El Consorci de les Gavarres i Projecte Greta restauraran l’era de can Güytó de Romanyà

Glòria Jara i Albertí

Santa Cristina d’Aro.- Tal com ja va publicar aquest mateix mitjà, el 27 de novembre de 2020 l’era de can Güytó de Romanyà de la Selva va aparèixer malmesa. Uns brètols havien arrencat una seixantena de rajoles del pedrís perimetral.

Dos anys després, el Consorci Gavarres i Projecte GRETA –Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica– han organitzat un taller per restaurar l’era que dona nom a un dels masos que formen el petit nucli de Romanyà. Aquest taller, que té el suport de l’Ajuntament de Santa Cristina i del departament de Cultura de la Generalitat, és un projecte de l’arquitecte Lluís Pujol i que compta amb els professors David Mallorquí i Cristina Macho, restauradors SIGNINUM RESTAURA SL, empresa especialitzada en la conservació del patrimoni arqueològic i monumental.
L’objectiu d’aquest taller és el de restaurar una obra amb valor patrimonial donant a conèixer uns materials i unes tècniques que amb el boom de la construcció es van anar deixant de banda però que a dia d’avui tornen a guanyar protagonisme per donar resposta a la sostenibilitat,… Aquest projecte es desenvoluparà els dissabtes 18 i 25 de febrer, de les 9 del matí a les 5 de la tarda, amb una pausa per dinar d’una hora. Olga Muñoz, arquitecta i directora de Greta, comenta que es vol un grup d’alumnes divers amb un total de 12 places on hi ha cabuda per tècnics, per a constructors o restauradors i públic general  amants del patrimoni (propietaris…). A hores d’ara encara queda alguna plaça per a paletes, manobres…. Els interessats es poden inscriure a greta@projectegreta.cat per un preu de 75€ o de 60€ si són associats per Greta.

Restaurar l’era de can Güytó de Romanyà permetrà mostrar tot el procediment que cal seguir per restaurar un element patrimonial. És a dir, partirà de l’anàlisi i estudis previs, els materials, les tècniques constructives i la metodologia que cal seguir per frenar el seu deteriorament, permetre una lectura coherent de l’element i, a la vegada, mantenir la pàtina que ens transporta en el seu temps. També s’analitzaran les causes de les patologies existents a la part deteriorada de l’era, tant del mur com del paviment.
A continuació s’iniciaran els treballs de restauració i conservació, sempre seguint el criteri de respectar al màxim la seva configuració inicial i els materials amb que va ser construïda. Per aconseguir-ho es netejarà i es farà un drenatge allà on el mur de l’era fa de contenció de terres. Es consolidarà i es restituirà el mur, utilitzant les pedres granítiques del lloc i morter de calç amb àrids també granítics per deixar el mur de l’era consolidat, així com el seu remat ceràmic fet amb cairons manuals de 20x20x4 cm i el revestiment interior de morter de ciment natural. Es reconstruirà la part de mur de l’era que en algun moment es va enderrocar per obrir un nou accés. S’utilitzarà maó massís manual, vist en la cara exterior del mur i revestit en la cara interior, rematat també amb cairons ceràmics. I finalment es desmuntaran les peces de tova ceràmica en les zones del paviment interior enfonsades, esquerdades o desadherides. Es numeraran totes les peces extretes per a tornar-les a col·locar en la mateixa posició però recuperant al màxim els pendents originals que facilitin la ràpida evacuació de les aigües plujanes.
L’era de can Güytó té un diàmetre d’uns 15 metres i està pavimentada amb rajoles de tova de 15×15 cm. anomenades “de ditada” perquè hi tenen unes franges que es van gravar amb els dits en el moment de pastar-les. L’era està limitada per un muret perimetral d’uns setanta centímetres d’alçada.

Tags: arquitectura, cultura patrimoni, historia, inscripcions, restauració, Romanyà de la Selva, Santa Cristina d'Aro, societat, taller

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur s’inaugurarà el 4 de febrer
Notícia següent
Els Mossos d’Esquadra investiguen un tiroteig amb un ferit a Castelló d’Empúries

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes