El Ple de l’Ajuntament de Begur aprova les ordenances fiscals per al 2024

Begur.- El Ple de l’Ajuntament de Begur, reunit en sessió extraordinària, va aprovar el passat dimarts 10 d’octubre les Ordenances Fiscals Reguladores dels Tributs Municipals per al 2024. A causa de l’increment generalitzat dels preus i de l’increment de l’IPC, el consistori ha hagut d’actualitzar alguns tributs.

A més, tal com explica Andreu Peñalver, regidor d’Hisenda, “existien taxes i alguns impostos que no s’havien revisat des de fa molt temps, algunes d’elles des de fa més de 15 anys, i calia actualitzar-les. No obstant això, hem vetllat en tot moment perquè els increments sempre es mantinguin per sota de la pujada de l’IPC acumulat”.
En el cas de l’Impost sobre Béns Immobles, el govern municipal ha aprovat una nova normativa per a regular una qüestió sensible pel municipi, com és la dificultat d’accés a l’habitatge. Per això, les noves ordenances estableixen un recàrrec del 50% en la quota de l’IBI per a immobles d’ús residencial desocupats durant dos anys consecutius. Aquest recàrrec s’aplicarà a titulars de dos o més immobles d’ús residencial i amb causes de desocupació injustificades. Pel que fa a l’IBI general, com també l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), incrementarà un 5%. En aquest darrer àmbit, un vehicle que l’any passat pagava 135,18 €, enguany n’haurà d’abonar 142 €. Alhora, se substitueix el terme minusvàlid pel concepte persones amb diversitat funcional i minusvàlua per diversitat funcional de les ordenances. Les noves ordenances també contemplen l’eliminació de la taxa per l’estacionament de vehicles de tracció mecànica en la via pública, a l’espera de licitar la concessió del servei de cobrament.

Tributs per als serveis municipals
Pel que fa a la taxa del cementiri municipal, l’Ajuntament fixa un augment de les tarifes en un 15% per cobrir el cost del servei i regularitza el cost d’adquisició dels nínxols segons el seu cost real. Així doncs, els nínxols temporals a 50 anys, que anteriorment costaven 750 €, amb les noves ordenances tenen un valor de 900 €; els columbaris costaran 225 € en lloc de 200 € i el tràmit per expedició de títol de nínxol valdrà 15 € per unitat, en lloc de 12 €. També augmenten les despeses de conservació i neteja del cementiri: s’incrementa la quota per nínxol fins als 14 € (abans en valia 12 €), la quota per panteó fins als 75 € (abans era de 66 €), la de la tomba puja als 23 euros (3 € més que l’any 2023) i constarà per primer cop la quota de columbari, a 10 €.
Quant al subministrament d’aigua potable i de clavegueram, i després d’encarregar un estudi econòmic per determinar les tarifes dels serveis segons consum, l’Ajuntament segueix pendent de l’aprovació o modificació de la Comissió de Preus de Catalunya. L’increment oscil·larà entre el 19% i el 28%, segons els litres d’aigua que es consumeixin trimestralment. Es tracta d’una mesura per frenar el malbaratament d’aigua. D’aquesta manera, les persones abonades que consumeixin fins a 120.000 litres trimestrals notaran un augment de la factura de prop de 24 € anuals, mentre que l’increment més gran el tindran els usuaris que consumeixin més de 800.000 litres al trimestre (228 € anuals).

Ocupació de la via pública
La taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa s’unifiquen les quotes amb un increment del 12,5%, fixant-la a 45 € amb l’excepció de plaça Forgas que es manté a 35€. L’increment es manté molt per sota de l’IPC que, des de 2014 (últim any que es va revisar aquesta quota) fins ara, supera el 20% acumulat.
Així mateix, seguint amb els diferents usos de la via pública, es regularà amb més concreció l’ocupació de les places, carrers, platges i espais naturals per rodatges amb caràcter lucratiu. Fins ara, s’aplicava una tarifa única de 220 € que, per a l’any vinent, s’ha dividit en quatre tarifes per a pel·lícules (450 euros al dia); sèries i programes de televisió (350 euros al dia); reportatge, documentals, espots publicitaris i videoclips (250 euros al dia) i fotografies comercials (80 euros al dia).

Tags: actualització, Ajuntament de Begur, aprovació, begur, IPC, ordenances fiscals, ple, preus, serveis, societat, tributs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Detingut un lladre multireincident a Figueres per entrar a robar a quatre establiments en un mes
Notícia següent
Comença la 2a edició de l’Escola de Carrossaires de Palafrugell

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes