• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

El Monestir de Sant Pere de Rodes reviu aquest estiu el seu passat més clandestí

13 de Juliol de 2020

Alt Empordà.- El monestir de Sant Pere de Rodes i la Canònica de Vilabertran reobren les portes i posen en marxa aquesta setmana l’agenda d’activitats d’estiu amb l’objectiu de donar a conèixer els espais a la ciutadania i atreure un major nombre de visitants.

Durant aquest estiu, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya estrena diverses activitats per descobrir o redescobrir aquestes dues joies monumentals de l’Empordà.
A Sant Pere de Rodes, el passat més clandestí del monestir serà el fil conductor de la majoria d’activitats d’aquests pròxims mesos, amb propostes inèdites que permetran descobrir les històries relacionades amb el moment en què els monjos van abandonar el conjunt monumental, el 1798. Una de les propostes més destacades és “Furtius i exploradors a Sant Pere de Rodes”, una nova visita teatralitzada que permetrà als visitants conèixer com els furtius, contrabandistes i caçadors de tresors van assaltar els murs del monestir atrets per les nombroses llegendes que parlaven de les riqueses qui hi havia amagades. L’activitat, que tindrà lloc al capvespre i un cop el monestir estigui tancat al públic, se celebrarà tots els divendres del 24 de juliol al 28 d’agost, i l’edat recomanada és a partir de vuit anys.
La nova programació d’aquest estiu al conjunt monumental també proposa una visita inèdita sobre la relació entre el monestir i els vins. “Clandestins: nova Nit de Vins a Sant Pere de Rodes” és el títol d’aquesta original proposta que apropa als visitants a aquesta històrica vinculació quan el cap de Creus estava cobert de vinyes, i de nits, les seves cales veien salpar balandres de bocois de vi. Amb la marxa dels monjos, la fil·loxera i l’auge del turisme van propiciar que bona part del cultiu s’abandonés i que la producció de vi en aquesta zona es reduís fins a la seva pràctica desaparició. L’activitat, que tindrà lloc tots els dijous des del 16 de juliol i fins a finals d’agost, es completarà amb un tast de vins de cellers de la DO Empordà al cap de Creus. La proposta és per a persones majors de divuit anys.
Una altra de les activitats programades aquest estiu i vinculades amb l’època més aventurera del monestir permetrà als més petits i a les seves famílies convertir-se en exploradors a la recerca dels tresors amagats al conjunt monumental. La proposta “Mrs. Stone i els tresors de Sant Pere de Rodes” proposa ajudar a la intrèpida exploradora Mrs. Stone a buscar les riqueses que els monjos van deixar oblidades al monestir en un joc de pistes que permetrà als participants conèixer d’una forma amena i divertida tots els racons del recinte. L’activitat, que tindrà lloc cada dimarts del 21 de juliol al 25 d’agost, està pensada per a famílies amb mainada de quatre a vuit anys.

Visites guiades
Del 16 de 31 de juliol , Sant Pere de Rodes programa visites guiades en català (12 hores) per conèixer a fons la història i l’arquitectura d’aquesta joia del romànic català. Durant el mes d’agost, les visites guiades tenen lloc cada dia en català (11.30 hores) i en castellà a les (12.30 hores). A banda de les visites habituals, el conjunt monumental també ofereix el 15 d’agost l’activitat “Entre el poble i el monestir: visita guiada a Santa Creu i Sant Pere de Rodes”. Una proposta gratuïta per conèixer el passat medieval de la muntanya de Verdera tot visitant l’antic poble de Santa Creu, l’església de Santa Helena i el monestir de Sant Pere de Rodes. Aquesta proposta forma part de les visites guiades als espais medievals que organitzen els Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Empordà.

Música medieval en directe
Després de l’èxit dels darrers anys, el monestir torna a programar la proposta “Música medieval a Sant Pere de Rodes”. Antoni Madueño, el reconegut musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval, oferirà diverses propostes al llarg dels mesos de juliol, agost i setembre. Els dies 16 i 23 de juliol i 13 i 27 d’agost, es programa l’activitat “Reconstrucció d’instruments i cant medieval”. Al llarg dels dies programats, l’artista combinarà la interpretació de repertoris medievals a l’església de Sant Pere de Rodes amb la construcció en directe d’una rèplica dels instruments musicals de la Portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll. A banda d’aquesta proposta, Madueño també oferirà, el 23 d’agost, el concert “De metamorfosis i viatges” a l’església de Santa Helena. Finalment, el 5 de setembre, s’oferirà un taller de polifonia medieval amb una aproximació divulgativa dels cants medievals. Totes les activitats d’aquest cicle són gratuïtes amb l’entrada al monument.

Nova activitat a la Canònica de Vilabertran
La Canònica de Vilabertran també proposa aquest estiu una nova activitat que porta per títol “Un brindis pels nuvis! Nit de vins a la Canònica de Vilabertran” per reviure un esdeveniment excepcional que va tenir lloc en aquest espai l’any 1295: el casament de Blanca de Nàpols i el rei Jaume el Just. Durant vuit dies i vuit nits Vilabertran va viure una festa grossa amb comitives reials arribades de tot Europa, passavolants, músics i dansaires. La proposta permetrà als visitants conèixer els banquets i festes medievals i estarà maridada amb un tast de vins empordanesos. L’activitat se celebrarà tots els dimarts del 21 de juliol al 25 d’agost i és per a majors de divuit anys.
Aquest estiu, la Canònica de Vilabertran també oferirà la visita “El tresor de la plana: visita guiada a Santa Maria de Vilabertran” que també forma part de les visites guiades als espais medievals de l’Empordà que organitzen els Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Empordà. La visita, que tindrà lloc el 16 d’agost i és per a totes les edats, permet descobrir la història i arquitectura d’aquesta joia del romànic català.

“Et mereixes un monument”
Els monuments reobren sota el lema Et mereixes un monument, amb el qual es vol fer èmfasi en el civisme i responsabilitat que la ciutadania ha demostrat fent front a la Covid-19. Les activitats vinculades al vi de Sant Pere de Rodes i de Vilabertran es realitzen amb la col·laboració del Consell Regulador de la DO Empordà i de la Ruta del Vi DO Empordà. Les places a les activitats són limitades i cal tramitar les reserves corresponents al correu electrònic reservesspv.acdpc@gencat.cat o als telèfons 972 387 559 i 972 194 238.

Mesures de seguretat
El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ha dedicat importants esforços a implantar mesures que garanteixin la seguretat i protecció dels treballadors i visitants, i també del patrimoni. Amb l’objectiu d’oferir espais segurs, s’han adoptat mesures específiques de protecció, informació i senyalització, alhora que s’han adequat els espais als actuals requeriments normatius. També s’han modificat i adaptat els horaris i protocols, tant d’atenció al públic com de neteja, per garantir la correcta atenció als visitants.
Pel que fa als requisits que s’exigeix a les persones que visitin els monuments i jaciments, cal dur sempre la mascareta posada, seguir les indicacions de les persones responsables dels equipaments, respectar la distància física de 2 metres, i es prioritza el pagament amb targeta de crèdit.

Arxivat com a: Alt Empordà, Cultura, Societat, Turisme Etiquetat com a: Alt Empordà, cultura patrimoni, estiu, historia, Sant Pere de Rodes, societat, temporada turística, Vilabertran, Vins DO Empordà, visites guiades

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Magnífica aixecada de #castells aquest matí dura Magnífica aixecada de #castells aquest matí durant la celebració de #castellum 4ª Fira de l'Oli de #fontanilles, amb les actuacions de les colles @marrecs, @collacastellerafigueres i @minyons.sc
#castellers #castellumfontanilles #fires #firadeloli #olidelemporda #baixemporda #costabrava #cultura #patrimoni
Revista del Baix Empordà celebra el seu 20è aniv Revista del Baix Empordà celebra el seu 20è aniversari! I per celebrar-ho com cal, a partir de la setmana que ve ja podreu trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Espies a la Costa Brava" i "Xefles". Moltes gràcies per acompanyar-nos tots aquests anys!
#premsacomarcal #20anys #aniversari #revistes #cultura #historia #patrimoni #natura #espies #costabrava #espiesalacostabrava #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #xefles
#8demarç #diainternacionaldona #dones #igualtat #8demarç #diainternacionaldona #dones #igualtat
"Natura i territori: Una qüestió d'ous", de @ram "Natura i territori: Una qüestió d'ous", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) amb fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #natura #naturasterna #ocells #ocellscatalans #fauna #faunacatalana #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"La mirada pòstuma, fotografia post mortem de fon "La mirada pòstuma, fotografia post mortem de fons i col·leccions empordaneses", de @gabrielmartinroig. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous"
#cultura #historia #fotografia #fotosantigues #fotografiapostmortem #postmortem #emporda #claudevolta #arxius #premsacomarcal
"La Bisbal celebra els 700 anys del mercat", de Jo "La Bisbal celebra els 700 anys del mercat", de Jordi Frigola (Escriptor i historiador). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous"
#labisbaldempordà #mercats #cultura #historia #aniversari #700anys #comerç #km0 #imatgesantigues #fotosantigues #costabrava #premsacomarcal
Canana a l'americana", d'Abraham Simon-Ferré (Act Canana a l'americana", d'Abraham Simon-Ferré (Activista de la cuina tradicional). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #empordagastronomic #gastronomia #cuinamarinera #cananes #receptes #lacuinadelpeix #km0 #cuinacatalana #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
"El Collet de Sant Antoni, la nostra petita Pompei "El Collet de Sant Antoni, la nostra petita Pompeia", d'Evarist Puig (escriptor). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santantonidecalonge #calongeisantantoni #patrimoni #historia #arqueologia #mónromà #culturaromana #costabrava #premsacomarcal #raconsemporda #raconscostabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya
"La família @boca_dolca", de Jazima Caballero. Po "La família @boca_dolca", de Jazima Caballero. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #calongeisantantoni #santantonidecalonge #gastronomia
#bocadolça #emporda #costabrava #restaurants #menjardecollons #premsacomarcal
Santa Cristina de Corçà és una de les cinc esgl Santa Cristina de Corçà és una de les cinc esglésies romàniques de l'@ajuntamentcorca juntament amb Sant Genís de Casavells, Sant Martí de Cassà de Pelràs, Sant Joan de Matajudaica i Sant Julià de Corçà. Les trobareu a l'article "Les esglésies romàniques de Corçà", de Pau Roig, al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #corça #casavells
#cassàdepelràs #matajudaica #patrimoni #artromanic #romàniccatalà #cultura #historia #espaismedievals #costabrava #premsacomarcal
"El @cellermaseugeni de Calonge, 400 anys d'histò "El @cellermaseugeni de Calonge, 400 anys d'història", de Pau Roig. Trobareu l'entrevista sencera amb Martí Darnaculleta al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #calonge #calongeisantantoni #videcalonge #vinsempordanesos #videpagès #gastronomia #enoturisme #vinyes #cellers #doemporda #costabrava #premsacomarcal
Monument de benvinguda als visitants que el batlle Monument de benvinguda als visitants que el batlle de Calonge Patrici Clara va fer col·locar a l'entrada del poble l'any 1923, amb un armariet amb llibres. És una de les imatges que il·lustren l'article "Calonge, Poble de Llibres. La primera booktown de Catalunya", de Víctor Pou (Professor de l'IESE Business School i de la UIC). El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #calonge #calongepobledellibres #calongeisantantoni #pobledellibres
#booktown #llibres #cultura #llibreries #costabrava #premsacomarcal
Sopa de rap amb les seves mandonguilles, de @quimc Sopa de rap amb les seves mandonguilles, de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #gastronomia #cuinacatalana #cuinamarinera #cuinaempordanet #sopesibrous #sopadepeix #rap #receptes #menjardecollons #llafranc #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Nen sostenint un cèrcol de metall amb el qual es Nen sostenint un cèrcol de metall amb el qual es podia jugar a la rutlla. Imatge de l'any 1918 de l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà (col·lecció Emili Casas) que il·lustra l'article "Jocs i joguines", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor). El podeu llegir al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #jocs #jocsinfantils #seglexx #1918 #infants #labisbaldempordà #fotosantigues #arxius #costabrava #premsacomarcal
Caldo de camagrocs amb farcell de col farcida de c Caldo de camagrocs amb farcell de col farcida de carn i clova, de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Podeu trobar aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #empordagastronomic #boletsdecatalunya #camagrocs #sopesibrous #costabrava #premsacomarcal
"L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació "L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació econòmica en temps de Postguerra”, de @francesc.bosch.torrent (Historiador i escriptor). Podeu llegir l’article complet al número 79 de la @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous” #historia #cultura #patrimoni #seglexx #nazisme #franquisme #sagaro #santfeliudeguixols #anys40 #costabrava #rafaelmasó
"Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i "Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i flors amb verat semi curat”, de @iolandabustos (xef biodinàmica, especialista en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #cuinaambflors #cuinatradicional #receptes #floracatalana #costabrava #premsacomarcal
Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola mixta a Bell·lloc, va ajudar a restaurar diversos jaciments prehistòrics... Imatge de l'@arxiu_santacristina que il·lustra l'article "La infància a Romanyà de la Selva al segle XX", de @gloriajaraalberti. El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #romanyadelaselva #santacristinadaro #educació #ensenyament #cultura #historia #infants #infancia #patrimoni #seglexx #costabrava #premsacomarcal
Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet de peix "La Mar de Dones". Podeu llegir l'entrevista de Jazmina Caballero amb @teresaferres64, una de les fundadores de la cooperativa @lamardedones, al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #fumet #peix #pesca #pescadors #gastronomia #cuinamarinera #cuinatradicional #km0 #palamos #costabrava
"Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels "Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels Alls", de @narcissubirana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santcebriàdelsalls
#Gavarres #educació #ensenyament #infants #cultura #historia #seglexx #costabrava #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa