El Museu de la Mediterrània de Torroella remodela l’exposició permanent

Torroella de Montgrí.- El mes de desembre varen finalitzar els treballs de millora de l’exposició permanent del Museu de la Mediterrània que es varen portar a terme gràcies a la subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El Museu de la Mediterrània es va inaugurar el 2003, i des de llavors no s’havia portat mai a terme una renovació de la museografia de l’exposició permanent, només s’havien realitzat tasques de manteniment. Això havia fet que hi haguessin diferents elements que no funcionessin, i hi hagués algunes deficiències que dificultaven el desenvolupament de les funcions del museu.
Aquest fet, lligat als objectius establers al Pla Estratègic del Museu de la Mediterrània (2021 – 2025) que estableix que abans del 2025 s’han de portar a terme els treballs per optimitzar l’exposició permanent actual i actualitzar-la per millorar l’experiència de la visita, va fer que es tirés endavant un projecte de millores.
El 2022 el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va convocar una línia de subvenció per a l’adquisició i la instal·lació d’equipaments per a la remodelació museogràfica, i des del Museu de la Mediterrània es va presentar el projecte que teníem de millores. El projecte va ser acceptat i ben valorat i es van aconseguir recursos suficients per tirar-lo endavant.

Així, al llarg del 2023 s’ha actuat en tots els àmbits de l’exposició permanent com estava previst al projecte. A l’àmbit de natura s’ha remodelat el mòdul de diversitat marina i s’ha substituït la gran imatge d’ortofotomapa que recobreix tot el terra de la sala. A l’àmbit d’història s’ha refet el mòdul de prehistòria creant una nova museografia. A l’àmbit de la cultura popular s’ha desplaçat les figures dels gegants a un nou espai per donar-li més importància. I a l’àmbit de música s’ha remodelat completament el mòdul de la cobla.
A més a més, s’han renovat més del 75% de les imatges que hi havia a l’exposició permanent que havien quedat malmeses pel pas dels anys, i s’ha aprofitat aquest canvi per actualitzar el contingut dels textos. S’ha treballat per millorar l’accessibilitat, creant tots els textos nous a partir de lectura fàcil, i s’ha escrit el contingut amb una mirada de gènere.
També s’han substituït els diferents aparells d’àudio de l’exposició permanent, aconseguint una millor experiència per al visitant.
Aquesta reforma ha de portar al Museu de la Mediterrània a una millora en la sostenibilitat i l’accessibilitat del museu, i ha de permetre als visitants poder gaudir de la visita al centre.
Tots aquests treballs s’han pogut portar a terme gràcies a la línia de subvenció d’adquisició i instal·lació d’equipaments als museus de Catalunya impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La totalitat dels treballs ha pujat a 59.580,02 euros dels quals un 80% ha estat subvencionat.

Tags: cultura patrimoni, equipaments, exposició, historia, millores, Museu de la Mediterrània, renovació, societat, Torroella de Montgrí
Notícia anterior
Arranjament de voreres de diversos carrers de la Bisbal d’Empordà
Notícia següent
L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni aprova una ordenança que agilitza i simplifica la tramitació d’obres

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes