• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

El nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur s’inaugurarà el 4 de febrer

24 de Gener de 2023

Begur.- El nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur serà una realitat ben aviat.

El cap de setmana del 3 i 4 de febrer l’Ajuntament en celebrarà la inauguració oficial un cop ja han finalitzat tots els treballs d’habilitació d’aquest nou espai museístic que té com a objectiu –de la mà de la Regidoria de Cultura– realçar el llegat indià que té Begur i situar Begur com a capital dels indians de Catalunya.
El Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur ha suposat una inversió per part de l’Ajuntament de 190.000€ i que per a la seva execució s’ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Girona.
L’acte públic d’inauguració tindrà lloc el dissabte 4 de febrer a les Escoles Velles Centre Cultural, l’edifici on de forma permanent estarà ubicat el centre d’interpretació. L’esdeveniment és obert a tots els veïns i veïnes i començarà a les 11 hores amb la conferència “El llegat indià de Begur”, a càrrec d’Anna Castellví a la Biblioteca Salvador Raurich. I a partir de les 12 hores, serà el torn per als parlaments institucionals, el bateig dels nous capgrossos indians –un capità i una cubana– i una visita comentada al Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur. Tot plegat, amb la participació del Grup de Teatre Es Quinze i Cubanitas de Begur. Prèviament, el divendres 3 de febrer, també es realitzarà a porta tancada un acte institucional.
Maite Selva, alcaldessa de Begur, fa una crida a la participació i destaca que “al llarg del segle XIX més de 500 begurencs van travessar l’Atlàntic a la recerca de fortuna en el continent americà. Aquesta petja fa que Begur disposi d’un llegat indià amb un alt valor històric i arquitectònic i des de fa molts anys es considera el nostre municipi com una de les capitals indianes per excel·lència. Com a capital, per tant, tenim el deure de preservar, difondre, seguir investigant i explicar tot el que va comportar aquest moviment, i amb el centre d’interpretació disposarem d’una nova eina i un espai per fer-ho”.
Gemma Coll, regidora de Cultura, explica que “aquest espai museogràfic és molt més que una exposició permanent. És, sens dubte, un motor econòmic i social per Begur, el Baix Empordà i tota la província de Girona, perquè ens sumem a les altres ofertes de turisme cultural que hi ha a les nostres contrades.  A través de la cultura volem generar turisme i promoció econòmica, volem promoure la investigació i sobretot generar reptes educatius per infants i joves, amb visites escolars d’arreu de Catalunya. I el centre d’interpretació serà una de les eines que ens ajudarà a aconseguir-ho”.

Un equipament obert a tot el públic i dedicat a l’educació, la conservació i l’estudi del patrimoni heretat de les generacions passades
El Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya a Begur compta amb espais digitals, interactius i amb sonorització; i els seus objectius són:
– Potenciar la cultura local.
– Fomentar la cultura en l’àmbit educatiu i escolar.
– Potenciar el treball en xarxa amb els municipis indians.
– Promocionar la investigació i recerca del llegat indià, esdevenint seu de projectes de caire internacional relacionats amb l’estudi i recerca del llegat indià, sent l’Àrea de Cultura l’eix vertebrador d’aquests.
– Aportar visitants durant tot l’any a Begur, ajudant així a desestacionalitzar l’oferta turística i cultural local.
– Esdevenir un dels principals motors econòmic i socials del poble.
Així, el Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur pretén ser un espai atractiu per a qualsevol públic, persones de totes les edats, escolars, i tanmateix, funcionar com a reclam per al turisme local o forà. Per tot plegat, el centre s’estructura en cinc àmbits principals acompanyats d’un espai per al desenvolupament de les diferents activitats associades o no amb el projecte. A l’interior, es combinen diferents recursos museogràfics que fan que l’experiència de l’espectador sigui lúdica i entretinguda, a més d’il·lustrativa i didàctica.
Es combinen d’aquesta manera diferents escenografies que ens traslladen als espais i atmosferes de l’època, com els vaixells transatlàntics o els interiors de les cases indianes, amb recursos tecnològics d’actualitat com el mur interactiu o el Smart Mirror. En aquest sentit, el centre disposa d’una sala immersiva que permetrà als visitants reviure què passava a dalt del vaixell en el viatge a les Amèriques.
A més, es fa ús de diferents pantalles per a la reproducció d’arxius de vídeo com a suport del material gràfic. En el conjunt de l’espai expositiu es pretén, així mateix, estimular els diferents sentits de l’espectador, com l’oïda, a través de la reproducció de música tradicional de l’època i havaneres, o l’olfacte, gràcies a la instal·lació d’un moble que permet a l’espectador olorar diferents productes que es van importar de les Amèriques, com el cafè, el cacau o el tabac.
De manera global, l’exposició pretén ser un viatge a l’univers indià, especialment a l’univers indià de Begur, transformant el Centre de les Escoles Velles en un símbol de la memòria d’aquest característic període històric, i convertint-se en referent i visita obligada dins del recorregut arquitectònic i cultural que conformen el conjunt d’edificacions Indianes al llarg del territori català.
Finalment, cal apuntar que el Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur comptarà també amb un espai annex polivalent, la Sala BacanArt, que acollirà al llarg de l’any exposicions temporals d’art, presentacions o xerrades temàtiques.

Arxivat com a: Baix Empordà, Cultura, Història, Patrimoni, Societat Etiquetat com a: Ajuntament de Begur, begur, centre d'interpretació, cultura patrimoni, equipaments, historia, inauguració, Indians, Museu, promoció econòmica, societat

Reader Interactions

Comentaris

  1. Marta ha dit

    26 de Gener de 2023 at 17:54

    Fa uns mesos sortia al punt aquesta notícia que parlava de la història del propi centre d’interpretació i de la recerca del llegat indià. Hi ha persones com en Lluís Costa que fa anys que treballen per posar en valor el coneixement històric de les relacions entre Cuba i Catalunya i és interessant veure com la seva proposta del centre d’interpretació indià ideat el 2006 ara esdevindrà una realitat.

    https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/2207809-la-fira-d-indians-de-begur.html?cca=4&utm_source=epa&utm_campaign=pdf&utm_medium=pdf

    Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació "L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació econòmica en temps de Postguerra”, de @francesc.bosch.torrent (Historiador i escriptor). Podeu llegir l’article complet al número 79 de la @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous” #historia #cultura #patrimoni #seglexx #nazisme #franquisme #sagaro #santfeliudeguixols #anys40 #costabrava #rafaelmasó
"Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i "Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i flors amb verat semi curat”, de @iolandabustos (xef biodinàmica, especialista en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #cuinaambflors #cuinatradicional #receptes #floracatalana #costabrava #premsacomarcal
Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola mixta a Bell·lloc, va ajudar a restaurar diversos jaciments prehistòrics... Imatge de l'@arxiu_santacristina que il·lustra l'article "La infància a Romanyà de la Selva al segle XX", de @gloriajaraalberti. El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #romanyadelaselva #santacristinadaro #educació #ensenyament #cultura #historia #infants #infancia #patrimoni #seglexx #costabrava #premsacomarcal
Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet de peix "La Mar de Dones". Podeu llegir l'entrevista de Jazmina Caballero amb @teresaferres64, una de les fundadores de la cooperativa @lamardedones, al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #fumet #peix #pesca #pescadors #gastronomia #cuinamarinera #cuinatradicional #km0 #palamos #costabrava
"Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels "Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels Alls", de @narcissubirana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santcebriàdelsalls
#Gavarres #educació #ensenyament #infants #cultura #historia #seglexx #costabrava #premsacomarcal
"Peix de sopa", d'Alfons Garrido (@museudelapesca "Peix de sopa", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" 
#gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #pesca #pescadors #cuinamarinera #sopesibrous #sopadepeix #receptes #cultura #patrimoni #palamos #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"Néixer en un medi aquàtic a l'Hospital de Palam "Néixer en un medi aquàtic a l'Hospital de Palamós. Entrevista a Yolanda Casabella Casares, coordinadora de les llevadores", de @rosamariamasana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #salut #maternitat #hospitaldepalamos #naixement #infants #mare #premsacomarcal
"Recupereu les sopes de peix!", d'@abrahamsimon793 "Recupereu les sopes de peix!", d'@abrahamsimon7932. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #empordagastronomic #gastronomia #sopesibrous #sopes #pesca #peix #sopesdepeix #cuinacatalana #receptes #cuinaempordanesa #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
"El joc i els infants. Jocs d'ahir i d'avui", de F "El joc i els infants. Jocs d'ahir i d'avui", de Francesca Ríos i Ullastres (Mestra, Llicenciada en Història- Centre d'Estudis Calongins @colonico1980). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #cultura #historia
#patrimoni #infants #jocsinfantils#jocs #seglexx #fotosantigues #imatgesantigues #costabrava #premsacomarcal
"Les sopes", de @fabregajaume. Podeu llegir l'arti "Les sopes", de @fabregajaume. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #sopes #gastronomia #receptes #cuinacatalana #cuinatradicional #cuinaempordanesa #historia #cultura #patrimoni #empordagastronomic #emporda #premsacomarcal
Bones festes i un millor any 2023! #revistabaixemp Bones festes i un millor any 2023!
#revistabaixemporda #empordagastronomic #baixemporda #cultura #historia #gastronomia #patrimonicultural #patrimoninatural #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #premsacomarcal #feliç2023 #bonesfestes #bonnadal
"Els fills de la foscor: nens abandonats o de pare "Els fills de la foscor: nens abandonats o de pares incògnits (segles XVI-XIX)", de Ramir Lacasa. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #infants #nensabandonats #historia #palafrugell #seglexix #seglexviii #seglexvii #maternitat #poblespetits #parròquies #premsacomarcal
Acabades de sortir del forn! A partir de demà pod Acabades de sortir del forn! A partir de demà podeu començar a trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Infants d'ahir i d'avui" i "Sopes i brous" #cultura #historia #infants #educació #ensenyament #patrimoni #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #sopes #receptes #costabrava #premsacomarcal
"La gamba blanca, la nova promesa del sector pesqu "La gamba blanca, la nova promesa del sector pesquer", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de @rbaixemporda, "Crònica negra" #pesca #pescadors #lacuinadelpeix #cuinamarinera #cuinamediterrania #gastronomia #museudelapesca #palamos #costabrava #premsacomarcal
"Georgina Regàs tenia un llimoner a l'eixida", de "Georgina Regàs tenia un llimoner a l'eixida", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra" #cuinatradicional #cuinaempordanesa
#cuinadelesàvies #confitures #gastronomia #homenatge #donesambempenta #donescuineres #gastronomia #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Castell de Foixà" (c. 1945), pintura de José M. Castell de Foixà" (c. 1945), pintura de José M. Mascort, Col·lecció privada Mascort, Barcelona. És una de les imatges que il·lustren l'article "El castell de Foixà", de Pau Roig (periodista i escriptor). El podeu llegir al número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix" #foixa #espaismedievals #castellsdelempordà #patrimoni #patrimonicultural #historia #historiamedieval #castelldefoixà #emporda #costabrava #pinturacatalana #fundaciomascort #premsacomarcal #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà
"El viatge dels empordanesos a les Amèriques", d' "El viatge dels empordanesos a les Amèriques", d'@adria.rubio.ruart (xef de l'@leixidarestaurant a @visita_peratallada). Podeu trobar aquesta i moltes altres receptes al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de @rbaix, "Crònica negra" #peratallada #forallac #gastronomia #cuinacatalana #cuinamarinera #lacuinadelpeix #menjardecollons #receptes #turbot #peix #pesca #pescadors #costabrava #premsacomarcal
"Un tastet d’indika. Menjar i beure en època ib "Un tastet d’indika. Menjar i beure en època ibèrica”: Excel·lent vermut aquest diumenge al migdia al @macullastret de la mà de @iolandabustos i @_lagastronomica en el marc del festival #somcultura del Patronat de turisme @costabravapirineu. Una gran experiència! #ullastret #ibers #indiketes #arqueologia #historia #cultura #patrimoni #gastronomia #cuinaantiga#menjardecollons #cuinaambflors #baixemporda #costabrava
Targeta postal de fotografia Granés del paratge d Targeta postal de fotografia Granés del paratge de Treumal de Calonge a principis de la dècada de 1950. És una de les imatges que il·lustren l'article "Calonge i Sant Antoni: estiuejants a Treumal (1889-1936)" d'Esther Loaisa i Joan Molla (Ateneu Popular de @calongesantantoni). Podeu llegir l'article al número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix" #calongeisantantoni #treumal #platges #costabrava #1950s #fotosantigues #imatgesantigues #seglexx #cultura #historia #patrimoni #turisme #premsacomarcal
"@bodegamasoller, un celler singular i amb una for "@bodegamasoller, un celler singular i amb una forta personalitat", de Pau Roig. Podeu llegir l'entrevista amb Jordi Esteve (gerent), Astrid Caritg (sommelier i responsable comercial) i Marta Arenós (enòloga) al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra" #torrent #doemporda #vinsdoemporda #vinsdelemporda #gastronomia #cellers #enologia #enogastronomia #costabrava #empordagastronomic

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa