la veu contra les agressions al litoral gironí. L’organització és a càrrec del Museu del Suro i l’Ajuntament de Palafrugell. La inauguració serà el 20 de gener, a les 19.30 hores, a càrrec de Lluís Poch, director de la Revista de Palafrugell.

Tags: construcció, costa brava, cultura patrimoni, denúncia, exposició temporal, fotografia, medi ambient, Museu del Suro, paisatge, Palafrugell, societat, SOS Costa Brava, urbanisme
Notícia anterior
2023 ha estat l’any que SSIBE ha aprovat més projectes de recerca des de 2001
Notícia següent
El Consorci d’Aigües de la Costa Brava instal·larà un sistema automàtic per detectar vessaments al canal dels regants

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes