L’Ajuntament de l’Escala rep 223 obres de la col·lecció Puig Guillot i signa un acord amb la Fundació Vila Casas per a la seva conservació

L’Escala.- L’Ajuntament de l’Escala ha rebut en donació les 223 obres que composen la col·lecció d’art Joan Puig Guillot i aquest dilluns al matí ha signat un acord de col·laboració amb la Fundació Vila Casas amb l’objectiu de garantir-ne la custòdia, conservació i difusió.

La Col·lecció Puig Guillot ha passat a ser propietat de l’Ajuntament de L’Escala després que Joan Puig Guillot (L’Escala, 1929-Ametlla del Vallès, 2020) expressés al seu hereu la voluntat que es fes la donació al seu poble natal de les obres que havia anat adquirint al llarg de la seva vida.
La col·lecció està formada per 223 peces de diversos autors i creats en diverses tècniques, principalment pintura a l’ oli, dibuix, collage, obra sobre paper, obra gràfica i també alguna aquarel·la. La col·lecció es va iniciar amb obres figuratives i realistes i amb el pas del temps va anar evolucionant per les opcions més vigents a Catalunya a la segona meitat del segle XX, amb una acurada tria d’obres de pintors expressionistes i existencials com Joan Hernández Pijuan, integrant a la col·lecció obres tant característiques de figuració geomètrica en el que destaquen els elements solitaris (fruita, ous, copes….), o en les obres abstractes de Ràfols Casamada. També, entre d’altres, destaca la magnífica sèrie de peces d’abstracció geomètrica i minimalista de Joaquim Chancho, on podem copsar la importància del gest sobre el relleu.- Remarcables són els cartrons de Sergi Aguilar, esbossos de futures composicions escultòriques. De la darrera etapa citem les obres de Daniel Berdala amb motius d’espais imaginaris, cels, mars, deserts, paisatges d’estranya composició, tots ells d’una profunditat excepcional.
En no disposar d’espais municipals condicionats per a la conservació de totes aquestes obres, s’ha arribat a un acord per tal que el fons sigui dipositat i custodiat per la Fundació Vila Casas i s’aniran programant exposicions per tal que pugui ser conegut pel públic en els espais expositius de les dues institucions. Aquesta mateixa tardor està previst que es presenti una selecció en una exposició a l’Alfolí de la Sal – Museu de L’Escala, comissariada per Natàlia Chocarro.
Aquest acord se suma al conveni existent signat el juliol de 2020 en el qual s’acordava celebrar anualment una exposició del programa Itiner’Art de la Fundació Vila Casas a l’Alfolí de la Sal – Museu de L’Escala. Amb aquesta iniciativa la Fundació Vila Casas amplia la seva col·lecció i s’obre a noves propostes expositives, a la vegada que continua creant vincles amb el territori i el seu teixit cultural i artístic. El president de la Fundació, Antoni Vila Casas, ha agraït “a les parts implicades la confiança dipositada en la Fundació, un acord que ens permet preservar i divulgar l’art contemporani català i estrènyer els llaços amb la població de L’Escala”.
Per la seva banda, l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, ha agraït “la donació d’aquesta important col·lecció, tant a Joan Puig Guillot, com al seu hereu, així com la implicació i suport que ens dona un cop més la Fundació Vila Casas en la línia de posar en valor el nostre patrimoni i la cultura en general”. Es tracta d’una donació sense cap contraprestació, amb la intenció de Joan Puig Guillot que la col·lecció pugui arribar al màxim de gent possible.

Tags: acord, Ajuntament de l'Escala, Alt Empordà, art, art contemporani, cultura patrimoni, difusió, donació, exposicions, Fundació Vila Casas, historia, llegat, manteniment i conservació, museu de l'Alfolí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Rt puja a 1,03 i el risc de rebrot a 257 (+31), amb 52 ingressats més (1.763) i 2 crítics més (515)
Notícia següent
El Festival Ítaca oferirà aquest estiu més d’una vintena de concerts a set pobles de l’Empordà i recupera bona part de la seva programació d’abans de la pandèmia

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes