Palafrugell.- Dissabte vinent, dia 20 de novembre a les 19 hores el Teatre Municipal de Palafrugell acull una sessió de cine fòrum de la pel·lícula “Josep” del dibuixant Aurel, amb la presència de Georges Bartolí, nebot de Josep Bartolí, i Joëlle Lemmens.
Mª Lluïsa Borràs, historiadora de l’art, crítica i autora del catàleg de l’obra de Floreal, ens parla de la influència que va exercir Josep Bartolí sobre Floreal Radresa: “Josep Bartolí era sovint albergat i protegit per Enric Adroher Gironella, padrastre de Flor. Ell el considerava el seu mestre i no únicament en pintura. Va exercir una influència fonamental en el futur de Floreal com a pintor. Sota la seva tutela Floreal es va posar de nou a pintar i a dibuixar. Com a excel·lent pedagog que era, Bartolí li repetia: “Flo, has de copiar els grans mestres”. Al principi això el contrariava, però a poc a poc es va anar aplicant a copiar Goya, Velázquez, Soutine, Bacon, etc.“.
Bartolí compaginava la seva vida entre Europa, els Estats Units i Mèxic i, en tornar, li va aconsellar que anés a veure el seu germà Joaquim, decorador i escenògraf que tenia taller a Barcelona, i també que s’inscriguis a la Massana, coses que Floreal va fer.
Josep Bartolí (Barcelona, 1910 – Nova York, 1995)
Pintor, escenògraf i dibuixant català exiliat a conseqüència de la Guerra Civil Espanyola, consagrat als Estats Units com a dibuixant treballant en pel.lícules de Hollywood i formant part del grup 10th Street juntament amb Jackson Pollock i Mark Rothko.
Sobre la pel·lícula “Josep”
“Josep”, la pel·lícula d’animació òpera prima del dibuixant francès Aurel, amb guió de Jean-Louis Milesi, una coproducció de Les Films d’Ici Méditerranée i la productora barcelonina Imagic-TV, que compta amb la participació de TV3 a través del Departament de Coproduccions d’Animació.
Contextualitzada el febrer de 1939 “Josep” és un homenatge a la figura del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí. El govern francès decideix confinar l’onada de republicans que fugen de Franco en camps de concentració. En un d’aquests camps, dos homes, separats per un filat de punxes, es fan amics. Un d’ells és Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco i l’altre un gendarme francès que l’ajuda a sobreviure fins que aconsegueix escapar a Mèxic, on coneixerà Frida Kahlo.
El llargmetratge ha comptat amb les veus protagonistes de Sergi López, Bruno Solo i Sílvia Pérez Cruz, qui ha compost la banda sonora i interpreta el tema principal, “Todas Las Madres del Mundo”, basat en un poema de Miguel Hernández.
La pel·lícula, que ja ha participat en diversos festivals de cinema nacionals i internacionals, on ha obtingut diversos premis, continua sent seleccionada per participar en altres certàmens de cinema.