Glòria Jara i Albertí
Santa Cristina d’Aro.- El dissabte 28 d’octubre els Amics de La Casa Màgica van convidar, a la sala d’exposicions “la Caixa” de Santa Cristina d’Aro, al Dr. Carlos Casabona per parlar de l’alimentació.
Sota el títol “La dieta del planeta”, el Dr. Casabona, pediatre, escriptor, divulgador i expert en nutrició infantil i familiar, va assegurar, d’entrada, que els 10.000 milions de persones que es preveu que hi haurà a l’any 2050 tindran menjar suficient perquè hi ha més animals de granja que persones. Tot i que aposta per una alimentació amb més fruites, verdures, fruits secs i llegums, és a dir, basada en aliments d’origen vegetal que d’origen animal. D’aquesta manera ajudarà a ser una dieta gustosa, saludable, suficient, segura i sostenible.
A l’any 2019 un 27% de la població espanyola ja apostava per a una alimentació alternativa a la tradicional i és que actualment hi ha molts tipus d’alimentació diferents, com la vegetariana (no es menja carn ni peix però sí ous i llet), la vegana (no es menja res que sigui d’origen animal), la macrobiòtica… Cada vegada més la gent s’interessa més en el tema de l’alimentació, és més exigent en els productes alimentaris però els joves són la part de la societat que estan més sensibilitzats en alimentacions que no generen obesitat, com pot ser vegetariana, vegana, etc… El Dr. Casabona va explicar que són alimentacions pensades per a tothom: nens, embarassades, etc.
Segons les estadístiques les raons principals per reduir o abandonar el consum de carn són la salut (17%), pel planeta (21%), per sensibilització (57%), i per motius polítics, religiosos, filosòfics,… (5%). Cal tenir en compte que hi ha un percentatge gran de població que pateix dissonància cognoscitiva, és a dir que no vol menjar carn ni peix per no fer patir els animals.
El doctor Casabona va explicar que els vegetarians, sovint, necessiten suplementar-se amb un complement vitamínic B12 però que els omnívors consumeixen més sal, sucre i grasses saturades que els vegetarians i que a partir dels 60 anys el cos absorbeix menys la vitamina B12 a través de la carn i del peix i que arribats a aquesta edat molts d’ells també necessiten aquest complement vitamínic. En canvi la base de la dieta vegana són les llegums i aconsegueixen la vitamina D a través del sol, el ferro menjant festucs i el calci a partir del bròcoli, nous i ametlles. Però va alertar que a dia d’avui hi ha molts productes al mercat que porten etiquetes amb aliments vegans i no ho són. També va recomanar allunyar-se de les informacions que hi ha a internet.
El Dr. Casabona va acabar la conferència recomanant, a la quarantena de persones que hi van assistir, una alimentació flexitariana, és a dir, una dieta vegetariana flexible: reduir els sucres i els aliments d’origen animal –la carn processada i la carn vermella són els principals causants del càncer de colon-rectal– i apostar més per les verdures i les fruites (més de 5 peces al dia).
“La dieta del planeta” va ser una conferència amena amb la intenció de provocar canvis. Va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, “la Caixa”, els Serveis Territorials de Girona del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i La Casa Màgica –col·lecció Xevi.