Catalunya.- “Recomanen al sector l’ús del producte natural per aïllar cabirols de les vinyes”. Són paraules de la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, adreçades als viticultors que aquesta tarda han assistit a la reunió de la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya per debatre i proposar solucions pel que fa als danys causats per espècies cinegètiques.
Sanitjas ha destaca tel bon resultat de l’assaig que el departament va posar en marxa amb un producte natural que s’aplica als ceps de la vinya per protegir-la dels possibles danys dels cabirols. Està autoritzat en agricultura ecològica i actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu, és a dir, amb una olor i un gust que no agrada als cèrvids i, per tant, fa que no busquin l’aliment en aquest conreu.
Aquest sistema s’ha provat en 3 parcel·les de les comarques del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat on habitualment hi ha danys de cabirol. Un cop passats 30 dies de la primera aplicació, s’ha repetit el procés i la valoració ha estat positiva, ja que en aquestes parcel·les no hi ha hagut danys. Aquest producte s’utilitza a França des de fa anys amb bons resultats com a mètode de control biològic.
Ajuts per a tanques protectores
“Hi ha danys, però encara som a temps de minimitzar-los”, ha dit la directora, en aquest sentit ha recordat que hi ha oberta una línia d’ajuts des del Departament de Millora de la Competitivitat de les Explotacions Agràries fins al 15 de juny i on s’hi poden acollir també des del sector de la vinya perquè subvenciona les tanques per protegir els cultius. Els viticultors que s’hi acullin es podran arribar a beneficiar del pagament de fins al 60% del cost total de la instal·lació de les tanques que serviran per millorar la viabilitat de l’explotació. L’any passat hi va haver 25 sol·licituds per instal·lar tanques per protegir els cultius dels possibles danys que origina la fauna.
Els tancaments perimetrals de les finques, reforços per a barreres ja existents, tancats elèctrics, dispositius dissuasius olfactius o la gestió de la vegetació són algunes de les mesures que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha exposat per fer front als danys que les espècies cinegètiques originen a la vinya.
El Departament ha ofert un cop més assessorament per a l’aplicació de mesures preventives existents amb la finalitat d’assegurar la seva efectivitat sobre cada espècie concreta (senglar, cabirol o conill). Un exemple són les proteccions per la planta jove que es col·loca de forma individual a cada cep.
També s’ha explicat que ja s’han localitzat les zones crítiques de danys a la vinya i les espècies que els originen. Tècnics del Departament estan treballant en la cartografia de les zones més crítiques que permetrà actuar de manera més específica en la prevenció de danys a la vinya. A més, en paral·lel tot i estar en període hàbil de caça s’està incrementant la pressió cinegètica autoritzant les captures de mascles i femelles per controlar les espècies cinegètiques que els causen.
Es tracta de la tercera reunió de la Taula a la que també han assistit per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, i ha comptat amb la participació de representants de les Denominacions d’Origen, d’organitzacions agràries, agents locals, caçadors i experts en gestió de fauna.
El sector de la vinya i el vi té una producció anual que supera els 350 milions d’ampolles que avalen la capacitat d’un sector altament competitiu, amb més de 800 cellers i 8.500 viticultors que hi treballen.
Una Taula específica de la vinya
Aquesta Taula de Cogestió s’emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 d’Acció Climàtica, un pla que pretén reduir en tres anys les poblacions de senglar i altres animals salvatges i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya. Aquest Pla pretén assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels nostres ecosistemes i les activitats humanes.
Especialment, el Pla cerca treballar en la prevenció i la protecció de conreus amb una major dotació de recursos i promoure actuacions cinegètiques segures. L’INCAVI col·labora i treballa amb el Departament d’Acció Climàtica per aprofundir en el contacte amb el sector vitivinícola i garantir així una comunicació i efectivitat de les accions encaminades a apaivagar els efectes dels senglars i altres espècies animals que puguin perjudicar o malmetre la vinya i els conreus.
La Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya és una de les mesures anunciades en l’operatiu de l’INCAVI i les Denominacions d’Origen l’any passat. Des de llavors, s’ha coordinat amb les DO i altres agents del sector i agents locals la identificació de parcel·les amb una possible major afectació a través d’un sistema de recollida de dades per zonificar i avaluar la intensitat dels danys.