El GALP Costa Brava tanca amb èxit la concessió d’ajudes per la convocatòria de 2023

Costa Brava.- S’han resolt favorablement 31 expedients destinats a promoure el sector pesquer i l’economia Blava de la Costa Brava destinant així prop de 500.000 euros en projectes que els beneficiaris podran executar fins el 15 de setembre.

El dia 26 d’abril s’ha publicat la relació de beneficiaris de la convocatòria d’ajuts a l’empara de l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP Costa Brava) de l’any 2023.
Aquesta és la darrera convocatòria del període de programació plurianual que es desenvolupa des de l’any 2018, en el marc d’uns ajuts que són cofinançats pel Fons Europeu Marítim i de Pesca i per la Generalitat de Catalunya.
Al tancament de la justificació de la convocatòria 2022, el GALP Costa Brava havia executat el 91 % del pressupost disponible en totes les convocatòries d’aquest període de programació plurianual. Això significa que de cada 100 euros atorgats se n’han executat 91.
Les operacions recolzades ho han estat a través d’un procés de selecció en el qual s’han aplicat criteris de selecció en un procés de concurrència competitiva oberta.
El Galp Costa Brava ha repartit fins ara més de 2’5M€ a 50 beneficiaris i al 2023 ha batut records en sol·licituds rebudes, passant de 24 al 2022 a 49. D’aquestes 49 sol·licituds se n’han resolt favorablement 31; concretament 9 iniciatives productives i 22 de no productives amb un pressupost de 93.426,29 € i 406.006,89 € respectivament i han quedat fora set expedients per manca de disponibilitat pressupostària.
El 62% de les operacions seleccionades contribueixen d’una manera directa o indirecta a la millora de la cadena de valor del sector pesquer de la Costa Brava, sent operacions que encaixen a l’eix 1 de l’EDLP Costa Brava, Competitivitat. En aquest conjunt d’ ajuts es troben operacions que afecten les activitats primàries de la cadena de valor, millorant l’ eficiència i capacitat de confraries i empreses del sector pesquer. De la mateixa manera, s’han seleccionat operacions que contribueixen a un major coneixement del producte pesquer, constituint projectes d’educació al consum i de promoció del producte pesquer de la Costa Brava. El 30% de les operacions seleccionades encaixen a l’eix 3 de l’EDLP Costa Brava, Desenvolupament. Es tracta, principalment, d’ operacions que promouen un major coneixement del patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava. El 6% de les operacions han encaixat en l’eix 2 que engloba operacions que se centren en la millora de la Sostenibilitat i corresponen al 2 % restant els projectes de Formació, eix 4.
Les entitats beneficiàries han estat confraries de pescadors, empreses, entitats públiques locals (ajuntaments i consells comarcals), centres de recerca i entitats del tercer sector (fundacions, associacions sense ànim de lucre…) i l’ajuda mitjana concedida ascendeix a 15.600 euros.

De forma paral·lela al tancament del cicle de planificació estratègica del període de programació que expira l’any 2023, l’associació de desenvolupament pesquer Costa Brava avança en la redacció de la nova Estratègia de Desenvolupament Local participativa. Ho fa en la seva condició de GALP candidat, aspirant a ser seleccionat com a GALP per al nou període de programació plurianual, ara a l’empara del Fons Europeu Marítim, Pesquer i Aqüícola (FEMPA) i en un àmbit territorial que se centrarà en municipis de l’Empordà (Alt i Baix). El passat 27 d’abril es van presentar els futurs 5 GALPs en el marc de la Fira mundial Seafood i el GALP Costa Brava va convidar a treballar per la triple sostenibilitat del mar: Sostenibilitat Social (reclutament de joves), Econòmica (rendibilitat per als actius) i Ambiental (pervivència del recurs).
El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) és una entitat creada el 2016 per actors locals del territori, públics i privats, liderada per les confraries de pescadors de Girona amb la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona al capdavant. La presidència l’ocupa avui el Patró Major de Llançà i treballa per la pesca sostenible, el foment dels productes pesquers i aportar valor afegit al patrimoni cultural i als municipis costaners.
El GALP està format per l’Ajuntament de Llançà, l’Ajuntament de l’Escala, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Estartit, l’Ajuntament del Port de la Selva, l’Ajuntament de Roses, la confraria de pescadors de Llançà, la confraria de pescadors de Cadaqués, la confraria de pescadors de Roses, la confraria de pescadors de l’Escala, la confraria de pescadors de l’Estartit, la confraria de pescadors de Palamós, la confraria de pescadors del Port de la Selva, la Federació Territorial de Confraries de Girona, la Fundació Promediterrània, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), l’UdG, Pescadors de Roses, SL, l’Associació d’empresaris de Roses, l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava, l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines i la Diputació de Girona.

Tags: ajudes, Alt i Baix empordà, costa brava, economia blava, GALP, pesca, pescadors, projectes, sector pesquer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Govern dobla els municipis en situació d’excepcionalitat per sequera i ja són 495 els que es troben en aquest estat
Notícia següent
La policia de Platja d’Aro denuncia una conductora sense carnet per anar beguda i saltar-se un stop davant dels agents

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes