El Programa de cribratge de còlon i recte detecta un centenar de casos de càncer al Baix Empordà en una dècada

Baix Empordà.- Ja fa una dècada que l’Hospital de Palamós participa al Programa de Detecció Precoç del càncer de còlon i recte, que és la principal eina per a la prevenció i diagnòstic precoç d’aquest tipus de malalties.

En aquests 10 anys, al Baix Empordà, d’un total de 2.637 colonoscòpies realitzades a l’Hospital de Palamós s’han detectat i extirpat 1.128 lesions d’alt i baix risc que podrien haver evolucionat  en un càncer colorectal. Això ha fet que s’hagi evitat un nombre semblant de casos d’aquesta patologia a la comarca. A banda, gràcies a aquest programa també s’han diagnosticat i tractat precoçment un total de 99 càncers.
Cal destacar també la bona participació al programa de cribratge, situada per sobre del 34,5%. En 10 anys s’ha convidat a participar a més de 176.000 persones del Baix Empordà, i més de 61.000 persones han realitzat la prova d’anàlisi de la femta a través de les diferents oficines de farmàcia. De totes aquestes proves, 3.257 han mostrat restes ocultes de sang a la femta i se les ha convidat a realitzar-se una colonoscòpia per detectar i tractar lesions premalignes o càncers.

Campanya informativa “Prevenir és cuidar-se”
Des de l’IAS s’ha dut a terme una campanya informativa sobre el programa, el lema “Prevenir és cuidar-se: uneix-te al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Girona”.
Al web de la campanya informativa del programa https://www.salutcolonirecte.cat, tothom pot consultar en quin període està actiu el programa a la seva ABS mitjançant un cercador de municipis, i així saber quan està previst rebre la carta.
En el cas del Baix Empordà, aquest 2024 les ABS actives són les de Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.

Com funciona el programa de cribratge?
El càncer de còlon i recte és la neoplàsia maligna més freqüent a l’àrea sanitària de Girona en homes i dones. Per això, tota la població entre 50 i 69 anys rep una carta cada dos anys per participar al Programa de detecció precoç de càncer de colon i recte (PDPCCR) del Departament de Salut i amb la col·laboració del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.
El mètode de cribratge es fa a partir d’una anàlisi de sang oculta en femta que permet detectar la presència de restes de sang no visibles que podrien indicar la presència d’alguna lesió. Si la mostra es troba dins la normalitat, s’envia una carta informant del resultat, que també es pot consultar a La Meva Salut.
Si es troben indicis de sang, l’hospital es posa en contacte per informar i programar una visita per a una colonoscòpia.

Tags: Baix Empordà, balanç, campanya, càncer, càncer de colon, cribratge, estadística, hospital de palamós, prevenció, Salut, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Els productors de musclo del Delta preveuen que totes les cries provinguin de Roses entre els pròxims quatre i sis anys
Notícia següent
El temporal ensorra part de l’edifici que acull l’Escola de Vela de Platja d’Aro

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes