El Memorial Democràtic publica un relat inèdit sobre l’evacuació a França del patrimoni artístic republicà

Imatge d’unes pàgines del dietari del tinent que ara s’ha recuperat en un llibre que es presentarà al MUME de la Jonquera.

 

La Jonquera (ACN) .- El Memorial Democràtic ha publicat un relat inèdit sobre l’evacuació a França del patrimoni artístic republicà. Es tracta del llibre ‘Les agendes del tinent Blasi (1939-1942), que es presentarà divendres al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera. El document reconstrueix el trasllat de nombroses obres d’art amagades en diversos indrets propers a la frontera, com els dipòsits de la mina Canta (a la Vajol), el mas Perxers (Agullana) i el mas Descals (Darnius).

Alexandre Blasi Boher va ser tinent del os de carrabiners durant la Guerra Civil i el febrer del 39, a les ordres del Govern de la República, va dirigir els combois que van portar cap al país gal part del patrimoni artístic de la República i de la Generalitat.
Blasi va documentar, en un testimoni d’excepció, tota aquesta operació que va servir per salvar dels bombardejos les obres d’art i va continuar escrivint els seus dietaris durant els mes de tres anys que va passar a França, on es va exiliar el mateix dia que les tropes franquistes van arribar al Pertús.
L’experiència de Blasi i el seu exili van quedar registrats a les agendes que es recullen al llibre. Els sis dietaris que componen aquests escrits van ser conservats pels seus fills, i l’any 2017 la família va decidir donar-los al MUME.
Quatre anys després i fruit d’un llarg procés de revisió de les transcripcions i l’edició crítica, el Memorial Democràtic publica les agendes en aquest volum fins ara inèdit d’aquest episodi històric.
Tags: dietari, França, La Jonquera, memorial democràtic, MUME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Activat en fase d’alerta el pla d’emergències per incendis davant l’elevat risc entre aquest dilluns i dimecres
Notícia següent
La pandèmia dispara la taxa d’absentisme a Catalunya fins al 7,6% el 2020, la quarta més alta de l’Estat

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes