Catalunya (ACN).- El mes d’agost ha estat càlid o molt càlid al conjunt de Catalunya sense excepció, i en alguns punts la temperatura mitjana ha estat superior a la de l’agost del 2003, fins ara el més càlid, segons els registres del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
La pluviometria ha estat molt irregular, i l’SMC el qualifica de plujós a la major part de territori, i de molt plujós a la Terra Alta i en àrees del Pirineu, Prepirineu i Catalunya Central. A la resta ha estat sec o molt sec en conjunt, sobretot al litoral Nord i Sud, i en àrees del prelitoral i Ponent. La primera quinzena va ser excepcionalment càlida, mentre que la segona ha registrat tempestes i fenòmens de temps violent.
En concret, la primera quinzena del mes va estar marcada per una falca anticiclònica i una massa d’aire molt càlid i persistent amb una temperatura de 20 a 25 graus a uns 1.500 metres d’altitud. La temperatura va ser excepcionalment elevada a bona part de la vall de l’Ebre i també es van superar els 40 graus a punts del litoral del Baix Ebre i del Baix Camp.
A partir de la segona meitat del mes, un marcat solc en altura amb un estrangulament d’aire relativament més fred a nivells mitjans i alts de la troposfera ha afavorit la formació de potents tamborinades de distribució espacial i temporal irregular. Les tempestes de final de mes sovint han anat acompanyades de pedra grossa (més de 2 cm) fins i tot a zones del litoral, amb presència en alguns casos de fenòmens de temps violent.
Precisament, aquest dimarts ha tingut lloc una pedregada a l’Empordà que l’SMC considera “històrica”, amb pedres de fins a deu centímetres a la Bisbal, la pedra més gran registrada a Catalunya. Cal recordar que en el marc d’aquesta pedregada una nena de 20 mesos va morir per l’impacte d’una pedra.
Aquest dimecres, les tempestes van ser nombroses i de distribució irregular. Durant la tarda un possible esclafit va afectar zones de l’Alt Penedès que van patir molts desperfectes, sobretot a Vilafranca, mentre que a Barberà del Vallès es va observar un possible tornado.
Temperatures de rècord
L’agost del 2022 ha resultat un dels més càlids de les últimes dècades, juntament amb els del 2003 i 2012. El 2012 va ser excepcional sobretot a muntanya i a punts de l’interior, i no tant a la costa.
De les sèries històriques que disposa l’SMC amb registres des de 1950, l’agost 2022 ha estat el més càlid a les sèries de Flix-Vinebre (Ribera d’Ebre), Igualada – Òdena (Anoia), Nerets – Tremp (Pallars Jussà), Vielha (Val d’Aran) i Tivissa (Ribera d’Ebre), on en la majoria de casos el rècord precedent datava de l’agost del 2003.
Pel que fa a valors extrems, destaca el dia 12 amb 43,6 graus a Vinebre (Ribera d’Ebre), rècord de la seva sèrie de 24 anys i a només 0,2 graus del rècord absolut de les estacions de la XEMA (43,8 graus a Alcarràs el 29 de juny del 2019).
La temperatura nocturna ha estat elevada durant tot el mes al litoral, amb valors iguals o superiors a 20 graus -que l’SMC considera “nit tropical”- i fins i tot superior o igual a 25 graus –que eleva a “nits tòrrides”. A l’estació Barcelona – el Raval durant l’agost hi ha hagut 22 nits tòrrides.
A l’Observatori de l’Ebre, amb dades des del 1905, l’agost del 2022 ha estat el més càlid dels darrers 118 anys, amb una temperatura mitjana de 29,1 graus, clarament per sobre dels 28,5 del 2003.
L’Observatori Fabra, que disposa de registres des del 1914, l’agost d’aquest any ha estat el segon més càlid dels seus 109 anys de dades, amb 27,2 graus, només superat per l’agost excepcional del 2003, amb 28,5 graus.