El Museu del Suro de Catalunya a Palafrugell exposa la mostra itinerant “Esport, indústria i modernitat”, produïda pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC). Aquesta exposició presenta diversos àmbits temàtics que mostren l’estreta relació entre els orígens de l’esport modern i el desenvolupament científic, tecnològic i industrial. La mostra es podrà visitar fins al 12 de gener de 2025.
El naixement de l’esport modern es situa a l’últim terç del segle XIX i evoluciona ràpidament fins a l’esclat de la Guerra Civil, que interromp de manera abrupta els avenços tecnològics, socials i econòmics en la pràctica esportiva iniciats amb la revolució industrial. L’exposició explica com, en els seus inicis, l’esport era una activitat exclusiva de les classes benestants, que es va democratitzar durant els anys 1920 gràcies a les millores laborals aconseguides pel moviment obrer. La reglamentació dels esports, l’organització en clubs i federacions, la comercialització, la professionalització de la premsa esportiva i l’aparició de la ràdio van ser factors claus en el seu desenvolupament.
La mostra, que ja ha estat a Mataró i Manresa, ha comptat amb la col·laboració de la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret, el Reial Club Marítim de Barcelona, la Fundació Barcelona Olímpica, l’Arxiu Històric del CD Terrassa Hockey, la Col·lecció Montoliu Valor i la marca de calçat MaTeS, que han cedit material i objectes. A més, s’ha comptat amb la cessió de material gràfic i audiovisual de la Filmoteca de Catalunya, la Federació Catalana de Bàsquet, l’Arxiu Municipal de Terrassa (AMAT) i l’Editorial Postermil.
La mostra s’estructura en vuit àmbits temàtics:
- Inicis de l’esport a Catalunya
- Socialització i reglamentació de l’esport
- Esport i descoberta científica
- Dona i esport
- Esports derivats dels avenços industrials
- L’esport i els sectors industrials de Catalunya
- Esport i premsa esportiva
- Evolució tecnològica de l’esport
El Museu del Suro ha treballat en la producció de nous continguts per explicar els inicis de l’esport a Palafrugell i la seva relació amb el desenvolupament industrial del territori. A principis del segle XX, l’esport va començar a guanyar terreny a la nostra localitat. La creació del Camp d’Esports el 1910 marca un punt d’inflexió. Amb l’Ateneu Palafrugellenc al capdavant, el futbol i altres disciplines, com l’atletisme, comencen a florir. La industrialització impulsa l’organització obrera i la creació de noves entitats esportives, destacant el Casal Popular. En la postguerra, l’esport esdevé un espai de trobada per a la joventut, amb moments icònics com els partits contra el FC Barcelona. Un dels aspectes destacats pel Museu és la valoració del suro com un material tradicional en l’esport, que continua essent essencial tant en objectes històrics com en noves aplicacions sostenibles, gràcies a les seves propietats ecològiques i versàtils.
S’hi podran veure diversos objectes espectaculars, entre d’altres, un Sima Violet de 1925 de la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret de Sils, material d’esquí de principis del segle XX de la Col·lecció Montoliu d’Olesa de Montserrat, objectes esportius del club d’hoquei de Palafrugell, una motocicleta que va participar en el circuit de les Torretes o un rem del Club Marítim de Barcelona.
La programació inclou un seguit d’activitats per a centres educatius i entitats.