El nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur s’inaugurarà el 4 de febrer

Begur.- El nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur serà una realitat ben aviat.

El cap de setmana del 3 i 4 de febrer l’Ajuntament en celebrarà la inauguració oficial un cop ja han finalitzat tots els treballs d’habilitació d’aquest nou espai museístic que té com a objectiu –de la mà de la Regidoria de Cultura– realçar el llegat indià que té Begur i situar Begur com a capital dels indians de Catalunya.
El Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur ha suposat una inversió per part de l’Ajuntament de 190.000€ i que per a la seva execució s’ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Girona.
L’acte públic d’inauguració tindrà lloc el dissabte 4 de febrer a les Escoles Velles Centre Cultural, l’edifici on de forma permanent estarà ubicat el centre d’interpretació. L’esdeveniment és obert a tots els veïns i veïnes i començarà a les 11 hores amb la conferència “El llegat indià de Begur”, a càrrec d’Anna Castellví a la Biblioteca Salvador Raurich. I a partir de les 12 hores, serà el torn per als parlaments institucionals, el bateig dels nous capgrossos indians –un capità i una cubana– i una visita comentada al Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur. Tot plegat, amb la participació del Grup de Teatre Es Quinze i Cubanitas de Begur. Prèviament, el divendres 3 de febrer, també es realitzarà a porta tancada un acte institucional.
Maite Selva, alcaldessa de Begur, fa una crida a la participació i destaca que “al llarg del segle XIX més de 500 begurencs van travessar l’Atlàntic a la recerca de fortuna en el continent americà. Aquesta petja fa que Begur disposi d’un llegat indià amb un alt valor històric i arquitectònic i des de fa molts anys es considera el nostre municipi com una de les capitals indianes per excel·lència. Com a capital, per tant, tenim el deure de preservar, difondre, seguir investigant i explicar tot el que va comportar aquest moviment, i amb el centre d’interpretació disposarem d’una nova eina i un espai per fer-ho”.
Gemma Coll, regidora de Cultura, explica que “aquest espai museogràfic és molt més que una exposició permanent. És, sens dubte, un motor econòmic i social per Begur, el Baix Empordà i tota la província de Girona, perquè ens sumem a les altres ofertes de turisme cultural que hi ha a les nostres contrades.  A través de la cultura volem generar turisme i promoció econòmica, volem promoure la investigació i sobretot generar reptes educatius per infants i joves, amb visites escolars d’arreu de Catalunya. I el centre d’interpretació serà una de les eines que ens ajudarà a aconseguir-ho”.

Un equipament obert a tot el públic i dedicat a l’educació, la conservació i l’estudi del patrimoni heretat de les generacions passades
El Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya a Begur compta amb espais digitals, interactius i amb sonorització; i els seus objectius són:
– Potenciar la cultura local.
– Fomentar la cultura en l’àmbit educatiu i escolar.
– Potenciar el treball en xarxa amb els municipis indians.
– Promocionar la investigació i recerca del llegat indià, esdevenint seu de projectes de caire internacional relacionats amb l’estudi i recerca del llegat indià, sent l’Àrea de Cultura l’eix vertebrador d’aquests.
– Aportar visitants durant tot l’any a Begur, ajudant així a desestacionalitzar l’oferta turística i cultural local.
– Esdevenir un dels principals motors econòmic i socials del poble.
Així, el Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur pretén ser un espai atractiu per a qualsevol públic, persones de totes les edats, escolars, i tanmateix, funcionar com a reclam per al turisme local o forà. Per tot plegat, el centre s’estructura en cinc àmbits principals acompanyats d’un espai per al desenvolupament de les diferents activitats associades o no amb el projecte. A l’interior, es combinen diferents recursos museogràfics que fan que l’experiència de l’espectador sigui lúdica i entretinguda, a més d’il·lustrativa i didàctica.
Es combinen d’aquesta manera diferents escenografies que ens traslladen als espais i atmosferes de l’època, com els vaixells transatlàntics o els interiors de les cases indianes, amb recursos tecnològics d’actualitat com el mur interactiu o el Smart Mirror. En aquest sentit, el centre disposa d’una sala immersiva que permetrà als visitants reviure què passava a dalt del vaixell en el viatge a les Amèriques.
A més, es fa ús de diferents pantalles per a la reproducció d’arxius de vídeo com a suport del material gràfic. En el conjunt de l’espai expositiu es pretén, així mateix, estimular els diferents sentits de l’espectador, com l’oïda, a través de la reproducció de música tradicional de l’època i havaneres, o l’olfacte, gràcies a la instal·lació d’un moble que permet a l’espectador olorar diferents productes que es van importar de les Amèriques, com el cafè, el cacau o el tabac.
De manera global, l’exposició pretén ser un viatge a l’univers indià, especialment a l’univers indià de Begur, transformant el Centre de les Escoles Velles en un símbol de la memòria d’aquest característic període històric, i convertint-se en referent i visita obligada dins del recorregut arquitectònic i cultural que conformen el conjunt d’edificacions Indianes al llarg del territori català.
Finalment, cal apuntar que el Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur comptarà també amb un espai annex polivalent, la Sala BacanArt, que acollirà al llarg de l’any exposicions temporals d’art, presentacions o xerrades temàtiques.

Tags: Ajuntament de Begur, begur, centre d'interpretació, cultura patrimoni, equipaments, historia, inauguració, Indians, Museu, promoció econòmica, societat

1 comentari. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Trobada d’animals, tractors i eines del camp: el 29 de gener arriba Festa Petita de Sant Burget de Monells
Notícia següent
El Consorci de les Gavarres i Projecte Greta restauraran l’era de can Güytó de Romanyà

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes