Corçà.- “Estem obligats a no perdre mai l’esperança”. Aquesta frase de l’Arcadi Oliveres apareix de forma destacada en el cartell del festival Ítaca, cultura i acció 2021.
El festival vol retre d’aquesta manera un sentit homenatge a l’activista social i alhora posar de manifest la seva voluntat de persistir malgrat els difícils moments que vivim i que afecten de manera especial la cultura que pateix una crisi sense precedents.
Malgrat les dificultats, el festival, impulsat per la productora gironina Link Produccions, no perd l’esperança i aquest estiu impulsa la seva nova edició a set municipis de l’Empordà a partir del 21 de maig i fins al 25 de setembre. Després de l’Edició Limitada de l’any passat, el festival torna a recuperar bona part de la seva programació anterior a la pandèmia i aquest estiu programarà més d’una vintena d’actuacions a Palafrugell, Gualta, Corçà, La Pera, L’Estartit, Calella de Palafrugell i L’Escala. En total es posen a la venda un total de 13.000 entrades.
El festival acollirà les actuacions d’algunes de les bandes i artistes catalans més populars del moment, propostes emergents i una selecció d’artistes d’altres punts de la geografia espanyola.
Stay Homas, els grans triomfadors de la darrera edició dels Premis Enderrock, actuaran el 4 de juliol a l’espectacular escenari de les Havaneres de Calella de Palafrugell, a platja de Port Bo i amb el mar com a teló de fons. Oques Grasses també participarà en la novena edició del festival, el dia 26 de juny a l’Estartit, en la gira de presentació del seu nou disc que es publica aquest pròxim mes de maig. Un altre dels plats forts serà l’actuació de Zoo, el dia 11 de juny a Corçà. Els valencians tornen al festival amb nou treball sota el braç, “Llepolies”, el tercer disc d’estudi que reforça el seu particular estil musical basat en la mescla de rap combatiu i de música electrònica. Lágrimas de Sangre també visita de nou el festival i torna als escenaris amb tota la seva energia i amb un nou espectacle que inclou clàssics de la seva carrera així com algunes de les noves cançons dels discos en solitari que van crear els seus integrants durant la pandèmia. L’actuació tindrà lloc el 25 de juny a l’Estartit amb Sample Corp. com a teloners. I completen aquest repòquer d’asos Balkan Paradise Orchestra, que pujarà a l’escenari de l’Estartit el 2 de juliol amb un autèntic elixir de melodies tradicionals amb ritmes de tot el món.
Dels artistes d’altres punts de l’Estat destaca el concert d’Iseo & Dodosound que oferirà la seva única actuació a les comarques gironines aquest estiu per presentar el seu nou disc “Atrapada”, el 24 de juny a l’Estartit. Cal destacar també l’actuació de la cantautora Travis Birds, una de les últimes revelacions de l’escena espanyola que presentarà les cançons del seu nou treball “La costa de los mosquitos”, el 2 de juliol a l’Estartit.
L’escena més independent de casa nostra també tindrà protagonisme en aquesta novena edició. Albert Pla, l’artista que ha participat en gairebé totes les edicions de l’Ítaca, torna al festival per presentar el seu nou espectacle “Os acordáis?” en el què reflexiona amb ironia sobre l’impacte que ha tingut la crisi del coronavirus a escala mundial, un show on barrejarà cançons noves i cançons emblemàtiques de la seva carrera amb algun monòleg, el 18 de juny a la Pera. Altres destacades artistes del panorama musical català també participaran en aquesta edició del festival. La pianista i compositora Clara Peya presentarà el seu nou disc “Perifèria” el 12 de juny a Corçà, mentre que una altra de les creadores més consolidades de l’escena catalana, Núria Graham, actuarà el 6 de juny a Gualta. Completa aquesta oferta El Petit de Cal Eril, que presentarà temes inèdits del seu pròxim disc, el 22 de maig a Palafrugell.
Bandes emergents
A Ítacatambé hi ha espai pels grups emergents. El festival acollirà el concert d’una de les formacions que estan cridades a consolidar-se com una de les bandes de referència del país: Marcel i Júlia, la banda de l’excantant de Txarango, Marcel Lázara i la seva companya de viatge Júlia Arrey, que actuaran a Palafrugell el 21 de maig per presentar el seu treball “En órbita”. El festival estrena enguany la “Nit Luup” en col·laboració amb la jove discogràfica Luup Records que reunirà tres promeses de l’escena catalana amb propostes trencadores i rabiosament actuals: The Tyets, Galgo Lento i Ariana Abecasis. Serà el 4 de juny a Gualta.
Música per a famílies
Amb la voluntat d’arribar a tots els públics, el festival programa les actuacions de les dues formacions per a públic familiar més populars del moment. El Pot Petit actuarà a Corçà el 13 de juny amb la seva nova proposta “Vull cantar i ballar”, un espectacle molt festiu que combina la música, els titelles i les danses. I completa la programació infantil el grup Xiula que actuarà el 27 de juny a l’Estartit per presentar el seu darrer disc “Descontrol MParental” i nou espectacle.
Les dones, protagonistes
Fidel a la seva voluntat de mantenir un equilibri entre la participació d’homes i dones, el festival ofereix una variada oferta que garanteix la presència femenina a l’escenari amb artistes de gran qualitat. Pràcticament, la meitat de les seves actuacions estan protagonitzades per dones o inclouen presència femenina en les formacions.
Platees amb “Illes bombolla” i servei de bar a través del mòbil
Els concerts se celebraran en espais oberts de grans dimensions amb aforaments que van dels 500 i als 900 espectadors com a màxim. Aquest any i com a novetat, les platees de la majoria de concerts s’estructuraran amb “illes bombolla”, formades per una taula i les cadires necessàries per a cada grup de convivència que no podran superar les quatre persones. Aquesta disposició, a banda d’assegurar la distància de seguretat corresponent, permetrà a més als espectadors gaudir del servei de bar sense moure’s de la seva “illa bombolla”, ja que s’habilitarà un servei que permetrà fer comandes des dels dispositius mòbils. El festival aplicarà totes les mesures de seguretat establertes per garantir la salut de tothom (públic, personal i artistes).
Reivindicació del salconduit cultural i altres mesures de suport al sector
Durant la presentació de la seva programació, el festival vol tornar a reivindicar la cultura com un bé essencial per a les persones i com un espai segur davant la Covid-19. Per això, exigeix de les autoritats unes normes clares i estables que permetin oferir al públic esdeveniments culturals i d’oci de manera organitzada i segura. Més enllà del salconduit cultural, que el festival també defensa, Ítaca reclama un conjunt d’accions que assegurin la supervivència d’un sector que ja estava en crisi abans de la pandèmia. En aquest sentit, el festival vol reconèixer i agrair la col·laboració dels ajuntaments de Corçà, Gualta, La Pera, Palafrugell, L’Escala i de l’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit per la seva decidida aposta per la cultura i la música ara que el sector viu una situació sense precedents.
Entrades ja a la venda
Les entrades pels concerts de la novena edició de l’Ítaca s’han posat a la venda aquest dilluns a les 12 hores del migdia, al web del festival (www.itacacultura.cat).