Torroella de Montgrí.- El Museu de la Mediterrània inaugura el proper dissabte 18 de febrer a les 12 hores l’exposició “Maresia. El ritme pausat i constant d’un paisatge”, de les artistes Azucena Momo i Maria Alzamora, amb la qual es dona el tret de sortida a la programació d’art contemporani d’enguany a l’Espai Montgrí.
Les artistes van ser guardonades el 2022 amb la Menció especial d’Art Jove que el Festival Inund’Art atorga anualment i la seva proposta també podrà veure’s a la Sala d’Art Jove de Barcelona, a la Casa de la Generalitat de Perpinyà i a Ca l’Anita de Roses. “Maresia” és una instal·lació audiovisual que planteja una reflexió sobre com la producció de plantacions extensives modulen la configuració d’un paisatge determinat. Es podrà visitar de manera gratuïta fins al 20 de març de 2023.
L’exposició proposa una aproximació a un paisatge i territori concrets, evocant una atmosfera carregada d’allò que no es veu a través de la pantalla: les olors, la temperatura, la humitat de l’aire… Prenent com a referència la paraula portuguesa maresía –l’aire carregat d’humitat marina en les zones properes a la vora del mar–, les artistes exploren les possibilitats de traduir allò invisible als ulls d’un territori concret –en aquest cas, l’Escala– a través de la dansa i la imatge en moviment.
El projecte, desenvolupat en residència a la Casa Forestals de Sant Martí d’Empúries, en el marc de la Beca Primavera de l’Ajuntament de l’Escala, es basa en l’observació activa de la vida quotidiana de Sant Martí d’Empúries i de l’Escala, així com en una recerca al voltant de llegendes i sabers populars de la zona, atenent també a la tradició històrica i literària del lloc.
El resultat es concreta en una instal·lació audiovisual composta per tres vídeos que s’escapen de la narrativa clàssica lineal, possibilitant, en les relacions que s’estableixen entre els diversos plans que configuren la peça, construccions de sentit obertes i subjectives.
Programació d’art contemporani a l’Espai Montgrí 2023
La programació de l’Espai Montgrí per aquest 2023, a càrrec de la cooperativa Cultural Rizoma, proposa seguir establint un equilibri entre aquelles propostes que el Museu acull, que permeten teixir i enfortir els vincles amb altres entitats del territori, i la línia d’exposicions de producció pròpia.
Així, les exposicions “Maresia. El ritme pausat i constant d’un paisatge” d’Azucena Momo i Maria Alzamora, fruit de la col·laboració amb el Festival Inund’Art; la proposta “Firma”, de Paula Artés, emmarcada en el sí de la col·laboració amb el Festival Mirades de Torroella de Montgrí, i “La construcció d’un simulacre” d’Adrià Gamero, en el marc de les Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona, conformen les tres propostes expositives fruit de la col·laboració del Museu amb altres entitats del territori.
Mentre que el gruix central de la programació, que es desplegarà entre els mesos d’abril i setembre, està dedicat a donar continuïtat al cicle Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies, iniciat l’any 2020, incentivant la creació de propostes específiques que estableixen un diàleg directe amb algun aspecte propi del mateix museu.
El cicle “Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies” és la invitació a desenvolupar un projecte artístic que tingui en compte l’especificitat del Museu de la Mediterrània i posi en joc elements com l’arquitectura i la història de l’edifici, les qüestions desplegades en l’exposició permanent, els objectes i vestigis del Fons de Reserva o els documents que custodia el Centre de Documentació, per tal que l’exposició resultant activi una reflexió en consonància amb la del Museu però des dels llenguatges propis de les pràctiques artístiques contemporànies.
Enguany, els artistes que presentaran els seus projectes a l’Espai Montgrí són Clara Gassull (Barcelona, 1994. Viu i treballa a Espinavessa) i el tàndem conformat per Miquel Matas (La Bisbal d’Empordà, 1991) i Lluís Tudela (Torroella de Montgrí, 1988).